Пиле "ала Строганоф"ПРОДУКТИоколо 800 гр пилешки пържоли от бут, без кожата, нарязани на кубчета като за кебап
250 гр. дребни печурки
1 средна глава лук, нарязана на ситно
4 с.л. зехтин
сол и черен пипер на вкус
2 с.л. ситно нарязан пресен босилек
2 склидки чесън, нарязани на ситно
1/3 ч.ч. сухо бяло вино
1 червена печена пиперка, нарязани на ситни ивички
3/4 ч.ч. заквасена сметана
1 среден домат, обелен, без семките, нарязан на кубчета
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕВ тиган загрейте 2 с.л. зехтин, добавете гъбите и гответе около 3 минути, добавете половината от лука и 1/2 от босилека и гответе още около 5 минути. Подправете със сол и черен пипер. Преврърлете в купа и оставете на топло.
Загрейте в тигана и останалите 2 с.л. зехтин и добавете, предварително поръсените със сол и черен пипер пилешки късчета. Гответе няколко 2-3 минути и добавете 1/2 с.л. чесън, останалия лук и продължете да готвите, като разбърквате докато пилешките късчета напълно побелеят - 2-4 минути. Добавете гъбите, пипера и виното гответе около 2 минути, докато виното се поизпари. Намалете котлона и добавете заквасената, сметана, кубчетата домати и останалия чесън. Частично покрийте с капак и гответе на слаб огън докато пилето е напълно готово (около 15 минути). Ако соса започне много да се сгъстява добавете малко вода. Малко преди да свалите от котлона, подправете със сол и черен пипер и добавете останалия босилек.
Сервирайте с картофено пюре или спагети.