www.p2pbg.com

Моля влез или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Експертно Търсене  

Новини:

Автор Тема: Кулинария, рецепти и съвети...  (Прочетена 93953 пъти)

0 Членове и 4 Гости преглежда(т) тази тема.

starsssss

  • Гост
При приготвянето на ястия настъпват промени в съдържанието на витамините.
Водоразтворими витамини. От тази група витамини по-съществени изменения при кулинарната обработка претърпяват витамин С и витамините от групата В (витамин В1, В2, РР, В6 и др.).
Витамин С. Определени загуби на витамин С се получават при предварителната обработка на зеленчуците – при почистване, обелване, отстраняване на отпадъците и т.н. При варенето на хранителните продукти една част от съдържащия се в тях витамин С преминава в течността, което води до бързото намаляване съдържанието на витамина в продукта и бързото му разрушаване. Разрушаването на витамин С зависи от скоростта на нагряване. Колкото по-бързо е нагряването, толкова по-бързо се инактивират ензимите, окисляващи витамин С и съответно по-голяма част от него ще се запази.
Изкипяването също води до увеличава загубите на разтворения витамин С. Затова факторите намаляващи изкипяването, като умерено нагряване, наличие на слой мазнина на повърхността и др. спомагат за запазване на по-голямо количество витамин С. Многократното нагряване на продуктите при кулинарната обработка, съчетано с механична обработка (например за картофени кюфтета) увеличава многократно загубите от витамин С. Съхраняването на готовото ястие в топла среда също намалява витаминната им активност.
За да бъдат минимални загубите на витамин С в храната, трябва нарязването на хранителните продукти да се извършва непосредствено преди топлинната им обработка, бързо нагряване на зеленчуците в процеса на варене, провеждане на топлинна обработка без бурно кипене и без излишното удължаване на времето необходимо за варене до готовност
на продуктите.
Витамини от групата В. При предварителната обработка на продуктите от растителен и животински произход намалява съдържанието на витамини от групата В, като загубите при месото достигат до 10-12% и до 30% при ориза.
Витамините от групата В се разрушават при топлинната обработка, като една част от тях преминава в течността при варене или се отделя в сока при пържене и задушаване. Увеличението на съотношението между продукта и водата в полза на водата при варене води до намаляване на съдържащите се в хранителните продукти витамини.
Най-устойчив на топлинна обработка от групата В е витамин РР. При него загубите достигат до 15%.
Мастноразтворими витамини. По-съществени изменения от мастноразтворимите витамини претърпяват витамините А, Д и Е.
Витамин А. Той е устойчив на топлинна обработка, но лесно се разрушава в присъствието на кислород или други окислители. Слънчевата светлина и киселините също водят до разрушаването на витамин А. При кулинарната обработка той се разрушава до 40%, а каротинът – до 30%. При съхраняване на запържени зеленчуци на тънък слой в открит съд също се намалява съдържанието на каротин в тях.
Витамин Д. Загубите на витамин Д при кулинарна обработка достигат до 40%.
Витамин Е. Той е високоустойчивив. Той издържа на нагряване до температура 170 градуса по Целзий. При топлинна обработка загубите от витамин Е достигат до 3,7%.
Активен

reni999

  • V.I.P.
  • Карма: +85/-39
  • Неактивен Неактивен
  • :Септември 29, 2007, 04:40:06 pm
  • Публикации: 720
Re: КУЛИНАРИЯ,РЕЦЕПТИ И...
« Отговор #61 -: Юли 25, 2008, 03:28:46 pm »
Зелен фасул с яйца
                                                          4 порции

600 гр. зелен фасул (жълт сорт)
5 яйца
4 с.л. зехтин
350 мл. смлени домати (2 - 3 домата, нарязани на ситно)
2 глави лук
5 - 6 скилитки чесън
1 кубче бульон (телешки или зеленчуков)
1/2 ч.л. сол
1/2 връзка магданоз

