www.p2pbg.com

Моля влез или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Експертно Търсене  

Новини:

Автор Тема: Кулинария, рецепти и съвети...  (Прочетена 93949 пъти)

0 Членове и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

starsssss

  • Гост
Никулденски шаран
« Отговор #105 -: Декември 05, 2008, 01:38:57 am »
Шаран в гърне

Продукти 
2000 гр  шаран
1000 гр  лук кромид стар
1000 гр  домати
200 гр  пиперки червени
60 гр  масло
250 мл  вино бяло
30 мл  оцет винен
200 мл  олио
2 вр.  магданоз пресен
1 ч.л.  риган
  чубрица


Приготвяне
1.Изчистения, измит и подсушен шаран се нарязва на парчета по 100 г
2.Зеленчуците се нарязват наситно
3.В гърнето се нареждат ред риба, ред зеленчуци, като между тях се слагат подправките
4.Най-отгоре се слагат маслото, оцета и виното
5.Гърнето се захлупва и се слага в студена фурна, която се включва на най-силната степен за 30 мин
6.След това фурната се превключва на най-ниската степен за 5 часа. Гърнето не се отваря и в него не се добавя нищо
7.При такова продължително варене се получава изключително пикантен сос, а костите на рибата омекват.


Шаран с шапка

Продукти 
1500 гр  шаран
60 мл  олио
4 бр.  яйца
800 мл  мляко краве кисело


Приготвяне
1.Шаранът се почиства, измива, посолява и разрязва на две части
2.Рибата се слага в тавичка, залива се със 100 мл вода и малко олио, наръсва се с черен пипер и индийско орехче на вкус
3.Пече се 20 мин
4.Разбиват се яйцата с киселото мляко и се залива рибата
5.Пече се, докато "шапката" получи коричка и стане златиста на цвят отовото ястие се гарнира с пържени картофи и туршия.


Шаран, пълнен с орехи

Продукти 
1500 гр  шаран
170 гр  орехови ядки
60 мл  олио
600 гр  лук кромид стар
350 гр  домати
20 мл  доматено пюре
1/2 бр.  лимон
1/2 вр.  магданоз пресен


Приготвяне
1.Шаранът се почиства и посолява отвътре и отвън
2.За плънката се запържва лука, нарязан на филийки, добавят се счуканите орехи, доматите, пюрето, черен пипер и сол на вкус
3.Сместа се залива с 250 мл топла вода и се оставя да поври
4.Шаранът се пълни с плънка, като се оставя малко от нея
5.В тава се разстила останалата плънка, върху нея се слага шарана, а отстрани се нареждат резенчета лимон
6.Ястието се пече в умерена фурна (180 градуса)около 40 мин
Поднася се наръсено с магданоз.
« Последна редакция: Декември 05, 2008, 01:47:59 am от starsssss »
Активен

reni999

  • V.I.P.
  • Карма: +85/-39
  • Неактивен Неактивен
  • :Септември 29, 2007, 04:40:06 pm
  • Публикации: 720
Най-търсеното питие в САЩ е венецианският Spritz
« Отговор #106 -: Януари 02, 2009, 10:12:40 am »
Най-търсеното питие в САЩ е венецианският Spritz


Модното питие Spritz, измислено във Венеция, е в момента най-търсеното от любителите на глътката в американските заведения.

Италианският коктейл, който в Америка наричат Venetian Spritz, се приготвя от сухото газирано вино "Просеко", сода и "Аперол". Някои обаче го приготвят и с Campari bitter. Други пък пробват версии със Cynar, Martini или Select.

Spritz в момента е най-обичаното питие в модните локали на Ню Йорк, Лос Анджелис и Лас Вегас. Мнозина си го приготвят и сами в къщи. Въпреки че все още не се е превърнало в масово питие, Spritz е на път да стане такова, защото се приготвя лесно.

Модата на тази напитка датира от края на XIX век във Венеция.

Традиционната рецепта:

5/10 Prosecco, 3/10 Aperol или Campari, 2/10 вода, резен портокал.

Продуктите се изсипват заедно с лед в шейкър и се разбиват. След това коктейлът се налива в чаша с портокалов резен. Може също така да се разбърка с дълга лъжичка и да се прибавят сламки и лимоново резенче.

prontosofia.com
Активен

reni999

  • V.I.P.
  • Карма: +85/-39
  • Неактивен Неактивен
  • :Септември 29, 2007, 04:40:06 pm
  • Публикации: 720
Re: Кулинарни съвети!
« Отговор #107 -: Януари 02, 2009, 09:29:24 pm »
Зеленчуците за супата от зелен фасул се режат на ивички, а за рибената чорба - на кубчета. Формата влияе върху вкуса.

За да бъдат кюфтетата и месните рула нежни, разбийте яйчен белтък и го добавете към каймата на края.

За да получите плътен бульон, сложете месото и костите в студена вода и ги варете.

Ако месото е жилаво, сложете в бульона добре измита коркова тапа или половин чаена лъжичка сода бикарбонат.

Морковите и корените от магданоз и целина за бульон е най-добре да се нарежат надлъжно на 4 - 5 парчета.

