www.p2pbg.com

Моля влез или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Експертно Търсене  

Новини:

Автор Тема: Кулинария, рецепти и съвети...  (Прочетена 93950 пъти)

0 Членове и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

KGod

  • SuperUser
  • Карма: +27/-32
  • Неактивен Неактивен
  • Пол: Мъж
  • :Май 15, 2008, 06:56:21 am
  • Публикации: 1390
  • KGod Corporation
Re: КУЛИНАРИЯ,РЕЦЕПТИ И...
« Отговор #75 -: Юли 28, 2008, 08:20:23 am »
Ето още една лесна рецепта:

Картофена яхния с гъби

Запържете леко 3-4 стръка зелен лук с 1/2 чаша мазнина. (По желание към запръжката можете да прибавите 1 лъжичка червен и 1/2 лъжичка черен пипер). Прибавете 1/4кг пресни гъби, нарязани на филийки, и ги задушавайте, докато омекнат, като от време на време наливате по 1 кафена чашка вода. След това нарежете на филийки 1/2кг картофи и ги прибавете към гъбите. Налейте гореща вода, колкото да ги покрие. Посолете ястието на вкус и го сварете на слаб огън. Преди да го свалите от огъня, поръсете го с 1 ситно нарязана връзка копър. БОН АПЕТИ!
Активен
ЦЪК МЪК :) РАБОТАТА С ИДИОТИ МОЖЕ ДА ТЕ УБИЕ! :D

starsssss

  • Гост
Маслени сладки
« Отговор #76 -: Юли 31, 2008, 10:28:04 am »


Продукти за 50 бр.: 250 гр. брашно, 125 гр. краве масло, 125 гр. пудра захар, 1 яйце,1 ванилия, щипка сол, кората на 1 лимон,1 жълък Поставям брашното в дълбока купа и добавям леко размекнатото краве масло, след това пудрата захар, ванилията, солта и кората на лимона. Омесвам до меко тесто, оформям на топка, загъвам в алуминиево фолио и оставям за 1 час в хладилника. След това разточвам тестото с дебелина половин см и с формички изрязвам различни сладки. Пека в загрята на 200 гр фурна около 10 мин докато се зачервят до златисто. След това ги вадя  идокато са още топли ги намазвам с жълтък разтворен с 1-2 лъжици студена вода. След това ги украсявам по желание с шоколадова глазура, шоколадови пръчици или смлени ядки. 
Активен

starsssss

  • Гост
Парфе с ягоди
« Отговор #77 -: Юли 31, 2008, 10:29:40 am »


Продукти: 1 кофичка пълномаслено кисело мляко, 250 гр. незаквасена сладка сметана, 1 пакетче желатин, 1 чаша захар, ванилия, кокосови стъртотини и бисквитки за украса, 1/2 кг. ягоди. Разбивам сметаната със захарта на пяна, добавям киселото мляко и обърквам. Желатина разтопявам във малко гореща вода и много бавно прибавям към сместта със сметаната и киселото мляко и обърквам. Ягодите нарязвам на половинки и добавям кам сместта. Изсипвам в дълбок съд, отгоре нареждам бисквитки и поръсвам с кокос. Парфето става най добре, когато престои 1 нощ в хладилника, за да се стегне. Сервирам в чаши за шемпанско и гарнирам с пресни ягоди и бисквитки. По желание може да се полее с сироп или ликьор от ягоди.
Активен

starsssss

  • Гост
Казанлъшки понички
« Отговор #78 -: Юли 31, 2008, 10:30:36 am »


Продукти: ½ кофичка кисело мляко, 3 яйца, ½ чаена чаша захар, ½ чаена лъжичка хлябна сода,  2 чаши брашно, 1 ванилия по желание. Разбърквам с голяма лъжица до гъста каша, която разреждам с 1 чаша газирана вода. Намокрям лъжицата с вода и вземам от сместа и пускам в сгорещена мазнина. След това поставям върху салфетка за да подсуша поничките от мазнината. Преди сервиране ги поръсвам със захар и поливам по желание със шоколадов сироп.
Активен

starsssss

  • Гост
Пица Маргарита
« Отговор #79 -: Юли 31, 2008, 10:38:41 am »


Продукти за пълнежа:
300 г домати
250 г моцарела
2 с л зехтин
1/2 ч л сух босилек
150 г кашкавал

Продукти за тестото:
250 г брашно
125 мл вода
3,5 г суха мая
1 ч л сол
1 ч л захар
1 с л олио (зехтин)
или 1 с л мас (15 г)
Маята се разтваря в топла вода.
Добавя се захарта и солта.
Брашното се пресява и се замесва тесто.
Накрая се добавя олиото и още един път се омесва тестото.
Оставя се на топло място да удвои два пъти обема си.