  Зеления фасул се почиства, като се отстраняват двата края на шушулките, измива се и се поставя в тенджера. Налива се 1 литър вода и се посолява. Вари се до пълно омекване на фасула, след което той се изважда, оцежда се, нарязва се на парчета и се поставя в тавичка. Нарязаният на ситно лук се запържва в зехтина, добавя се филетирания чесън и след около 2 минути се добавят доматите. Слагат се и около 150 мл. отвара от фасула, бульончето и сместа ври на бавен огън около 15 минути. Прибавя се соса към фасула в тавичката, залива се с разбитите яйца, всичко се разбърква, подравнява и слага във фурна. Пече се на 220 градуса до запичане на яйцата (~ 20 минути). Ястието може да се консумира топло или студено, като в чиниите се поръсва с нарязания на ситно магданоз.
---------------------------------
Активен

reni999

  • V.I.P.
  • Карма: +85/-39
  • Неактивен Неактивен
  • :Септември 29, 2007, 04:40:06 pm
  • Публикации: 720
Re: КУЛИНАРИЯ,РЕЦЕПТИ И...
« Отговор #62 -: Юли 25, 2008, 03:42:58 pm »
Лазаня с кашкавален сос
 


Продукти:

400 г кайма
1 глава кромид лук
2 скилидки чесън
400 г консервирани домати
100 мл вода
сол
смлян черен пипер
щипка риган

КАШКАВАЛЕН СОС

50 г краве масло
70 г брашно
1 л прясно мляко
100 г кашкавал тил Гауда, Витоша
50 г настърган кашкавал Пармезан, Балкан

готови кори за лазаня
Приготвяне:

• Каймата се запържва с нарязания на дребно лук и пресования чесън.
• Прибавят се нарязаните на кубчета консервирани домати и водата.
• Посолява се и се подправя със смлян черен пипер на вкус.
• По желание се поръсва с щипка пресен риган (1/2 ч л сух).

КАШКАВАЛЕН СОС

• Маслото се разтопява, прибавят се 70 г брашно и се запържва.
• При непрекъснато бъркане се влива прясното мляко.
• Прибавя се нарязан на кубчета кашкавал.
• Държи се на котлона, докато не се разтопи кашкавалът.

• Дъното на огнеупорна тава се намаслява.
• Разпределя се част от запържената кайма.
• Отгоре се поставят кори за лазаня.
• Отгоре се разпределя част от запържената кайма, кашкаваления сос.
• Покрива се отново с кори за лазаня и отново се разпределя част от каймата и кашкаваления сос.
• Последният слой трябва да бъдат кори за лазаня.
• Отгоре се залива с кашкаваления сос и се поръсва с настъргания кашкавал.
• Пече се в предварително загрята фурна на 200 С за 30 минути.
• Лазанята се изважда и се оставя да "почине" 10 минути и се сервира.


Въздушни бухти (оладьи)
 


Продукти:

250 мл кисело мляко
1 яйце
2 с л разтопено масло
1 ч л ванилова есенция
140-150 г брашно
2 с л захар
1/4 ч л сол
1/2 ч л сода
1 ч л бакпулвер
Приготвяне:

• В купа се разбиват добре киселото мляко, яйцето, маслото, захарта и ванилията.
• Отделно се пресява брашното, солта, содата и бакпулвера.
• Сега най-важното : изсипете сухите съставки към мокрите и объркайте, но само колкото сухите да се смесят с мокрите съставки.
• НЕ ТРЯБВА да се бърка до гладка смес.
• Тестото трябва да изглежда на буци (след "втасването" ще изчезнат).
• Оставете настрани за 15-20 минути.
• В намаслен и загрят тиган се пържат бухти (оформете ги с помощта на супена лъжица).

Вариант: Можете да добавите в тестото нарязани на кубчета ябълки или горски ягоди.



Активен

ivapg

  • V.I.P.
  • Карма: +131/-24
  • Неактивен Неактивен
  • Пол: Жена
  • :Октомври 01, 2007, 07:54:29 am
  • Публикации: 1342
Re: КУЛИНАРИЯ,РЕЦЕПТИ И...
« Отговор #63 -: Юли 25, 2008, 05:59:28 pm »
ПЪЛНЕНА ПЪСТЪРВА
Тъй като аз съм си я измислила  няма определени количества :)
Необходими продукти: пъстърва, ролца от раци, пресни гъби, лук, сол, черен пипер, олио или зехтин по ваш избор, орехи ако имате :)
Начин на приготвяне: Нарязвате лука на ситно, гъбите - на малки купчета, а ролцата от раци на шилиики, за да се разбробят като се задушават. Задушавате лука после прибавяте гъбите, подправките (може да сложите и малко копър и магданоз ако обачате) след това слагате ролцата от раци и орехите за около 3-4 мин. Пълните рибите и печете. Бон апети :)
Активен