Във всяко ястие е добре да се постави чаена лъжичка захар за по-приятен вкус. Това може да се направи и ако ястието е пресолено. Така грешката ще бъде поправена.

Ако не искате лукът, чесънът, черният пипер, дафиновият лист или другите подправки да плуват във вашата супа или бульон, поставете ги в предварително приготвена торбичка от двуслойна марля. След като я зашиете, кипнете я за 10 - 15 минути и я изсушете. Можете да я използвате многократно, като я изпирате със сапун след всяка употреба, но никога с прах за пране. Най-добре е да я зашивате с цветен конец, за да ви бъде лесно после да го отстраните, преди да изхвърлите употребените подправки. Когато бульонът или супата се свари, извадете торбичката. Ароматът и вкусът на подправките ще се запазят.

Зеленчуците се слагат да се варят в гореща вода. Изключение се прави само за картофите и боба - те се слагат в студена.

Магданозът става по-ароматен, ако преди употреба се измие не със студена, а с топла вода.

Студените блюда изискват малко повече подправки в сравнение с топлите, тъй като високата температура подсилва вкуса и аромата на подправките.

Когато готвите, добавяйте по малко подправки, докато ястието придобие желания вкус и аромат.

Ако бульонът е много тлъст, го оставете да изстине, после го сложете
в хладилника до пълното охлаждане на мазнината и накрая я отстранете.

За да повишите температурата на кипене при варене на пара, трябва да добавите сол във водата.

За да отворите по лесно буркан с консервирана храна, трябва да го потопите за няколко минути в топла вода.

Ако в хладилника се е появила неприятна миризма, нарежете на парченца един черен хляб и го разпределете по лавиците. След като по-държите хляба в затворения хладилник няколко часа, миризмата ще изчезне напълно.

Неприятната миризма в кухненския шкаф ще изчезне, ако натъркате неговите стени с воден разтвор на оцет.

Преварената вода трябва да се съхранява в стъклен или керамичен съд с капак, но не повече от един ден.
Активен

KGod

  • SuperUser
  • Карма: +27/-32
  • Неактивен Неактивен
  • Пол: Мъж
  • :Май 15, 2008, 06:56:21 am
  • Публикации: 1390
  • KGod Corporation
Re: КУЛИНАРИЯ,РЕЦЕПТИ И...
« Отговор #108 -: Януари 04, 2009, 09:24:18 am »
ЕТО И ТРИ ИЗПРОБВАНИ ПОСТНИ ЯСТИЯ:
=====================================================

Бюрек от тиквички със сирене
Изчистете 1кг тиквички, нарежете ги по дължина, посолете ги, потопете ги в брашно и ги изпържете леко. Наредете половината тиквички в тава, намазана с масло, и разстелете върху тях 1 чаша натрошено сирене, разбъркано с 2 яйца и ситно наряан магданоз. Отгоре наредете останалите тиквички. Залейте ястието с 1/2 чаша кисело мляко, разбито с 3 яйца, и го запечете до зачервяване.

Шницели от патладжани
Опечете по възможност тънки дълги патладжани. Обелете ги и ги разполовете по дължина, като внимавате да не се разкъсат. Посолете ги, попритиснете ги с ръце, потопете ги в брашно или счукан сухар, а след това в разбито яйце и ги изпържете в силно сгорещена мазнина. Поднесете така приготвените патладжани с кисело мляко, разбито със ситно нарязан магданоз, 2-3 счукани скилидки чесън и сил на вкус.

Баница "Giordina"
Продукти:
1 пакетче фини кори
1 чаша брашно
1/2 чаша олио
2 яйца
150 г натрошено сирене
1 чаша кисело мляко
1 чаена лъжичка сода бикарбонат
1/2 кг спанак (може лапад или праз)
Приготвяне: Спанака се почиства и се нарязва на ситно, посолява се. Сиренето се натрошава и се разбърква със спанака. Разбиват се яйцата и към тях се прибавят олиото и киселото мляко със содата. Добавя се брашното. С тази смес се маже половината кора, сгъва се на две, слага се от плънката и се навива на руло. Навитите кори се нареждат в тава намазана с олио и отгоре се заливат с останалата смес. Баницата се пече първо отдолу, а когато започне да се надува - и отгоре. ДОБЪР АПЕТИТ!!!
Активен
ЦЪК МЪК :) РАБОТАТА С ИДИОТИ МОЖЕ ДА ТЕ УБИЕ! :D

reni999

  • V.I.P.
  • Карма: +85/-39
  • Неактивен Неактивен
  • :Септември 29, 2007, 04:40:06 pm
  • Публикации: 720
Готвене с вино
« Отговор #109 -: Февруари 07, 2009, 12:47:03 pm »



Виното придава особен аромат на ястията. То обаче трябва да се използва предпазливо, точно както подправките.

С вино се приготвят различни сосове, супи, маринати. Комбинира се добре с други аромати и продукти като соев сос, оцет и т.н. Виното подхожда на агнешко, пиле, свинско,телешко, риба.

Добре е да се използват количества, посочени в съответната рецепта, но не е фатално, ако добавите малко повече или спестите малко, според собствения си вкус.

Внимавайте обаче - не бива да оставяте виното прекалено дълго на огъня, защото в противен случай целият алкохол ще се изпари. Ако приготвяте сос, оставете го на огъня, докато намали количеството си наполовина.