Приготвяне:
Тестото се разточва с диаметър 30 см.
Доматите се обелват и се разрязват на четири.
Махат се семките и се накълцват на дребно.
Моцарелата се нарязва на тънки филийки.
Тесто се намаслява със зехтин и се покрива с моцарелата.
Отгоре се слагат накълцаните домати.
Поръсва се с босилек.
Накрая се напръсква с малко зехтин.
Тестото се поставя в сгорещена тава.
Пече се в предварително загрята фурна на 250 С за 13 минути.
Малко преди да се извади се настъргва кашкавала само да се разтопи.

Добър апетит!

« Последна редакция: Юли 31, 2008, 10:40:37 am от starsssss »
Активен

KGod

  • SuperUser
  • Карма: +27/-32
  • Неактивен Неактивен
  • Пол: Мъж
  • :Май 15, 2008, 06:56:21 am
  • Публикации: 1390
  • KGod Corporation
Re: КУЛИНАРИЯ,РЕЦЕПТИ И...
« Отговор #80 -: Юли 31, 2008, 11:15:18 am »
На вниманието Ви представям и две рецепти с яйца:

Руски пълнени яйца

Сварете твърдо 6 яйца. Обелете ги, като изстинат. Отрежете капак от широката им част и внимателно издълбайте жълтъка, като се стараете да оставите белтъка цял. Натрошете жълтъците и посипете с тях дъното на чинията, в която ще поднесете предястието. Наредете отгоре белтъците с отвора нагоре и ги напълнете с майонеза, приготвена от 1 жълтък и 1 чаша зехтин (или олио), сока от 1/2 лимон и по желание 1 голяма лъжица горчица. Наоколо гарнирайте с магданоз.

Украински пълнени яйца

Сварете твърдо 6 яйца. Обелете ги, като изстинат. Разрежете ги на две по дължина и внимателно издълбайте жълтъка, като се стараете да оставите белтъка цял. Натрошете жълтъците и ги запържете в тиган с глава ситно нарязан лук и малко зехтин. Напълнете белтъците с готовата плънка, поръсете с магданоз и оставете в хладилника да изстинат.

Специално втората рецепта ми е любима, яйцата стават страхотни! БОН АПЕТИ!
Активен
ЦЪК МЪК :) РАБОТАТА С ИДИОТИ МОЖЕ ДА ТЕ УБИЕ! :D

starsssss

  • Гост
Тиквички с пълнеж от галета
« Отговор #81 -: Август 02, 2008, 10:41:56 am »
Тиквички с необичаен пълнеж
Време за приготвяне: 40 мин
за 4 порции



Продукти:

2 големи тиквички
2 с. л. олио
1 средна глава кромид
З с.л. нарязан на ситно пресен магданоз
2 ч. л. целина
1 ч.л. мащерка
2 с.л. доматено пюре
50 г галета
125 мл зеленчуков бульон
сол и черен пипер

Начин на приготвяне:

Тиквичките се разрязват напречно и вътрешността им се издълбава. Бланшират се за 2 минути 6 кипяща подсолена вода, след което се изплакват със студена вода и се отцеждат.
Нарязаните на ситно лук, целина, издълбаната вътрешност от тиквичките и магданоз се задушават в олиото за 5 минути. Свалят се от котлона, добавят се доматеното пюре и мащерката и се разбърква. Прибавят се галетата и 50 мл бульон, подправя се със сол и черен пипер на вкус.
С тази смес се напълват тиквичките.
Подреждат се в глинено гърне или друг огнеупорен съд.
Заливат се с останалия бульон и се запичат за 10-15 минути в предварително загрята до 180 градуса фурна.


Активен

starsssss

  • Гост
Татарско руло с гъби
« Отговор #82 -: Август 02, 2008, 10:45:18 am »
Много вкусно и лесно за приготвяне руло с кайма и гъби
Време за приготвяне: 40 мин
за 6 порции



Продукти:
500 г кайма
400 г гъби
150 г кашкавал
2 средно големи картофа
1/2 пакетче краве масло
1 яйце
малка глава лук
сол и черен пипер
магданоз

Начин на приготвяне:
Приготвя се смес за кюфтета от каймата, яйцето, ситно настърганите картофи, настъргани 2/3 от кашкавала, ситно нарязан магданоз, сол и черен пипер на вкус.
Намазва се правоъгълна тавичка с маргарин и се разпределя сместа, оформена на руло.
Добре измитите и почистени гъби се подвеждат от двете страни на рулото, поръсва се с черен пипер и сол и се разпределят бучици масло, а отгоре се настъргва останалата 1 /3 от кашкавала.
Пече се в предварително загрята до 200 градуса фурна до леко зачервяване на рулото.


