Пилешко филе с пъпеш
Необходими продукти:
500 г пилешки гърди, нарязани на кубчета; 300 г пъпеш, нарязан на кубчета; 2 глави лук, нарязани на кръгчета, 2 пиперки, изчистени от семената и нарязани на ситно; 4 скилидки чесън, ситно нарязани; 4 листа босилек; 20 г соев сос, 50 г доматено пюре, 100 г сухо бяло вино, сол и черен пипер на вкус;
Начин на приготвяне:
Нарязаното пилешко филе се запържва с лука чесъна и чушките. залива се със виното и се задушава, докато омекнат зеленчуците. След това се добавя пъпешът, доматеното пюре и соевия сос. Подправя се със черен пипер и босилек. Задушава се 3-4 минути.
Панирано пиле с кашкавал
Необходими продукти:
750 г бяло пилешко месо, 150 г кашкавал, 50 г брашно, 50 г галета, 5 яйца, 3 с.л. соев сос, сока от 1 лимон, черен пипер,ситно нарязан магданоз и пресен босилек, сол на вкус;
Начин на приготвяне:
Месото се нарязва на дълги ивици. Смесва се соевия сос, сока от лимона, черен пипер, магданоза и босилека и нарязаното месо. Маринова се за около 20 мин. Месото се отцежда и подсушава. Кашкавалът се настъргва на ситно ренде и се смесва с разбитите яйца. Месото се посолява, овалва се в брашно, след това в яйчената смес и накрая в галетата. Панираното месо се притиска с длани така, че да придобие по-продълговата форма. Отново се панира в яйчената смес и се изпържва в сгорещеното олио.
Кюфтета от пилешко месо с кашкавал
Необходими продукти:
750 г обезкостено пилешко месо(или готова пилешка кайма), 1 глава лук, ситно нарязана, 100 г настърган кашкавал, 1 филия бял хляб, 1 яйце и 1 белтък, 3 с.л ситно нарязани магданоз, босилек, мащерка и риган, сол, 2 скилидки чесън ситно нарязани, сол и черен пипер на вкус.
Начин на приготвяне:
Пилешкото месо се смила на машинка. Смесват се месото, лукът, кашкавала, хляба, зелените подправки, яйцата, 1 с.л. олио, сол и черен пипер на вкус. Всичко се измесва добре и се оставя да престои около 2 часа. От сместа се оформят кюфтета, които се пържат в сгорещеното олио. Сервира се със салата от пресни зеленчуци.
Руладини от шунка и пилешко месо
Необходими продукти:
500 г смляно пилешко месо, 250 г шунка нарязана на тънки правоъгълни листи, 1 глава лук нарязан на ситно, 1 сварен морков нарязан на ситно , 1 кисела краставичка нарязани на ситно, 70 гъби нарязани на ивички, 50 г настърган кашкавал, 1 скилидка чесън нарязана на ситно, ситно нарязан магданоз, сол и черен пипер на вкус;
Начин на приготвяне:
Лукът, чесъна и морковите се задушават в сгорещеното олио. Към него се прибавя мляното месо, разбърква се и се поизпържва. Добавя се ситно нарязаната и изцедена кисела краставичка. . Шунката се нарязва на тънки правоъгълни листове (по два за всяка порция). Плънката се разпределя и се слага между всеки два листа шунка, които се завързват с конец и се подреждат в подходящ за печене съд, предварително намазан с масло. Руладините се изпичат. Изваждат се. маха се конеца, посипват се с настърган кашкавал и се запичат до разтапяне на кашкавала.
Пиле с гъби в гювече
Необходими продукти:
750 г пилешко месо, сварено и обезкостено, 200 г ориз, 100 г краве масло, 150 г пресни (или консервирани гъби) нарязани на половинки, 100 г кашкавал, 10 г брашно, сол, черен пипер на вкус;
Начин на приготвяне:
Пилето се сварява и обезкостява. Ако са пресни гъбите се посваряват и се нарязват на половина. В пилешкия бульон се вари оризът( 1 ч.ч. ориз, 3 ч.ч. течност). В гювече се прави канапе от ориза, върху него се поставя пилешкото месо, след това гъбите и се покрива с настъргания кашкавал. Прави се сос от маслото, брашното и пилешкия бульон, сол и черен пипер на вкус. Приготвения сос се излива около канапето и се пече до омекване на кашкавала.