www.p2pbg.com

Моля влез или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Експертно Търсене  

Новини:

Автор Тема: Полезно и здравословно  (Прочетена 284692 пъти)

0 Членове и 4 Гости преглежда(т) тази тема.

reni999

  • V.I.P.
  • Карма: +85/-39
  • Неактивен Неактивен
  • :Септември 29, 2007, 04:40:06 pm
  • Публикации: 720
Медът помага при болно гърло
« Отговор #75 -: Октомври 18, 2008, 01:00:42 pm »

Научно изследване потвърди, че яденето на мед е ефикасно за преборване на болките и инфекциите на гърлото.

Професор Роберто Барале от Университета на Пиза доказа, че боровият, евкалиптовият и кестеновият мед притежават антимикробни и антибактерийни свойства, пише в. "Стампа".

Изследването на учените е представено по време на Седмицата на меда в Монталчино.

Това е едно от най-важните събития в тази сфера в Италия. Учените допускат, че медът може да помогне в борбата и с други микроорганизми в човешкото тяло.
Активен

reni999

  • V.I.P.
  • Карма: +85/-39
  • Неактивен Неактивен
  • :Септември 29, 2007, 04:40:06 pm
  • Публикации: 720
Съвети за дома: Скандинавски дизайн
« Отговор #76 -: Октомври 22, 2008, 02:42:44 pm »
Съвети за дома: Скандинавски дизайн

Нова вълна в света на интериорния дизайн е т.н. скандинавски стил. Той се характеризира с класически и изтънчен вид, който се постига лесно. Единствено ще Ви бъдат необходими: дървен материал, бяла боя, бледи нюанси на синьо, жълто и зелено, както и семпли минималистични форми.

“Изчистеност” е думата, която най-добре описва този стил, което означава, че ако искате да придадете скандинавски вид на дома си, ще трябва да се лишите от повечето декоративни предмети, с които сте свикнали. Въпреки че, няма точно определени правила, които да казват колко цветна да бъда стаята или колко големи да бъдат предметите в нея, със сигурност ще се наложи да направите някой и друг компромис. Ако не можете да се разделите с шарките, за декорация може да използвате карирани памучни платове или лен в светли червени или сини цветове. Това могат да бъдат покривки за маса или тапицерия.

За да не лишите дома си от уют, ще е хубаво да поставите два или три по-ярки предмети, които да контрастират на бледия и по-еднотипен интериор. Пример за това може да бъде наситеночервена купа за плодове или ваза, които да поставите на масата. Най-лесно и евтино би било, ако просто закачите чифт готварски ръкавици до печката или малки декоративни кърпи до кухненската мивка.


Що се отнася до пода, най-добре би било да поставите ламинат. Дървените подове са подходящи, в случай че, искате да придадете автентичен скандинавски привкус на своето жилище. В допълнение може да поставите и малък килим, който ще внесе топлина и уют в него. Мебелите са още един фактор, на който ще трябва да обърнете специално внимание. Те трябва да бъдат внимателно подбрани, в зависимост от търсения резултат. Дървените мебели са за предпочитане или поне такива с дървени крачета, както и врати с максимално изчистени дръжки.
Най-накрая, но не на последно място, уверете се, че сте направили най-добрия избор по отношение на осветлението. Това е основен аспект за постигането на истински скандинавски интериорен дизайн, а и сигурен начин да направите дома си светъл и приятен. Ако не разполагате с големи прозорци и няма как да го осветите по-добре, не се колебайте и инвестирайте в огледала. Поставете ги стратегически във всяка стая, така че тя да изглежда по-светла, съветва homedesign.com
източник: http://www.sgrada.com
Активен

reni999

  • V.I.P.
  • Карма: +85/-39
  • Неактивен Неактивен
  • :Септември 29, 2007, 04:40:06 pm
  • Публикации: 720
Горещите ръце наистина сгряват и сърцето
« Отговор #77 -: Октомври 25, 2008, 11:33:33 am »
Горещите ръце наистина сгряват и сърцето


Нали помните, социалното отчуждение и самотата водят до физическо усещане за студ. А знаете, ли че топлите напитки всъщност сближават хората?

Проучване, проведено в Университета Йейл, доказва, че физическата топлина е пряко свързана с отношението ни към околните.

Ако държим в ръцете си чаша с гореща напитка, обикновено виждаме околните в по-добра светлина и сме приятелски настроени към тях.