Активен

ivapg

  • V.I.P.
  • Карма: +131/-24
  • Неактивен Неактивен
  • Пол: Жена
  • :Октомври 01, 2007, 07:54:29 am
  • Публикации: 1342
Re: КУЛИНАРИЯ,РЕЦЕПТИ И...
« Отговор #83 -: Август 07, 2008, 10:44:05 am »
Пиле "ала Строганоф"

ПРОДУКТИ
около 800 гр пилешки пържоли от бут, без кожата, нарязани на кубчета като за кебап
250 гр. дребни печурки
1 средна глава лук, нарязана на ситно
4 с.л. зехтин
сол и черен пипер на вкус
2 с.л. ситно нарязан пресен босилек
2 склидки чесън, нарязани на ситно
1/3 ч.ч. сухо бяло вино
1 червена печена пиперка, нарязани на ситни ивички
3/4 ч.ч. заквасена сметана
1 среден домат, обелен, без семките, нарязан на кубчета

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

В тиган загрейте 2 с.л. зехтин, добавете гъбите и гответе около 3 минути, добавете половината от лука и 1/2 от босилека и гответе още около 5 минути. Подправете със сол и черен пипер. Преврърлете в купа и оставете на топло.

Загрейте в тигана и останалите 2 с.л. зехтин  и добавете, предварително поръсените  със сол и черен пипер пилешки късчета. Гответе няколко 2-3 минути и добавете 1/2 с.л. чесън, останалия лук и продължете да готвите, като разбърквате докато пилешките късчета напълно побелеят - 2-4 минути. Добавете гъбите,  пипера и виното гответе около 2 минути, докато виното се поизпари. Намалете котлона и добавете заквасената, сметана, кубчетата домати и останалия чесън. Частично покрийте с капак и гответе на слаб огън докато пилето е напълно готово (около 15 минути). Ако соса започне много да се сгъстява добавете малко вода. Малко преди да свалите от котлона, подправете със сол и черен пипер и добавете останалия босилек.   

Сервирайте с картофено пюре или спагети.


Активен

reni999

  • V.I.P.
  • Карма: +85/-39
  • Неактивен Неактивен
  • :Септември 29, 2007, 04:40:06 pm
  • Публикации: 720
Re: КУЛИНАРИЯ,РЕЦЕПТИ И...
« Отговор #84 -: Август 10, 2008, 07:49:26 pm »
Канадски палачинки
Канадска кухня


Канадските палачинки са меки и пухкави, с хрупкави крайща.

10-12 палачинки

Продукти:

 150г брашно
 6г сода бикарбонат
 щипка сол
 1 яйце
 40мл растително масло
 300мл прясно мляко

Начин на приготвяне:
Пресейте брашното с содата бикарбонат и солта.
Поставете го в купа и направете кладенче в средата на сместа.
В отделна купа разбийте яйцето с 20мл растително масло и прясното мляко.
Прибавете яйчената смес към брашното, като сипвате по малко и бъркате, докато получите гладка смес.
Изсипете останалото олио в тиган и го загрейте.
Внимателно изсипете две супени лъжици от сместа в тигана – те са достатъчни за една палачинка.
Оставете палачинките в продължение на една минута да се зачервят.
Когато започнат да образуват мехурчета обърнете с шпатула от другата страна.
Изпържете палачинките още 1 минута, докато се надигне.
Гарнирайте с плодов сироп.



Пиле със сос
Пиле със сос - много бързо и много вкусно.

Продукти:

1 пиле - около 1 кг
3 яйца
2 супени лъжици брашно
1/2 пакетче краве масло (60г)
100 мл растително масло
3-5 скилидки чесън
1 лимон
сол

Начин на приготвяне:

Пилето се сварява в подсолена вода.

Взема се половин литър от бульона и в него се разбиват яйцата и брашното, а след това се прибавят счуканият чесън, малко сок от лимон и кравето масло.

Сосът се вари, докато получи желаната гъстота, като непрекъснато се разбърква, за да не се пресече.