domatta

  • User
  • Карма: +0/-1
  • Неактивен Неактивен
  • :Юли 20, 2008, 12:13:09 pm
  • Публикации: 2
Re: КУЛИНАРИЯ,РЕЦЕПТИ И...
« Отговор #64 -: Юли 25, 2008, 06:24:33 pm »
Ако се чудите каква закуска да направите на близките си ето ви предложение от мен    МЕКИЦИ 1/2кофичка кисело мляко,1яйце,10гр.мая,1каф.чашка вода,1ч.л.сол,1с.л.олио,брашно за средно меко тесто и мазнина за пържене.От изброените продукти замесвате меко тесто,което втасва около 30мин.С намокрени ръце се късат топки,които се разтеглят с ръце и се пържат на маслена баня.                                                                                                                                                                                                       Да ви е сладко! :wave: :wave:
« Последна редакция: Юли 26, 2008, 08:54:05 pm от starsssss »
Активен
моето мнение

KGod

  • SuperUser
  • Карма: +27/-32
  • Неактивен Неактивен
  • Пол: Мъж
  • :Май 15, 2008, 06:56:21 am
  • Публикации: 1390
  • KGod Corporation
Re: КУЛИНАРИЯ,РЕЦЕПТИ И...
« Отговор #65 -: Юли 25, 2008, 06:48:38 pm »
И една прясно изпробвана рецепта от снощи:

Хрупкави пилешки кълки с картофи

Необходими продукти:

6 пилешки кълки , 100 грама корн флейкс, сол, 2 броя яйца, щипка босилек, щипка риган, лют сос по избор, За гарнитурата: половин килограм картофи, 30 грама масло, копър, магданоз, сол и черен пипер на вкус.

Начин на приготвяне:

Картофите се обелват, нарязват на кубчета и варят за 10 минути в подсолена кипяща вода, след което се отцеждат и оставят настрана. Пилешките кълки се посоляват и овкусяват с черен пипер. Яйцата се разбиват заедно със 1 с.л. вода. Отделно се начупва корн флейкс. Кълките се овалват в яйцето, след това в начупения корн флейкс и се подреждат в намаслена тава. Картофите се овкусяват с копър, магдадноз, риган, сол и пипер. Подреждат се около подготвените кълки. Ястието се пече 40 минути при температура от 180 С. Да Ви е сладко!!!
Активен
ЦЪК МЪК :) РАБОТАТА С ИДИОТИ МОЖЕ ДА ТЕ УБИЕ! :D

reni999

  • V.I.P.
  • Карма: +85/-39
  • Неактивен Неактивен
  • :Септември 29, 2007, 04:40:06 pm
  • Публикации: 720
Re: КУЛИНАРИЯ,РЕЦЕПТИ И...
« Отговор #66 -: Юли 26, 2008, 10:30:59 am »
  Свински панирани ролета
                                                9 порции
Луксозно празнично блюдо

~ 1200 грама свинско контрафиле
8 яйца
1 буркан (400 гр.) стерилизирани печурки
200 гр. кашкавалено роле с шунка (или по 100 гр. шунка и кашкавал)
1/2 връзка магданоз
5 ч.л. комбинирана подправка за месо*
50 гр. краве масло
9 филийки стар тостерен хляб
200 мл. прясно мляко
2 лимона
сол на вкус

брашно за паниране
олио за пържене

Месото се нарязва на 18 филийки, напречно на мускулните влакна, които се начукват старателно и е изтъняват. Наръсват се с подправката за месо и се оставят в хладилник за няколко часа. Приготвя се плънка за ролетата, като се сваряват 3 яйца и се наркълцват на ситно, прибавят се печурките, кашкаваленото роле и магданоза, също накълцани на ситно, добавя се и кравето масло и малко сол и всичко се смесва старателно. На всяка филия месо се слага част от плънката и се завива на роле,като се притиска в краищата, да не се разтваря. Ролетата се панират в брашно и след около 15 минути се поапят в разбитите останали яйца и се изпържват в сгорещено олио, като първо се поставят с цепката надолу, после се обръщат. Така не се разтварят. Филийките хляб се потапят бързо в прясно мляко, после в разбити яйца и също се изпържват от двете страни.
Порциите се оформят, като върху канапе от филийка хляб се поставят по две ролета и парче лимон. Поднасят се със салата, според сезона.
-------------------------------------
*смес от подправки: по една обемна част от черен пипер, бял пипер, кимион, къри и две обемни части сол.