Самият алкохол не придава аромат на ястието, но спомага за разграждането на мазнините (за разлика от други течности като водата и бульона), при което отделните продукти успяват да изкарат наяве най-добрия си вкус.

Всички вина съдържат киселина, така че е най - добре да използвате съдове с подходящо покритие, така че, да не се получава окисляване.

От белите вина най-подходящо за готвене е Sauvignon Blanc, а от червените Cabernet Sauvignon (съсдържа голямо количество танин).

Запомнете правилото, че когато приготвяте ястие с вино, за пиене сервирате от същото.

Свинско с винен сос

Необходими продукти за 2 порции:

 свинско филе (около 400 гр.)
 черен пипер на вкус
 2 ч.л. олио или масло
 1 ч.чаша бульон
 1/4 ч.чаша сухо червено вино
 1 ч.л. горчица
 по 1/2 ч.л. сушени мащерка и розмарин, стрити

Начин на приготвяне:

Нарежете месото на средно големи парчета и го начукайте, като за пържоли. Поръсете с черен пипер. Запържете до покафеняване в мазнината (в тиган), за около 5 минути от всяка страна. Оставете месото настрана, като го запазите топло.

Добавете бульона в същия съд. Разбъркайте, така че да се отделят остатъците от пърженето. Добавете виното, горчицата, мащерката и розмарина. Оставете сместа да заври. Намалете огъня и оставете да къкри 5 минути,без капак.

Изсипете готовия сос върху месото и сервирайте веднага!

zadoma.com
Активен

biguto

  • Гост
Re: КУЛИНАРИЯ,РЕЦЕПТИ И...
« Отговор #110 -: Март 28, 2009, 03:28:05 pm »
Десерт "Mon amour"


   
Продукти:    100 гр.сладолед
1 банан
1 портокал
1 ябълка
1 лимон
шепа стафиди и орехи


За крема:

2 жълтъка
1/2 водна чаша захар
1/2 водна чаша прясно мляко
2 с.л.брашно

Начин на приготвяне:    Нарежете плодовете на малки кубчета, добавете стафидите и орехите.
Сварете средно гъст крем от останалите продукти, като бъркате бавно.
Напълнете високи винени чаши с плодове, полейте с охладения крем и поставете отгоре топка сладолед.
Активен

biguto

  • Гост
Re: Кулинарни съвети!
« Отговор #111 -: Март 28, 2009, 05:40:52 pm »
Зеленчуците

Варете картофите на пара. По този начин загубата на витамин C ще намалее до 10 %.
За да се сварят едновременно картофите, предварително ги подберете с еднаква големина.
За да стане пухкаво картофеното пюре, пасирайте картофите с преса още докато са горещи и ги разредете с горещо мляко. Не ползвайте миксер или пасатор, а преса или намачкайте картофите с дървена лъжица.
Замръзналите картофи се готвят, като се пускат във вряща вода.
Когато пържите картофи, сложете малко сол на тигана, за да не пръска мазнината.
Неприятният вкус на прегоряла мазнина може да отстраните, като прибавите нарязан картоф и го бъркате на огъня около 10 минути.

Месо


Когато задушавате месо, ползвайте плътно затворени съдове с дебели стени, които поддържат равномерна температура.
За да запази месото формата си, при задушаване го завържете с канап потопен във вряща вода.
За задушени ястия с месо са подходящи бахар, дафинов лист, кимион и др.
За хубав аромат прибавете лимонов сок и кисел каймак.
Ако ползвате вино, добре е да прибавите една част от виното в началото на задушаването и другата в края.
Предварително преценете съда, в който ще печете. Малко парче месо, сложено в голяма тава, прегаря и обратното.
За да стане месото по-сочно, по време на печене доливайте вода в съда, а не върху месото. Това трябва да става бързо, за да не се охлади фурната.
Опеченото месо се познава като се натисне с пръст, ако пръстът потъва, месото е готово.

Сладкиши

Ако слагате плодове към сладкиша, поръсете ги със счукани орехи.
При разбиването на белтъците може да сложите щипка сол.
Блатовете за торти нарязвате студени и след това намазвате с крем.
Брашното прибавяте по малко в сместа, а не изведнъж.
Бадемите се белят, като ги поставите в съд с вода и леко ги сварявате, докато обвивката започне да се бели.
Активен

KGod

  • SuperUser
  • Карма: +27/-32
  • Неактивен Неактивен
  • Пол: Мъж
  • :Май 15, 2008, 06:56:21 am
  • Публикации: 1390
  • KGod Corporation
Re: КУЛИНАРИЯ,РЕЦЕПТИ И...
« Отговор #112 -: Март 29, 2009, 08:45:46 pm »
ХАЙДЕ, ИДВАТ ОЩЕ:

РИЗОТО С ГРАХ И ШУНКА

ПРОДУКТИ:

1. 120 г шунка
2. 150 г стерилизиран грах
3. 1 глава лук
4. 60 г масло
5. 1 лъжица олио
6. 300 г ориз
7. 5 лъжици бяло вино
8. около 1/2 л горещ бульон
9. настърган пармезан (или ементал, може сирене)
10. черен пипер и сол

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

Изпържваме в 20 г масло ситно нарязания лук, прибавяме почистения и изплакнат ориз, разбъркваме, заливаме с виното и бъркаме, докато се изпари, прибавяме бульон и сол и задушаваме. В 20 г масло и 1 лъжица олио изпържваме парченце ситно нарязан  лук,  прибавяме  прецеденият грах, шунката, нарязана на тънки ивички, сол, черен пипер, пържим и малко преди края прибавяме сместа към ориза заедно с 20 г масло и 1 лъжица настъргано сирене. Затопляме малко ризотото, докато сиренето се разтопи, подреждаме в блюдо, поръсваме с разтопено масло и поднасяме с настъргано сирене. ДОБЪР АПЕТИТ!