Пилето се полива с растителното масло и се запича във фурната до зачервяване. Поставя се в широка чиния и се залива със соса.

Околовръст се нареждат резенчета от лимона.

Съвет: Ястието става бързо с готово пиле на грил, при което пилешкият бульон се заменя с бульон на кубчета.

Приятен апетит!
Активен

KGod

  • SuperUser
  • Карма: +27/-32
  • Неактивен Неактивен
  • Пол: Мъж
  • :Май 15, 2008, 06:56:21 am
  • Публикации: 1390
  • KGod Corporation
Re: КУЛИНАРИЯ,РЕЦЕПТИ И...
« Отговор #85 -: Август 31, 2008, 08:51:58 am »
ШАРАН В ТЕСТО

(Идва Никулден, да си го приготвим сами... Рецептата е от Средногорието)

Продукти: 1 шаран около 1 кг, лук 100 г (1-2 глави), магданоз 1/2 връзка, орехови ядки 250 г (1 и 1/2 чаени чаши), брашно 400 г (2 чаени чаши), растителна мазнина 200 мл (1 чаена чаша), сол и черен пипер на вкус.

Приготвяне: От брашното, хладка вода и малко сол се приготвя тесто, което се разточва на дебел лист.
Лукът се нарязва на филийки и се задушава в мазнината до омекване. Отстранява се от огъня и се смесва със ситно нарязания магданоз, едро счуканите орехови ядки, смлян черен пипер и сол на вкус. Шаранът се измива, почиства се и се посолява, напълва се с ореховата плънка, зашива се и се увива в тестения лист. Слага се в намазана тавичка и се пече в умерена фурна. Поднася се топъл.
Активен
ЦЪК МЪК :) РАБОТАТА С ИДИОТИ МОЖЕ ДА ТЕ УБИЕ! :D

reni999

  • V.I.P.
  • Карма: +85/-39
  • Неактивен Неактивен
  • :Септември 29, 2007, 04:40:06 pm
  • Публикации: 720
Re: КУЛИНАРИЯ,РЕЦЕПТИ И...
« Отговор #86 -: Септември 26, 2008, 10:26:12 pm »
макаронена салата с риба тон
Необходими продукти за 6 порции:

1 пакет дребна паста
1 консерва риба тон
1 ч.чаша замразен грах
2 стръка целина
1 червена чушка
5 - 6 с.л. майонеза
1 с.л .захар
2 ч.л. оцет или лимонов сок
сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

Сварете пастата във вряща подсолена вода, до полуготовност (ал денте), за 10 минути. Отцедете под студена под студена течаща вода.

Междувременно нарежете целината и чушката и накъсайте рибата тон. Размразете граха в топла вода.

В салатна купа смесете майонезата, захарта, оцета, солта и пипера. Добавете пастата, зеленчуците и рибата.

Охладете салатата преди сервиране.

Питие - изстудено бяло вино.




Баница с праз

Продукти:   400 гр. сирене
2-3 лъжици кисело мляко.
3 стръка праз
5 яйца
1 пакет кори за баница
олио, сол , чубрица
Начин на приготвяне:   И тази баница е с готови кори. Който има време и мерак, може да си направи и домашни...
Празът се почиства хубаво от засъхнали листа и кал, нарязва се първо на парчета по около десетина сантиметра, после надълго, и накрая напряко - целта е да се получат малки късчета които лесно да се разделят.
В малка тенджерка се сипва половин чаша вода и лъжица сол, и се слага нарязания праз да се задуши. И този път препоръчвам олиото да се добави след задушаването - около 1 кафеена чаша.
В чиния разбийте сиренете, малко олио, киселото мляко и две яйца. Когато празът поизстине, добавете и при него две яйца, и го разбъркайте.
Намазнете дъното на тавата, започнете да полагате корите, като редувате плънките - веднъж сирене, веднъж праз. Последните две кори сложете без плънка между тях,като завиете краищата им отдолу.
С една лъжица обиколете по ръба на тавата, за да притиснете краищата на корите надолу - така баницата няма да стане много суха по края. С вилица продупчете няколко дупки на произволни места в корите - за да може мазнината да се разпредели по-равномерно.
Последното яйце разбийте в чинията, да обере сиренето, и използвайте за заливка. Размажете го хубаво с лъжица, и посипете с чубрица.
Пече се около половин час.
Активен

reni999

  • V.I.P.
  • Карма: +85/-39
  • Неактивен Неактивен
  • :Септември 29, 2007, 04:40:06 pm
  • Публикации: 720
Re: КУЛИНАРИЯ,РЕЦЕПТИ И...
« Отговор #87 -: Септември 28, 2008, 04:08:30 pm »
Празничният киш на Франция


Националният празник на Франция отбелязва годишнина от превземането на Бастилията през 1789г., което слага край на кралете, придворните и баловете.