Студените напитки пък предизвикват тъкмо обратната реакция, която е абсолютно несъзнателна според учените. В същото време те са на мнение, че подобни усещания често диктуват решенията, които взимаме.

Специалистите, ръководени от Лорънс Уилямс, направили експеримент с всеки от участниците, които били поканени в лаборатория на по-висок етаж.

Докато се качвали с асансьора член на екипа изследователи молел за помощ - подавал на всеки от участниците чаша с топла или студена напитка, която да държат за малко.

След това наблюдаваните се запознавали с писменото описание на непознат човек, но без да виждат негов образ. Те оценявали неговите положителни качества, включително дали е социален тип и дали е щедър.

Учените стигнали до извода, че хората, които държали топли напитки в асансьора, раздавали и по-топли оценки за непознатите. Онези, които носели студените питиета, били далеч по-критични към профилите, които им показали.

Проучването навежда на мисълта, че околната среда и промените в нея влияят върху решенията, които взимаме.

Явно среща на чаша горещ шоколад е доста по-обещаваща от силно питие с лед. Пък и времето предразполага да си намерите нови приятели точно по горещ начин.
Активен

reni999

  • V.I.P.
  • Карма: +85/-39
  • Неактивен Неактивен
  • :Септември 29, 2007, 04:40:06 pm
  • Публикации: 720
До какво може да доведе неправилното осветление?
« Отговор #78 -: Октомври 25, 2008, 12:31:00 pm »
До какво може да доведе неправилното осветление?



Много хора през нощта не спят, а гледат телевизия или работят/играят на компютъра си. За да не пречат на близките си, те най-често изключват осветлението в стаята. Лъчите от телевизора силно въздействат на очите и затова продължителното гледане не се препоръчва нито за деца, нито за възрастни.

Мониторът създава по-малко проблеми, но все пак повишеното зрително натоварване остава. Ако в стаята няма нормално осветление, очите се напрягат още повече. В недостатъчно осветеното помещение зеницата се разширява, за да вижда по-добре в тъмнината.

Ретината се състои от различни клетки. Едните са разположени в центъра й и отговарят за дневното зрение и цветовото възприятие, а другите се намират на периферията и отговарят за зрението в сумрак и за черно-бялото изображение.

Затовa и вечер, когато зрението трябва да работи в сумрак, зеницата се разширява. Но колкото по-широка е тя, толкова по-високо е вътреочното налягане, а това способства за появата на глаукома.

Включената нощна лампа не е решение. При нейното използване човек седи в светло петно и при преместване на погледа от телевизора или монитора той отново трябва да гледа в тъмнината.

В такава ситуация очите се уморяват още по-бързо, защото зеницата ту се разширява (за да могат очите да виждат в тъмнината), ту се свива. Това води до увеличаване на късогледството и развитието на спазъм от акомодация - тежка зрителна преумора, когато се наблюдават спазми в мускулите в очите.

Независимо какво правим, осветлението в дома трябва да бъде добро - 60 вата, а в по-големите помещения - 100 вата. Още по-добре е, ако светлината идва от няколко осветителни тела. Според изчисленияна крушката на нощната лампа трябва да бъде 60 вата, а не 40 или 75. Това е особено важно за децата.

Луминисцентните лампи вредят на ретината и могат да провокират нейната дистрофия, а също освен спазъм на съдовете на главния мозък, те предизвикват раздразнение, немотивирано лошо настроение и нарушават съня.

Неправилното осветление особено при големи зрителни натоварвания води до главоболие и вегетативна дистония. Ако хората живеят постоянно в лошо осветени помещения могат да развият хронични блефарити.

Затова, не мислете за пестене на електроенергия, когато става дума за зрението ви. То работи оптимално и без излишно натоварване в сравнително широки граници. Спазвайте някои елементарни норми, които ще намалят рисковете и ще ви спестят много повече от няколко киловата.



actualno.com
Активен

reni999

  • V.I.P.
  • Карма: +85/-39
  • Неактивен Неактивен
  • :Септември 29, 2007, 04:40:06 pm
  • Публикации: 720
Изневярата причинява мигрена
« Отговор #79 -: Октомври 27, 2008, 01:20:46 pm »
Изневярата причинява мигрена

Любовните афери не са нещо необичайно, дори когато сте във връзка. А и напоследък те не са запазена марка само на мъжете, ама никак.

Както обичаме да казваме, светът е голям и любовта дебне отвсякъде.

Когато обаче се отдадете на някое русо изкушение с големи дадености, не само рискувате сериозната си връзка (или брака си), но и здравето си.