ЯБЪЛКОВ ЩРУДЕЛ

ПРОДУКТИ:

1.   2 пакетчета фини точени кори
2.   2. 2 кафени чашки разтопено краве масло
3.   1 кг ябълки (тиква)
4.   1 кафена чашка натрошени бисквити
5.   1 кафена чашка счукани орехови ядки
6.   2 кафени чашки захар
7.   1 пакетче канела

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Обелените и почистени от семенната част ябълки се настъргват на ренде. Ситно натрошените бисквити се смесват с ореховите ядки, канелата и захарта. Всяка кора се отваря и половината й по дължина се намазва с мазнина, след което се покрива със сухата половина. Прегънатата на две кора се намазва отгоре с мазнина и по дължината й се поставя 1/12 от приготвената смес за плънката. След това кората се навива на руло и се поставя в намазана с масло тавичка. Рулата се намазват с мазнина и се нарязват на парчета. Щруделът се пече при умерена температура. Поднася се поръсен с пудра захар.че канела на прах. ДОБЪР АПЕТИТ!
Активен
ЦЪК МЪК :) РАБОТАТА С ИДИОТИ МОЖЕ ДА ТЕ УБИЕ! :D

biguto

  • Гост
Re: Кулинарни съвети!
« Отговор #113 -: Април 03, 2009, 10:23:37 am »
 Шест съвета – да готвим здравословно и с усмивка



За да готвим здравословно – нещо, което от една страна е на мода, а от друга – е важно все пак, е необходимо да следваме няколко лесни съвета, но да сме постоянни в това.

1. Гответе винаги с усмивка. Настроението, с което готвите се предава на тези, които ще консумират храната.

2. Откажете се от пресоляването. Ако не можете да го направите от раз – разтворете лъжичка сол в един литър гореща вода и полейте готовите ястия.

3. Не употребявайте костни бульони.

4. Избягвайте пърженето. Най-добре е да приготвяте ястията задушени в собствен сос под капак и да готвите на слаб огън.

5. Печете месото върху подложка от сушени плодове. Изключително вкусни и здравословни ястия се получават когато най-отдолу в тавичката сложим един ред сушени плодове, след това месото и най-отгоре отново плодове. Всичко това се залива с кипяща вода и се пече. Когато водата отново заври, огънят се намалява, така че едва-едва да къкри. Когато ястието е готово се оставя да престои 20-30 минути.

6. Не гответе на много висока температура. Учените са установили, че не е необходимо храните да се обработват на температура по-висока от 100 градуса, защото в този случай белтъците не се разрушават и полезните съставки на храната се запазват.
Активен

biguto

  • Гост
Странни плодове и зеленчуци
« Отговор #114 -: Април 14, 2009, 10:42:42 am »
Рамбутан
Малайзия




Рамбутан е с големина на кестен. Кората му е виненочервена, подобна на пергамент с вълнообразни, меки четинести власинки или бодли. Рамбутан е истинско тропическо растение, което расте във влажните и топли области на Индия, Виетнам и Малайския архипелаг. Богат е на важни минерални вещества и витамин С. Консумира се в прясно състояние, като за целта плодът се разрязва странично и месестата част се изважда. Вкусовите качества на този плод могат да се подобрят, ако се поръси със захар и канела или с ванилова захар. Сервира се добре охладен.

Джакфрут
Индия, Бангладеш, Шри Ланка




Това е безформен плод, достигащ 90 см дължина, 50 см ширина и тегло до 40 кг. Има твърда, зелена или жълта, пъпчива кора. При зреене разпространява леко неприятна миризма. Във вътрешната част на плода се намират много шестоъгълни, отделни плодове с аромат на ананас и банан. Тяхната светложълта и златно жълта месеста част е сочна, леко влакнеста и приятно сладка. Вкусът наподобява този на смокиня.
Родината на джакфрут са джунглите на западните крайбрежни планини на Предна Азия.
Ядливата част на това растение има високо съдържание на белтъчини и въглехидрати (около 15% захар) както и калий, калций, фосфор, желязо и провитамин А.
Консумира се месестата част около костилката. Плодът не е устойчив на студ. Може да се съхранява няколко седмици при температура 13 градуса и влажност на въздуха 90-95%.
Може да се консумира както в прясно състояние, така и варен или пържен.