  Печени пиперки по панагюрски
                                                    2 порции

8 печени и обелени червени пиперки
4 с.л. зехтин
2 с.л. брашно
200 мл. кисело мляко
сол на вкус
1/4 връзка магданоз
1/4 ч.л. черен пипер

Пиперките се нарязват на ивички по ширина. Поставят се да се запържат в силно сгорещения зехтин, след малко се добавя и брашното. След като се запържи до златисто се слага и киселото мляко. Ястието се посолява и задушава оше  5 - 8 минути, след което се отстранява от огъня. Поднася се поръсено с нарязания на ситно магданоз и черен пипер.
Активен

reni999

  • V.I.P.
  • Карма: +85/-39
  • Неактивен Неактивен
  • :Септември 29, 2007, 04:40:06 pm
  • Публикации: 720
Re: КУЛИНАРИЯ,РЕЦЕПТИ И...
« Отговор #67 -: Юли 26, 2008, 10:35:28 am »
Баклава на охлювчета


Кори за баница / но не най-фини/ се разделят на равни части две или три, в зависимост от грамажа на опаковката. Върху корите, /без да се отделят/ се поръсва слой от орехови ядки /аз ги предпочитам едро счукани /, отгоре канела на вкус и 1-2 супени лъжици захар. От към дългата страна се навиват на стегнато руло. Нарязват се на шайби, около 2 см и поставят / придържам ги с нож отдолу/ легнали плътно в тава.
Загрява се мазнина около 200-250 гр. олио /за постна/ или смес от масло и олио. Заливат се охлювчетата и се поставят в умерена фурна 150 – 170 ºС до изпичането им.
Правило при сиропиране е единият продукт топъл, другият – студен.
След изстиване, се залива със средно гъст сироп от 750 гр.- 800 захар, 1 чаена чаша /250 гр./ вода , ароматизиран с ванилия /портокалова кора и стабилизиран срещу захаросване с лим.сок или ½ ч.л. лимонтозу.
Изчакава се  да поеме и може излишния сироп да се досгъсти, залива се отново за получаване на повече блясък.
Сервира се охладена, обикновено след 10-12 часа.
Активен

reni999

  • V.I.P.
  • Карма: +85/-39
  • Неактивен Неактивен
  • :Септември 29, 2007, 04:40:06 pm
  • Публикации: 720
Re: КУЛИНАРИЯ,РЕЦЕПТИ И...
« Отговор #68 -: Юли 26, 2008, 03:17:46 pm »
Шоколадово Тирамису
 

Продукти:

300 г черен шоколад
400 г сирене Маскарпоне
150 г готварска сметана
400 мл студено силно кафе
6 с л ром или коняк
54 броя бишкоти

какао на прах
Приготвяне:

• Шоколадът се нарязва на ситно и се разтопява на водна баня.
• Охлажда се и се разбърква внимателно с разбитата сметана и Маскрапонето.
• Кафето се смесва с рома.
• Всяка бишкота се потапя за кратко в кафето.
• Построяват се 4 "къщи" : 3 бишкоти, крем, 3 бишкоти, крем, 3 бишкоти.
• Прибира се в хладилник минимум за 1 час, а най-добре за една нощ.
• Преди сервиране се поръсва с какао.



Активен

KGod

  • SuperUser
  • Карма: +27/-32
  • Неактивен Неактивен
  • Пол: Мъж
  • :Май 15, 2008, 06:56:21 am
  • Публикации: 1390
  • KGod Corporation
Re: КУЛИНАРИЯ,РЕЦЕПТИ И...
« Отговор #69 -: Юли 26, 2008, 05:32:36 pm »
Пилешки късчета по китайски

Необходими продукти:

500 гр. пилешки филе; 100 гр. уиски; 4 чушки; 3 моркова; 3 стръка зелен лук; 1 краставица; яйце; буркан китайски (екзотични или обикновени) гъби; соев сос; 10 с.л. фъстъчено олио;

Начин на приготвяне:

Месото се нарязва на тънки ивички и се маринова за 2 часа в уискито. В УОК (китайски дълбок тиган или обикновен подобен) се сипват 3 с.л. олио и на силен огън се пържи месото за 3-4 минути. Изважда се, в тигана се добавят още 2 с.л. олио и в него за 3 минути се пържат нарязани на ивички чушки. По същия начин се пържат и морковите нарязани на лентички, след тях идва ред на краставицата, накрая се запържват и гъбите за минута. Всичко се подрежда в чиния. Отделно, от яйцето се прави омлет и изпържва.Той се нарязва на ивички и се поставя при зеленчуците. Всичко се поръсва с босилек и соев сос. Сервира се с варен ориз. ДА ВИ Е СЛАДКО!
Активен
ЦЪК МЪК :) РАБОТАТА С ИДИОТИ МОЖЕ ДА ТЕ УБИЕ! :D

reni999

  • V.I.P.
  • Карма: +85/-39
  • Неактивен Неактивен
  • :Септември 29, 2007, 04:40:06 pm
  • Публикации: 720
Re: КУЛИНАРИЯ,РЕЦЕПТИ И...
« Отговор #70 -: Юли 27, 2008, 10:15:54 am »
Пилешки бутчета с мед и горчица
 


Продукти:

2 кг пилешки бутчета

Сос със сметана и горчица

300 г сметана
250 г дижонска горчица
125 мл марината с мед и люта чушка

Марината с мед и люта чушка

50 мл червено вино
125 г мед
1/4 ч л млян лют пипер
1 ч л горчица
Приготвяне:

За маринатата

• Всички продукти се разбъркват добре.

• Бутчетата се измиват и се подсушават.
• Поставят се в неметална купа и се заливат с маринатата.
• Месото трябва да бъде покрито равномерно.
• Оставят се да се мариноват 30 минути на стайна температура или за повече време в хладилника.
• Огнеупорна тава се застила с алуминиево фолио.
• Нареждат се пилешките бутчета и се захлупват.
• Пекат се в предварително загрята фурна на 230 С около 20 минути.
• Отхлупват се и се обръщат и се намазват с маринатата.
• Пекат се отхлупени още 20 минути или до готовност, като периодично се намазват с маринатата.

Сос

• В огнеупорна купа се смесват сметаната, горчицата и маринатата.
• Нагрява се и се довежда до кипване (не се кипва!) и се отстранява от огъня.
• Сервира се заедно с бутчетата, салатата и т.н


ДЕСЕРТ ПОЛОСАТИК
   

250 гр извара
250 гр заквасена сметана
1 пакет желатин  (10 гр.)
пудра захар на вкус , ванилия
шоколад  по 50 гр. бял и черен.
Сметаната и изварата се смесват след разбиване,  подслажда се на вкус и се добавя разтопения на водна баня и леко охладен желатин. /аз го разтварям в 50 мл. течност/. Разделя се на 2 части, като се добавя разтопен шоколад - в едната бял, в другата - черен.
За да се получи ефекта се слага последователно от сместа в средата (бяла - кафява - бяла - кафява - и т.н).
охлажда се в хладилник, да се стегне /аз от вечерта/. При сервиране се поръсва с настърган шоколад.
Активен

reni999

  • V.I.P.
  • Карма: +85/-39
  • Неактивен Неактивен
  • :Септември 29, 2007, 04:40:06 pm
  • Публикации: 720
Re: КУЛИНАРИЯ,РЕЦЕПТИ И...
« Отговор #71 -: Юли 27, 2008, 10:28:01 am »
Апулска фокача с картофи, домати и маслини
 

Продукти:

500 г брашно
1 (200 г) картоф
1 с л зехтин
25 г прясна мая
или 7 г суха мая
1 ч л сол
250 мл топла вода


10-12 коктейлни домати
шепа черни маслини
щипка риган
морска сол
зехтин
Приготвяне:

• Картофът се сварява (най-добре на пара), обелва се и се пюрира.
• Маята се разтваря в топлата вода и се оставя да шупне за 10 минути.
• Брашното се пресява, прибавя се картофеното пюре.
• Добавя се шупналата мая, солта и зехтинът.
• Омесва се еластично тесто.
• Поставя се в намаслена купа и се покрива.
• Оставя се да втасва около 1 час.
• Втасалото тесто се разточва с диаметър 30 см.
• Поставя се в намаслена тава.
• Отгоре се разпределят доматите, нарязани на половинки и маслините, като леко се натискат отгоре.
• Напръсква се със зехтин, поръсва се със морска сол и малко риган.
• Пече се в предварително загрята фурна на 220 С около 15-20 минути до златист цвят.