Не твърдим, че сексът е нездравословен, а само, че постоянното измисляне на кофи с лъжи и оправдания е адски стресиращо.

След време дори може да си причините мигрена, а нейното изостряне води до аневризми и дори до инсулт. От стреса могат да се получат още доста неприятни заболявания, които иначе бихте си спестили.

Не сме станали пуритани изведнъж, просто италианският невролог Лоренцо Пинези твърди, че изневярата е особено опасна за мъжете в днешно време.

Лекарят изследвал над 100 италианци, страдащи от мигрена. Той установил, че при най-тежките случаи на заболяването пациентите имали извънбрачна връзка.

Според доктор Пинези въпреки, че жените по-често се оплакват от силно главоболие, при стрес мъжете са по-застрашени от него.

Мигрената при тях се характеризирала с по-тежки симптоми – високо кръвно налягане, сърцебиене и други, породени от постоянния стрес.

Лекарят смята, че мъжете вероятно имат по-силно чувство за вина и повече угризения, което повишава психическото напрежение.

Той съветва всички, имали извънбрачна връзка, да си правят редовни прегледи.

Освен това Пинези препоръчва на мъжете в зряла възраст да внимават със сложните пози от Кама Сутра. Някои от тях, особено тези, в които мъжът стои прав, излагат на голям риск сърцето.

Ние бихме ви посъветвали да не се отказвате от ежедневните флиртове, които намираме за адски освежаващи. Ако ви се лудува обаче, не се хвърляйте сляпо към леглото, а помислете внимателно преди това.

Активен

reni999

  • V.I.P.
  • Карма: +85/-39
  • Неактивен Неактивен
  • :Септември 29, 2007, 04:40:06 pm
  • Публикации: 720
"Чудото на овесените трици" от д-р Пиер Дюкан
« Отговор #80 -: Октомври 28, 2008, 01:02:42 pm »
"Чудото на овесените трици" от д-р Пиер Дюкан


След забележителния успех на книгите му "Как да отслабнем завинаги" и "Моята диета в 350 рецепти" (ИК "Колибри") д-р Пиер Дюкан едва ли има нужда от представяне. И все пак. Ако влезете в Интернет и напишете името му, ще се отворят 52 страници, съдържащи 7 720 файла.

А ако напишете името на български, ще разполагате със стотици мнения, изказани във форуми, и със стотици възторжени изявления.
В най-новата си книга "Чудото на овесените трици" д-р Дюкан препоръчва на всеки етап от прочутата му диета да се консумират овесени трици. Защо ли?

Защото овесените трици предпазват от сърдечно-съдови заболявания, от рак на дебелото черво и от диабет. Защото намаляват холестерола и убиват апетита. Защото ако изобщо съществува храна-панацея, то овесените трици са именно такава храна. Впрочем самият д-р Дюкан говори не за храна, а за чудо".

"Чудо? Ето една дума, която изглежда странно, написана от лекар, при това в самото заглавие на книгата му. Защо съм я написал ли Просто защото е вярна. Овесените трици са чудотворна храна. И действието им, силата им контрастират със скромния им вид инезначителната им цена.

Овесените трици са храна с огромна роля в четирите най-главни области на профилактиката. Те имат пряко, силно и научно доказано въздействие върху двата патентовани убийци на модерните времена - холестерола и рака. Както и върху още два изключително рискови за здравето фактори - диабета и свръхтеглото.

Впрочем свръхтеглото изпълнява функцията на катализатор и на холестерола, и на рака, и на диабета. Кое лекарство, коя друга храна може да се похвали с подобен ефект? Остава само да ви докажа, че това е така, и тази книга е написана точно с тази цел", д-р Пиер Дюкан.
Активен

reni999

  • V.I.P.
  • Карма: +85/-39
  • Неактивен Неактивен
  • :Септември 29, 2007, 04:40:06 pm
  • Публикации: 720
Козметичните кремове изсушават кожата
« Отговор #81 -: Октомври 28, 2008, 07:20:26 pm »


Много жени са забелязали, че когато започнат да използват крем за кожата, трябва редовно да я мажат. Ако спрат, кожата става по-суха. Сега шведски дерматолози доказаха с научни методи, че нормалната кожа може да стане по-суха от козметичните кремове, съобщи "Сайънс дейли".

Изабела Бураксевска е изследвала положителните и отрицателни ефекти от кремовете върху кожата на молекулярно ниво. Според нейните резултати разликите в Ph нямат значение.