Драконов плод
Мексико




Този кактусов плод има най-различни имена: питая, питахая и ягодова круша. Той има мек, изискан вкус и може да се използва за направата на вино, а цветовете му - като чай.
Плодът има леко продълговата форма и е твърде интересен на вид със своите израстъци и червеникав или жълт цвят. Най-често се среща червеният драконов плод.

Африканска краставица
Южна Африка




Африканската краставица, рогатата диня или мелано е плод, който произлиза от пустинята Калахари, но вече се среща и в САЩ и в Нова Зеландия. Тъмнозелената му пулпа напомня банан, лимон, страстен плод и краставица. Той се използва за коктейли и мелби, или просто за украса.

Дуриан
Малайзия, Индонезия




Дурианът е покрит с твърда обвивка и има твърде специфичен вкус и аромат. Миризмата му е неприятна и на мнозина може да напомни тази на чесън. Зрелият плод може да достигне до 4 кг, а дървото до 40 м височина. Този плод е забранен за превоз в обществения траспорт, но премеждията си заслужават, тъй като се слави с вкуса си.

Мангостин
Молукските острови




Мангостинът е цитрусов плод, растящ на вечно зелено дърво. Той е пурпурен, кремав, с намек за праскова. Вкусът му е известен в Европа отдавна и е съпътстван от легенди за вълшебното му въздействие.

Карамбола (звезден плод)
Индонезия, Индия




Това е плода на дървото карамбола, който е златистожълт, хрупкав и сладък. Вкусът му напомня този на ананас, ябълка и киви. Обикновено по-дребните плодове са значително по-кисели.


Лилави домати



Британски генетици разработиха специалния сорт за борба с рака.
Новите сортове лилави домати са разработени от британски учени и съдържат особено много антоциан, който се намира и в боровинките и придава лилавия им цвят. Този сорт домати съдържа три пъти повече от веществото, отколкото обикновените.

Страстен плод
Бразилия, Перу




Това е плодът на пасифлората и има мека, сочна вътрешност, изпълнена със семки. Той обикновено се слага в коктейли и сокове за да подсили аромата им. Има три вида страстни плодове. Първият е златист и подобен на грейпфрута. Пурпурният страстен плод е гулупа, който напомня лимон и е отровен.

Личи



Личи расте на средно високи дървета. Този плод е култивиран още преди 3000 г. в стария Китай. В Китай този плод е смятан за най-деликатния от всички плодове. Има високо съдържание на витамин С. Плодовете се ядат предимно сурови. За целта твърдата обвивка се бели като при варено яйце.



Тамаринд



Тамаринд е тропическо вечнозелено дърво, от чиито плодове се правят слабителни лекарства и чиято дървесина се употребява за направата мебели. В Азия и Латинска Америка се използва като подправка.

Гуава



Гуавата е тропически плод, чиято родина е Южна Америка. Сладък и ароматен е, с ярко розово месо; някои видове са с бяло, жълто или червено месо.

Лонган-око на дракон



Лонган е плод, сроден на личи и расте на високи до 20 м дървета.
Произхожда от Китай, но днес е разпространен в тропиците като плодно и декоративно дърво.

Активен

KGod

  • SuperUser
  • Карма: +27/-32
  • Неактивен Неактивен
  • Пол: Мъж
  • :Май 15, 2008, 06:56:21 am
  • Публикации: 1390
  • KGod Corporation
Re: КУЛИНАРИЯ,РЕЦЕПТИ И...
« Отговор #115 -: Април 16, 2009, 08:23:20 am »
ТРИ БЪРЗИ РЕЦЕПТИ:

Стъргана салата

ПРОДУКТИ:
1. 150 гр сирене
2. 200 гр кашкавал
3. 3 яйца
4. 5 кисели краставички
5. Подправки – магданоз, сол, черен пипер

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Яйцата се сваряват и се настъргват на ренде. Останалите продукти също се настъргват и се разбъркват с яйцата. Салатата се украсява с резени краставички, маслини, домати и др. ДОБЪР АПЕТИТ!

Кюфтета с ориз и картофи

ПРОДУКТИ:
1. 6 картофа
2. ¾ чаена чаша ориз
3. 2 яйца
4. 3 с.л. настъргано сирене
5. Подправки – магданоз, сол, черен пипер
6. Брашно за овалване

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Картофите се сваряват и пасират. Оризът също се сварява, отцежда се и се прибавя към картофеното пюре. Прибавят се сиренето, яйцата и подправките. Сместа хубаво се разбърква, правят се кюфтета, овалват се в брашно и се изпържват в олио. Готовите кюфтета могат да се поднесат с лютеница или залети с кетчуп или соев сос. ДОБЪР АПЕТИТ!