Течен шоколад

1 ч.ч. вода
1 ч.ч. захар
125 гр. масло
250 гр. сухо мляко
6 с.л. разтворимо какао (инстант)
ароматизатор (ванилия, ромова есенция или настъргана лимонова кора)

1 ч.ч. = 250 мл.

Водата и захарта се загряват, добавя се маслото, като се стопи се снема от огъня и се изсипват сухото мляко, какаото и ароматизатора. Разбърква се добре и се налива в чашки.
Активен

reni999

  • V.I.P.
  • Карма: +85/-39
  • Неактивен Неактивен
  • :Септември 29, 2007, 04:40:06 pm
  • Публикации: 720
Re: КУЛИНАРИЯ,РЕЦЕПТИ И...
« Отговор #72 -: Юли 27, 2008, 04:10:36 pm »
Oгретен от картофи с кашкавал
 

Продукти:


250 г настърган кашкавал (Витоша)
1 кг Картофи
1 глава кромид лук
1/2 ч л смлян черен пипер
1/2 ч л босилек или копър
4 яйца
200 мл течна готварска сметана
125 мл прясно мляко
сол
подправки (по желание)
Приготвяне:

• Картофите се обелват, измиват се и се нарязват на пръчици.
• Смесват се със ситно нарязан лук и настърганият кашкавал.
• Яйцата се разбиват със сметаната и млякото.
• Прибавя се босилекът, подправките на вкус.
• Картофите се подреждат в намаслена тава за печене.
• Заливат се със сметановата смес и се разбъркват.
• Пекат се в предварително загрята фурна на 200 С за около 1 час и 15 минути (зависи от фурната Ви).


Активен

KGod

  • SuperUser
  • Карма: +27/-32
  • Неактивен Неактивен
  • Пол: Мъж
  • :Май 15, 2008, 06:56:21 am
  • Публикации: 1390
  • KGod Corporation
Re: КУЛИНАРИЯ,РЕЦЕПТИ И...
« Отговор #73 -: Юли 27, 2008, 07:19:07 pm »
Задушено пиле с гъби
 
Необходими продукти:

пиле 1.200- 1.500 кг. ; 1 кг. гъби- нарязани на лентички; 2 моркова, нарязани на колелца; 4 скилидки чесън; 1 ч.л. розмарин; 1 дафинов лист; 1 чаша червено вино; 6 с.л. олио; брашно за паниране.

Начин на приготвяне:

Пилето се нарязва на порционни парчета - може да са 4, а може и 8. Посоляват се, овалват в брашно и запържват в олио до златист цвят. Изваждат се и отцеждат. В същата мазнина, на силен огън се пържат морковите, и цели скилидки чесън. Прибавят се гъбите. Разбъркват се и се налива виното, чаша топла вода и подправките. Посолява се и се връщат порциите пиле. Тенджерата се захлупва и ястието се задушава на тих огън 30 минути. Сервира се с гарнитура от задушен ориз. 
Активен
ЦЪК МЪК :) РАБОТАТА С ИДИОТИ МОЖЕ ДА ТЕ УБИЕ! :D

ivapg

  • V.I.P.
  • Карма: +131/-24
  • Неактивен Неактивен
  • Пол: Жена
  • :Октомври 01, 2007, 07:54:29 am
  • Публикации: 1342
Re: КУЛИНАРИЯ,РЕЦЕПТИ И...
« Отговор #74 -: Юли 28, 2008, 12:47:17 am »
лесно и вкусно кремче :)

нужни са ви плодове по ваш избор (аз лично предпочитам банани или портокали), кисело мляко, желатин и захар. За една кофичка кисело мляко е нужно 1 пакетче желатин. Нарязвате плодовете прибавяте млякото и захарта ( на вкус ) и приготвения предварително желатин. Разбърквате сместа и сипвате в купички. Трябва да престои в хладилника или камерата докато желатина се стегне и после е готов за папкане :) Бон апети   
Активен