Поздравления за темата!!!
Това е слабото ми място, обожавам кулинарията! Обичам да готвя бързо, лесно и вкусно (и евтино разбира се)!
Обичам да експериментирам и почти винаги резултатът е перфектен!
Мога да ви затрупам с рецепти, но като за начало ще предложа първо примерно меню за деня:
1.Салата:
Салата от пиле с майонеза:
Продукти:
Пилешко месо около 500 гр., 1 чаена чаша майонеза, 2 твърдо сварени яйца, половин лимон, 2 кисели краставички, горчица и сол на вкус!
Начин на приготвяне:
Пилето се сварява и след като изстине се обезкостява и се нарязва на средно големи кубчета. Прибавят се едното сварено яйце и едната краставичка, също нарязани на кубчета, и майонезата. Разбъркват се добре и се овкусяват с горчицата, солта и сока от лимона.
Оформете салатата в подходящо плато и я украсете с оставените точно за тази цел краставичка и яйце!
2.Предястие:
Домати (а може и краставици, според предпочитанията), пълнени с яйчена салата:
Продукти:
500 гр.домати, 300 гр. стерилизирани или кисели краставички, 3 яйца, 1 чаена чаша майонеза, малко магданоз, 1 кафена чаша стерилизирани гъби, сол, горчица и черен пипер на вкус, и по желание 50 гр. шунка и зелена салата.
Начин на приготвяне:
Избират се едри, здрави и добре узрели домати, измиват се и откъм срещуположната страна на дръжката се отрязва малко от всеки домат, който ще ни служи за капачка. Издълбават се с чаена лъжичка и леко се натриват със сол от вътре, след което се оставят да се отцедят, поръсват се с черен пипер и се напълват с предварително приготвената салата от твърдо сварените яйца, гъбите,магданоза, нарязани на ситно, майонезата и горчицата. Слагат се в подходящи чинии и се украсяват с капачката оформена като пеперуда, а това става като натиснете с тъпата страна на ножа капачката по средата, но внимателно, за да не я срежете. Около домата може да се подредят тънки филийки от шунка, ивички от зелена салата и листа от магданоз. За украсата използвайте въобръжението си.
п.п. Ако пълните краставици, тогава ги разрежете по дължина, във формата на лодка!
3.Супа:
При всичката тази майонеза, яйца и т.н. най-подходящата супа за това меню е:
Таратор с краставица и орехови ядки:
Продукти:
1 средно голяма краставица, 500 гр. кисело мляко, 2 супени лъжици растително масло, малко копър, 3 скилидки чесън, 2 чаени чаши вода, 2 супени лъжици смлени орехови ядки, сол на вкус.
Начин на приготвяне:
Краставицата се измива, обелва се и се нарязва на дребни кубчета или се минава през ренде. Киселото мляко се разбива с водата. Смесват се млякото, краставицата, чесъна счукан на ситно или минат през преса и ситно нарязаният копър. Тараторът се посолява на вкус и се оставя в хладилник да изстине. Преди поднасянето му се разбърква с растителното масло и ореховите ядки!
Можете да го поднесете в купичка или в чаша, изборът е ваш!
4. Основно ястие:
Панирано пилешко месо с кашкавал:
Продукти:
1 пиле, 200 гр. кашкавал, 4 яйца, 1 кафена чаша брашно, 1 чаена чаша растително масло, 1 кафена чаша дребно нарязан магданоз, черен пипер и сол на вкус.
Начин на приготвяне:
Пилето се почиства и измива, сварява се и се нарязва на кубчета. Яйцата се разбиват и към тях се прибавят настърганият кашкавал, брашното, магданозът, нарязаното месо, черен пипер и сол. От приготвената смес се гребе със супена лъжица и се пуска в сгорещената мазнина. Пържи се до златисто оцветяване. Ястието се поднася с пържени картофи и салата според сезона!
5.Десерт:
Баварски крем:
Продукти:
0,5 л. прясно мляко, 1 кафена чаша захар за млякото, 4 яйца, 1 кафена чаша захар за белтъците, 2 супени лъжици захар за жълтъците, 1 супена лъжица желатин, 2 кафени чаши плодове от сладко, компот или конфитюр, 2 кафени чаши натрошени бишкоти или бисквити,2 пакетчета ванилия, 2 супени лъжици ром или коняк, 1 кафена чаша плодов сироп.
Начин на приготвяне:
Млякото се загрява с определеното количество захар до завиране и се отстранява от огъня. Жълтъците се разбиват с предвидената за тях захар и се разреждат постепенно с горещото мляко. Сместа се загрява при непрекъснато разбъркване, докато започне да се сгъстява, отстранява се от огъня преди да заври, разбърква се с желатина, предварително накиснат в 2 кафени чаши студена вода и разтопен на водна баня, ароматизира се с ванилията и рома, охлажда се до полужелиране и се размесва леко с белтъците, разбити на твърд сняг с предвидената захар. Накрая се прибавят бишкотите (бисквитите). Готовият крем се изсипва веднага във форми или купички, като отгоре се добавят плодовете, и се охлажда при температура не по ниска от 1 градуси не по-висока от 10 градуса. Преди поднасянето формите или купичките се потапят в гореща вода и се обръщат в намокрени със студена вода чинийки. Кремът се поднася полят със сиропа!
Забележка: От баварски крем с прибавка на допълнителни продукти - орехи, бадеми, лешници, шоколад, какао, кафе и др., могат да се приготвят различни видове яйчено-млечни желирани кремове с друго наименование - шоколадов, орехов и т.н.
За подобряване на вкусовите качества на всички кремове е добре да се прибави и 1 опаковка сметана, разбита с 2-3 супени лъжици захар, или сметанов сладолед!!!
Бон Апетит!!! Да ви е сладко!!! Надявам се менюто да ви хареса!!!