Различните масла - минерални и растителни, също имат еднакъв ефект. Те намаляват способността на кожата сама да се справя с неблагоприятните външни условия.

По-сложните съставки обаче правят кожата по-издръжлива и не я изсушават.

Намаляването на защитната бариера на кожата може да бъде свързано също с дейността на някои гени, участващи в производството на кожни мазнини.

Така съставът на крема може да се използва за въздействане върху някои болестни състояния като екзема и ихтиоза. БТА
Активен

reni999

  • V.I.P.
  • Карма: +85/-39
  • Неактивен Неактивен
  • :Септември 29, 2007, 04:40:06 pm
  • Публикации: 720
Идеалната здравословна закуска
« Отговор #82 -: Октомври 29, 2008, 09:12:27 am »
Идеалната здравословна закуска



Млечно вълшебство с боровинки

Разбийте 60 грама овесени ядки (около 4 супени лъжици) с една супена лъжица слънчогледови семки в чаша (около 250 милилитра) прясно обезмаслено мляко. Добавете и една супена лъжица боровинки, сушени или пресни.
Можете да оставите този микс да кисне така цяла нощ или да го хрупате след пет минути, изборът е ваш.
Една такава порция съдържа 340 калории, които идват от 7,5 грама мазнини, 48 грама въглехидрати, 8 грама фибри и 18 грама протеин.



Интелигентната комбинация

Сварете около 150 милилитра вода. След като заври, добавете около 50 грама едри овесени ядки и бъркайте, докато сместа се сгъсти и ядките омекнат. Намалете температурата на котлона и оставете за още 3 минути, като бъркате постоянно.
Добавете 60 милилитра нискомаслено прясно мляко, една супена лъжица едро нарязани бадеми, 50 грама свежи боровинки и супена лъжица ленено семе. Разбъркайте добре всичко и хапвайте.
Тази закуска съдържа 280 калории. Мазнините в нея са 7 грама, а въглехидратите – 40 грама. Имате и 6 грама фибри, както и 12 грама протеин



Пълно засищане

Смесете около 60 грама едри овесени ядки със 120 милилитра вода, половин лъжичка (от оригиналната кутия) ванилов протеин на прах, чаена лъжичка канела и щипка сол.
Загрейте сместа в микровълнова печка за около 90 секунди и добавете 60 милилитра прясно мляко, нискомаслено, разбира се. Отгоре „украсете“ с половин банан или няколко ягоди, нарязани на филийки. Поръсете и с малко орехи, нарязани на дребно.
Това наистина ще ви засити – има цели 400 калории. Мазнините са 9 грама, въглехидратите – 63, а протеина е 18. Има и фибри – цели 9 грама. Супер, а?
Активен

reni999

  • V.I.P.
  • Карма: +85/-39
  • Неактивен Неактивен
  • :Септември 29, 2007, 04:40:06 pm
  • Публикации: 720
Соковете – полезни, но кога?
« Отговор #83 -: Октомври 31, 2008, 05:51:19 pm »
Соковете – полезни, но кога?


Много хора смятат сока за натурален и съответно полезен продукт, който може да се пие в неограничени количества. Но това невинаги е така.

Често в соковете се съдържа много захар, а и калории. Експерти са установили, че в опаковка от 250 г може да се съдържат до 6 ч. л. захар. Един литър сок от грозде съдържа 1100 ккал, а 1 литър сок от ябълки - 900 ккал. Повечето сокове засилват апетита и с това способстват за натрупването на излишни килограми. Прекомерното количество захар може да доведе до появата на диабет.

Върху някои напитки пише, че са произведени "без захар" или " с ниско съдържание на захар". Понякога обаче захарта в тях е заменена с изкуствени подсладители, които въпреки че не съдържат калории с нищо не са по-добри от захарта.

В повечето сокове се съдържат много киселини, които способстват за разрушаването на зъбния емайл. Киселите сокове извеждат калция от организма и затова те трябва да с употребяват много внимателно - особено при остеопороза.

100% натуралните сокове се срещат рядко в магазините и обикновено можете да ги познаете по по-високата цена. Най-разпространеният начин за обработването и производството на сокове е концентрацията. Концентратът от сок у нас почти винаги се доставя от друга страна, на място в него се добавя вода и след това той се пуска в продажба.

За съжаление в процеса на концентрация под въздействието на високата температура се разрушава половината от витамин С, разсейват се ароматните вещества, а някои аминокиселини и въглехидрати променят своята структура и вече не са полезни за организма. При възстановяването на сока в него се добавя не само вода, но и захар или нейни заместители, лимонена киселина, натурални ароматизатори, дори консерванти.