Домашна млечна баница

ПРОДУКТИ:
1. 1 л прясно мляко
2. 250 гр захар
3. 1 пакет домашна юфка
4. 5 яйца
5. 1-2 ванилии
6. Краве масло или маргарин

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Яйцата се разбиват с миксер заедно със захарта, след което се добавя млякото и ванилиите и се разбърква още малко. Междувременно юфката се поставя в тава, слага се отгоре на няколко места масло и съвсем леко се запича. След това се залива с готовата смес и се пече на фурна до получаване на хубава златиста коричка. ДОБЪР АПЕТИТ!
Активен
ЦЪК МЪК :) РАБОТАТА С ИДИОТИ МОЖЕ ДА ТЕ УБИЕ! :D

biguto

  • Гост
Осем начина за боядисване на Великденски яйца
« Отговор #116 -: Април 16, 2009, 09:32:49 am »




За да са твърдо сварени и по-трайни яйцата, които ще боядисваме, се варят още 10-12 минути след завирането. Слагат се в подсолена студена вода, като преди това се измиват и почистват идеално едно по едно. Минутите за варене се засичат след завирането на водата. След свалянето от котлона се оставят да поизстинат във водата, след което се вадят и се подсушават преди боядисването. Ако е правят с винена киселина, то тя се добавя към края на варенето. Тогава яйцата се покриват с красиви блестящи кристалчета.

    І начин

Известен на всички домакини. Сварените яйца се потапят в предварително разтворената по указания на пакетчетата начин боя и се държат поне 8-10 мин. Колкото повече се държат яйцата, толкова по-наситен става цвета. Ако искаме по-лек цвят, ги държим по-малко. След получаването на желания цвят, яйцата се вадят и се поставят да изсъхнат на попивателна хартия и след това се полират с памук напоен с олио. Може върху някои от тях да се залепят лепенки или ваденки по указания начин.

    ІІ начин

Така правеше яйцата баба ми, а предполагам и не само моята. В боята, разтворена по указания начин, се добавят 1-2 с.л. олио. Когато яйцето се потопи, част от олиото полепва по него и не позволява на тези места боята да го боядиса. Така яйцата стават на петна. Могат последователно да се потапят в няколко цвята и тогава ефекта наистина е много добър и пъстър. Вадят се, подсушават се и се полират с олио.

    ІІІ начин

Свареното и изстинало яйце се потапя в разтворен на водна баня желатин. След като се извади от желатина яйцето се рисува на ръка, с помощта на клечка за уши и различни бои разтворени на гъста каша. Боите трябва да са прахообразни, за да могат да се приготвят по този начин с много малко вода. Боята се разлива по желатина и се получават много ярки и красиви яйца. Ако имате добра фантазия и сръчна ръка, то резултата е гарантиран. Трябва малко повечко търпение и желание, но ще останете доволни. Имайте предвид, че яйцата изсъхват бавно.

    ІV начин

Върху парче памук голямо толкова, че да може да се обвие цялото яйце, се поръсва от всички цветове разтворена боя. Яйцето се увива стегнато в памука и се оставя 5-10 мин. Колкото повече стои, толкова по-ярки и тъмни стават цветовете. След като е готово яйцето се изважда от памука, подсушава се и се полира. Едно парче памук не е желателно да се ползва повече от 2-3 пъти, защото резултата започва да става незадоволителен. Работата с ръкавици е задължителна, ако не искате ръцете ви да добият цвета на яйцата.

    V начин

Този начин знам също от моя баба. Яйцата стават много красиви. Ползват се сурови яйца, защото по време на боядисването те се сваряват. Подготвят се предварително по следния начин: Всяко яйце се завързва стегнато в парче от дамски тънък чорапогащник, като преди това  яйцето се обвива в люспа от кромид червен лук. Използват се само най-горните и най-тъмни люспи. Не е нужно люспата да покрива цялото яйце. Трябва добре да се опъне чорапогащника и да се завърже стегнато. Така приготвените яйца се варят 10-12 мин. Вадят се от водата и без да се маха чорапогащника се оставят да поизстинат малко. След това се потапят в боя, с цвят по желание и след като яйцето постои 5-7 мин., се вади и се оставя да се оцеди добре. Тогава се маха внимателно чорапогащника и люспите от лук и след като яйцето изстине, напълно се полира. Получават се много красиви мраморни шарки. Ако яйцата просто се сварят във вода, в която има люспи от лук, то тогава се получават яйца в жълто-оранжев цвят.

    VІ начин

Върху свареното яйце се поставя листенце от тревичка с интересна форма или някаква изрязана фигурка от непропусклив материал. Яйцето се стяга в чорапогащник и се поставя в боята. След като престои се вади, оставя се да се изцеди и внимателно се маха чорапогащника. На мястото на фигурката или листенцето остава небоядисано. След като изсъхне се полира.

    VІІ начин

По изстиналите напълно яйца се рисува с восък фигурки или надписи. След това се боядисват по нормалния начин, но там където е рисувано с восък боята не хваща и яйцето остава бяло. Така се появяват фигурките, които сме нарисували.

    VІІІ начин

Яйцата се рисуват с безвредни боички или моливи на ръка, като вариантите са много, в зависимост от вашата фантазия и умения.

