За да има приятен аромат печеното месо и да не прегаря мазнината, поставете в тавичката няколко малки главички обелен кромид лук. След това ги поднесете като гарнитура.
Месото, което ще печете, вместо с вода, залейте с вино. За така наречените бели меса (телешко, пилешко) употребявайте бяло, а за червените (говеждо, свинско, дивечово) червено вино. Фазан се приготвя с бяло вино.
В соса от печеното месо прибавете малко сметана. С него можете да залеете гарнитура от варени картофи, ориз, грах или зелен фасул.
Поръсете обилно месото с едра морска сол. Оставете го да стои похлупено 3-4 ч. След това почистете хубаво месото от солта и го изпечете на грил или загънато в алуминиево фолио.
Намажете месото, което ще печете на скара, със следната смес: ? чаша олио, 2-3 супени лъжици оцет, 1-2 скилидки стрит чесън, 1 връзка ситно нарязан магданоз, по едно стръкче розмарин и мащерка, 1 дафинов лист, 1 ситно нарязана люта пиперка (по желание). Сместа се съхранява в добре затворена бутилка в хладилника. Ако вместо олио сложите зехтин, месото ще има особено пикантен вкус.
Пилето за печене намажете отвътре и отвън със смес от 2-3 супени лъжици разтопено краве масло, 2 лъжици лимонов сок и 2 скилидки стрит чесън.
Месото за шницели трябва да е от пилешката или от филето. Нарежете го на тънки филийки напречно на мускула. Начукайте всеки шницел, натрийте го от двете страни с черен пипер и горчица и го натопете в разтопено краве масло. Сложете ги в хладилника в затворен съд. След 3-4 ч изпържете шницелите.
Когато панирате шницели, прибавете малко къри в галетата. Разбийте яйцата с малко газирана вода, прибавете босилек и стрит чесън и ги оставете да почиват 15 мин. В сместа за паниране прибавете малко настърган кашкавал, стрит чесън, ситно нарязан магданоз и 1 лъжица олио.
За да са сочни кюфтетата, оваляйте ги преди пърженето в галета (счукан препечен хляб).
Сложете суровия черен дроб за 2-3 ч в прясно мляко.
Варете кренвиршите 5 мин в бяло вино с ? дафинов лист.
Прибавете кости и кожички от пушено месо в ястия от зеле, боб, картофи.
Когато пълните пиперки със сирене и яйца, сложете в плънката един настърган домат и половин филия хляб.
Залейте постната мусака със смес от: 2 разбити яйца, 2 супени лъжици разтопено краве масло, ? чаша настъргано краве сирене и ? чаша газирана вода.
Смесете настъргано сирене (краве, “Ементал” или “Грюйер”) с трохи от сух бял хляб и поръсете ястието, което ще запечете във фурната. Ще се получи приятна хрускава коричка.
Във водата, в която варите царевично брашно за качамак, прибавете 1 чаша прясно мляко и 1 лъжица олио.
Прибавете в пюрето от картофи няколко варени моркова (може и от бульон).
Когато варите или пържите картофи, поставете във водата или мазнината няколко скилидки чесън.
Паприкаша пригответе вместо с нарязан с настърган лук.
Поставете ориза в стопено краве масло, преди да е започнало да се загрява, така всяко зърно ще поеме мазнина и няма да се развари. Във водата, с която го заливате, прибавете няколко капки лимонов сок, за да е бял.
Кипнете предварително в малко вода ориза, който ще прибавите в кюфтетата за яхния или супа. Сложете го още топъл в каймата и я замесете добре.
Две-три минути преди да извадите ястието с ориз от фурната, го поръсете със ситно нарязано топено сирене.
Излишната течност от зеленчуковата консерва употребете в супа, сос или ястие.
Водата, която сте отцедили от тестени изделия, картофи или спанак (варени за пюре), прибавете към супата.
Салатата от варени картофи, докато е още топла, залейте с няколко лъжици топло прясно мляко или тръпчиво бяло вино.
Пригответе салатата вместо с варено с печено цвекло.