Празничното меню за деня включва горещо кафе с мляко, палачинки, кроасани, традиционен киш, лучена супа и обилно количество салата.

Днес си затваряме очите пред всички диети и ще пробваме едно от най-френските ястия – киш с бекон, спанак и гъби.

Необходими продукти:

6 ленти бекон
4 яйца
1 ч.ч течна сметана за готвене
¼ ч.л индийско орехче
½ ч.л сол
½ ч.л черен пипер
2 чаши спанак (замразен или пресен)
2 чаши пресни гъби
½ ситно нарязан пресен лук
300гр синьо сирене (може и обикновено)
основа за киш*

Начин на приготвяне:

Яйцата и готварската сметана се разбиват хубаво. Към тази смес се прибавят натрошеното сирене, нарязаните на дребно бекон, спанак, гъби и лук. Подправете с орехчето, солта и пипера.

Тази плънка изсипете в основата за киш*, като внимавате да не я запълвате съвсем догоре.

Печете в предварително загрята на 180 С фурна за 40 минути. Преди сервиране оставете да се поохлади 20 минути на стайна температура.

Рецепта за основа за киш*

Замесете тесто от 2 ч.ч. пресято брашно, 1 ч.л. сол, 1 щипка захар, 170 гр. масло, студено и нарязано на парченца и 6 с.л. студена вода. Прехвърлете го върху друга набрашнена повърхност и доомесете хубаво. Завийте го в прозрачно домакинско фолио и поставете в хладилника поне за един час.

След това разточете тестото под формата на кръг и го поставете в средно голяма форма за печене (от фолио). Оформете дъното и стените и след това отделете излишното тесто.

Надупчете дъното с вилица и оставете да се охлади в хладилника за 30 минути.

Активен

reni999

  • V.I.P.
  • Карма: +85/-39
  • Неактивен Неактивен
  • :Септември 29, 2007, 04:40:06 pm
  • Публикации: 720
Чушки бюрек
« Отговор #88 -: Октомври 12, 2008, 06:02:12 pm »
Чушки бюрек

Чушки бюрек една от най-хубавите и вкусни рецепти и през лятото и през зимата, класика

1 кг печени обелени чушки,
1 - 2 ч.ч. сирене (извара)
2 - 3 яйца
1 с.л. магданоз
брашно за паниране ( аз ползвам царевично брашно)
олио за пържене

Сиренето (изварата) се разбърква с 1 чйце и магданоза, нарязан на дфрребно. С тази смес се пълнят обелените и почистени чушки.

Притискат се с ръце напълнените чушки, потапят се последователно в брашно, разбити яйца, царечично брашно или галета и отново в яйцата.

Пържат се до зачервяване.
Активен

KGod

  • SuperUser
  • Карма: +27/-32
  • Неактивен Неактивен
  • Пол: Мъж
  • :Май 15, 2008, 06:56:21 am
  • Публикации: 1390
  • KGod Corporation
Re: КУЛИНАРИЯ,РЕЦЕПТИ И...
« Отговор #89 -: Октомври 13, 2008, 08:57:06 am »
Панирано пиле с кашкавал

Продукти:
- 750 г бяло пилешко месо
- 150 г кашкавал
- 50 г брашно
- 50 г галета
- 5 яйца
- 3 с.л. соев сос
- сока от 1 лимон
- черен пипер,ситно нарязан магданоз и пресен босилек, сол на вкус;

Начин на приготвяне:

Месото се нарязва на дълги ивици. Смесва се соевия сос, сока от лимона, черен пипер, магданоза и босилека и нарязаното месо. Маринова се за около 20 мин. Месото се отцежда и подсушава. Кашкавалът се настъргва на ситно ренде и се смесва с разбитите яйца. Месото се посолява, овалва се в брашно, след това в яйчената смес и накрая в галетата. Панираното месо се притиска с длани така, че да придобие по-продълговата форма. Отново се панира в яйчената смес и се изпържва в сгорещеното олио.
Активен
ЦЪК МЪК :) РАБОТАТА С ИДИОТИ МОЖЕ ДА ТЕ УБИЕ! :D