Активен

jolyp

  • Гост
Гозби за Гергьов ден
« Отговор #117 -: Май 04, 2009, 05:06:42 pm »
               

Агнешка дроб сърма

Продукти:
набор за дроб сърма- 500г
250г ориз
2 връзки зелен лук
шепа стафиди
100г гъби
щипка червен пипер
1/3 връзка джоджен
2-3 листа калоферче
1/3 връзка девесил
сол на вкус

Приготвяне:
Набора за дроб сърма се сварява като се отделя булото. Булото се измива много добре и се накисва в хладка вода. След като се свари се оттегля и дреболиите се нарязват на кубчета. Гъбите се измиват и нарязват много на ситно. Оризът, заедно с лука, нарязан на кръгчета, нарязаните гъбки и зелените подправки, нарязани на ситно се слага в тиган. Залива се със 150мл вода и 3с.л. мазнина и се задушава за 5 минути на котлона. Дроб сърмата се зарежда в тава като се объркват нарязаните дреболии и задушения ориз. Добавя се сол, червен пипер, 300мл вода и се покрива с булото. Най- отгоре тавата се покрива с алуминиево фолио. Пече се на умерена фурна- 200 градуса 40 минути. След което се маха фолиото и булото. Оставя се така за 10 минути да се запече и хване коричка. Като изстине се реже на квадратни парчета.


Агнешка курбан чорба

Продукти:
100г агнешки черен дроб
100г бял дроб
400г агнешко месо
200г листа лапад
3 стръка зелен лук
1 картоф
1 морков
100г ориз
1ч.л. сол
100мл домати от консерва
1 яйце
200г кисело мляко
3 стръка пресен девесил
щипка сушен тарос
2- 3 листа калоферче

Приготвяне:
Месото и агнешките дробове се измиват. Взема се тенджера за супа. Слага се агнешкото заедно сдреболиите. Налива се 500мл вода и съдът се поставя на включен котлон. Като заври водата се оставя да поври месото 20- 30 минути, след което съдът се оттегля настрани. Водата се изхвърля, месото се изважда в чиния. Нарязва се на кубчета. Тенджерата се измива , слагат се нарязаните мръвки. Налива се 700мл чиста вода и съдът се поставя на включен котлон. Стръковете лук се почистват, измиват и нарязват на колелца. Добавят се към супата. Картофът се обелва, измива и се пуска цял в супата. Морковът се остъргва и настъргва на ренде. Листата лапад се измиват 1 по 1 на течаща вода, след което се накъсват на парченца и се пускат заедно с картофа в тенджерата. Добавят се доматите, 1ч.л. сол. Чорбата се похлупва и се оставя да ври на степен 2 на котлона. Оризът се измива и се пуска в супата. Чорбата се вари 70- 80 минути на кротък огън. Като омекне картфът се изважда, намачква се на пюре и се връща така в тенджерата. Разбърква се добре. Накрая се нарязват на ситно подправките. С тях се поръсва супата и се оставя за 30 минути да се охлади. Застройва се разбито яйце с кисело мляко. Консумира се топла, като се сипва в купичка от мръвките, взема се от застроения бульон и зеленчуците.


Агнешко бутче върху дроб сърма

Продукти:
2кг агнешко бутче или плешка
500г набор за дроб сърма
200г гъби
300г ориз
1 връзка зелен лук
50г стафиди
1ч.л. червен пипер
1ч.л. сол
3 клонки девесил
7 листа джоджен
7 листа лопуш
50г ракия
600мл вода
100мл олио

Приготвяне:
Агнешкото бутче и набора за дроб сърма се слагат в дълбока тенджера за варене. Налива се вода (около 1 литър) и се добавя ракията. След като кипне месото и дреболиите, маха се кръвта изплувала на повърхноста и се оставят да поврат още 30 минути. През това време се подготвят останалите продукти. Оризът се накисва в купичка с вода. Стръковете лук се почистват, измиват и се нарязват на колелца. Гъбите се измиват на течаща вода и се нарязват на дребно. Лопушът листо по листо се измива много добре и се нарязва на ситно. Зелените подправки (девесил и джоджен) се измиват и се нарязват на дребно. След като минат 30-те минути, месото и дреболиите се оттеглят настрани и котлона се изключва. Изваждат  се дреболиите в чиния и се оставят за 40 минути да се охладят. Водата където са се варили дреболиите се изхвърля. Бутчето се оставя цяло, но сварената карантия се нарязва на дребно. Взема се дълбока тава за печене с размери 40*25*7см. Нарязаните съставки на набора за дроб сърма се обединяват заедно с ориза, лопуша, гъбите, лука, и стафидите. Зареждат се на дъното на тавата. Отгоре се поръсва сол, червен пипер и зелените подправки. Добавя се 600мл вода. Най- отгоре се слага бутчето и всичко внимателно се полива с олио. Гозбата се покрива с алуминиево домакинско фолио за печене. Пече се при 180 градуса 90 минути. Накрая се маха фолиото и се връща за печене още 10 минути. Така бутчето хваща приятна загоряла коричка. При сервиране се отрязва порция месо от агнешкото и се оформя  с лъжица от дробинето с ориза.





Активен

biguto

  • Гост
Re: КУЛИНАРИЯ,РЕЦЕПТИ И...
« Отговор #118 -: Май 11, 2009, 11:03:46 am »


Запеканка с картофи

ПРОДУКТИ
1 кг картофи
200 гр варено-пушено месо или шунка
100 гр маргарин/масло
2 яйца
250 гр кашкавал

 Ястието се приготвя лесно, бързо, подходящо е за забързаното ни ежедневие, когато се прибираме изморени след дългия работен ден.

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Сваряват се картофите, обелват се и се надробяват на големи кубчета/колкото локум/. На половината по размер на картофите се нарязва месото. Също така се нарязват 2/3-ти от кашкавала. Намазваме огнеопорна тенджера с малко маргарин и подреждаме в нея ред картофи, малко месо, малко кашкавал. Като приключим слагаме на няколко места по малко маргарин/ не е нужно да се разтапя-слага се така на кубчета/. Задушаваме във фурна на около 200 градуса в продължение на 15-20 мин. Докато се задушава настъргваме останали кашкавал и го разбъркваме с яйцата. Заливаме отгоре с получената смес и запичаме до златисто.



Активен

nasiboteva

  • SuperUploader
  • Карма: +937/-174
  • Неактивен Неактивен
  • Пол: Жена
  • :Март 11, 2008, 10:35:33 am
  • Публикации: 5078
  • Торент Клиент:
  • Профил в bpoke.com: nasiboteva
  • OS:
  • Windows XP Windows XP
  • Browser:
  • Firefox 3.0.12 Firefox 3.0.12
За да е по-вкусно...
« Отговор #119 -: Юли 25, 2009, 05:58:30 pm »
За да има приятен аромат печеното месо и да не прегаря мазнината, поставете в тавичката няколко малки главички обелен кромид лук. След това ги поднесете като гарнитура.
 Месото, което ще печете, вместо с вода, залейте с вино. За така наречените бели меса (телешко, пилешко) употребявайте бяло, а за червените (говеждо, свинско, дивечово) червено вино. Фазан се приготвя с бяло вино.
 В соса от печеното месо прибавете малко сметана. С него можете да залеете гарнитура от варени картофи, ориз, грах или зелен фасул.
 Поръсете обилно месото с едра морска сол. Оставете го да стои похлупено 3-4 ч. След това почистете хубаво месото от солта и го изпечете на грил или загънато в алуминиево фолио.
 Намажете месото, което ще печете на скара, със следната смес: ? чаша олио, 2-3 супени лъжици оцет, 1-2 скилидки стрит чесън, 1 връзка ситно нарязан магданоз, по едно стръкче розмарин и мащерка, 1 дафинов лист, 1 ситно нарязана люта пиперка (по желание). Сместа се съхранява в добре затворена бутилка в хладилника. Ако вместо олио сложите зехтин, месото ще има особено пикантен вкус.
 Пилето за печене намажете отвътре и отвън със смес от 2-3 супени лъжици разтопено краве масло, 2 лъжици лимонов сок и 2 скилидки стрит чесън.
 Месото за шницели трябва да е от пилешката или от филето. Нарежете го на тънки филийки напречно на мускула. Начукайте всеки шницел, натрийте го от двете страни с черен пипер и горчица и го натопете в разтопено краве масло. Сложете ги в хладилника в затворен съд. След 3-4 ч изпържете шницелите.
 Когато панирате шницели, прибавете малко къри в галетата. Разбийте яйцата с малко газирана вода, прибавете босилек и стрит чесън и ги оставете да почиват 15 мин. В сместа за паниране прибавете малко настърган кашкавал, стрит чесън, ситно нарязан магданоз и 1 лъжица олио.
 За да са сочни кюфтетата, оваляйте ги преди пърженето в галета (счукан препечен хляб).
 Сложете суровия черен дроб за 2-3 ч в прясно мляко.
 Варете кренвиршите 5 мин в бяло вино с ? дафинов лист.
 Прибавете кости и кожички от пушено месо в ястия от зеле, боб, картофи.
 Когато пълните пиперки със сирене и яйца, сложете в плънката един настърган домат и половин филия хляб.
 Залейте постната мусака със смес от: 2 разбити яйца, 2 супени лъжици разтопено краве масло, ? чаша настъргано краве сирене и ? чаша газирана вода.
 Смесете настъргано сирене (краве, “Ементал” или “Грюйер”) с трохи от сух бял хляб и поръсете ястието, което ще запечете във фурната. Ще се получи приятна хрускава коричка.
 Във водата, в която варите царевично брашно за качамак, прибавете 1 чаша прясно мляко и 1 лъжица олио.
 Прибавете в пюрето от картофи няколко варени моркова (може и от бульон).
 Когато варите или пържите картофи, поставете във водата или мазнината няколко скилидки чесън.
 Паприкаша пригответе вместо с нарязан с настърган лук.
 Поставете ориза в стопено краве масло, преди да е започнало да се загрява, така всяко зърно ще поеме мазнина и няма да се развари. Във водата, с която го заливате, прибавете няколко капки лимонов сок, за да е бял.
 Кипнете предварително в малко вода ориза, който ще прибавите в кюфтетата за яхния или супа. Сложете го още топъл в каймата и я замесете добре.
 Две-три минути преди да извадите ястието с ориз от фурната, го поръсете със ситно нарязано топено сирене.
 Излишната течност от зеленчуковата консерва употребете в супа, сос или ястие.
 Водата, която сте отцедили от тестени изделия, картофи или спанак (варени за пюре), прибавете към супата.
 Салатата от варени картофи, докато е още топла, залейте с няколко лъжици топло прясно мляко или тръпчиво бяло вино.
 Пригответе салатата вместо с варено с печено цвекло.
« Последна редакция: Юли 25, 2009, 08:56:49 pm от nasiboteva »
Активен