Нектарът също се получава от възстановени сокове. Той е изкуствена напитка, направена от концентрат, захар и вода. Понякога в нектарите се добавят лимонена или аскорбинова киселина (витамин С), натурални ароматизатори. Количеството натурален сок в нектарите е 25-50%. Нектарите се делят на няколко вида:

- нектари, получени от класическите сокове (портокалов или ябълков) чрез разреждане с вода и добавяне на захар
- нектари, които се получават от сока на лимон, маракуя, които са с толкова тръпчив вкус, че могат да се пият само след добавяне на захар или в смес с други сокове.
- нектари от банани, праскови, вишни които приличат повече на пюре.

Ето и повече информация за най-популярните сокове:

Портокалов сок: Богат е на витамин С, различни минерали и антиоксиданти. Според някои изследвания неговата всекидневна употреба намалява вероятността от заболяване от рак на стомаха, устата и гърлото с до 50%. Дерматолози препоръчват дори да намазваме с него кожата си при пребиваване на силно, тъй като това способства за намаляването на вредното въздействие на слънчевите лъчи.

Сок от нар: Нарът е богат на аскробинова киселина. Сокът от него е препоръчителен при изтощаване, малокръвие, атеросклероза, респираторни инфекции, бронхиална астма, ангина и радиационно облъчване. Той помага и при захарен диабет и стомашно-чревни разстройства.

Доматен сок: Подходящ е при разстройства в обмяната на веществата и сърдечно-съдови заболявания. Съдържа много калий, необходим за поддържането на сърдечния мускул.

Сок от ананас: Той съдържа уникалното вещество бромелаин, което способства добре за изгарянето на мазнините. Този микроелемент притежава и подмладяващ ефект. Специалистите препоръчват употребата на сок от ананас при заболявания на бъбреците и ангина.

Сок от грейпфрут: Той също помага в борбата с наднорменото тегло, като подобрява храносмилането, активизира дейността на черния дроб и възпрепятства образуването на мазнините. При редовната потреба на този сок нивото на холестерол може да намалее до 18%.

Ябълков сок: Притежава диуретично действие. Особено полезен е за хората на умствения труд - резултатите от изследвания показват, че веществата, съдържащи се в него, защитават клетките от оксидантен стрес, който води до нарушаване на паметта и намаляване на мисловния капацитет. Сокът се препоръчва и при инфекциозни заболявания, настинка и гнойни рани.

Сок от праскови: Подобрява работата на черния дроб, способства за преработването на мазната храна, повишава съдържанието на хемоглобин в кръвта, съдържа голямо количество бета-каротин (витамин А), калций, витамин В2. Този сок се препоръчва при сърдечно-съдови заболявания и анемия.

Лимонов сок: Поддържа в норма артериалното налягане и е профилактично средство срещу инфаркт, инсулт и други заболявания на сърцето. Има и силно антисептично, противовъзпалително и имуноукрепващо действие. В съчетание със сока от чесън той се прилага дори за потискане на някои симптоми на СПИН.

Препоръки при приготвянето на сокове:

1. Използвайте само пресни плодове и зеленчуци.
2. За максимален ефект ги пийте на малки глътки, не по-късно от 10 минути след тяхното приготвяне.
3. Плодовете и зеленчуците трябва да се почистват непосредствено преди приготвянето на сока.
4. Соковете да се пият поне 30 минути преди хранене.
5. Сокът от плодове с костилки (сливи, праскови, кайсии) не трябва да се смесва с други сокове.
6. Не е задължително да се белят плодовете с тънка люспа (ябълки, круши кайсии)
Активен

reni999

  • V.I.P.
  • Карма: +85/-39
  • Неактивен Неактивен
  • :Септември 29, 2007, 04:40:06 pm
  • Публикации: 720
Избелване на зъбите в домашни условия
« Отговор #84 -: Ноември 02, 2008, 08:11:24 am »
Избелване на зъбите в домашни условия


Какво представлява домашното избелване на зъбите и как действа избелващата система чрез шини?

Обичайната избелваща система чрез шини, предлагана от стоматолозите, включва използването на една или на две пластмасови шини (по една за всяка челюст), които се изработват индивидуално и прилягат удобно върху зъбите на пациента, който отнася със себе си в къщи тези шини, заедно с определено количество избелващ агент и инструкции за приложението им. Най-общо пациентите трябва да поставят малко количество от избелващия агент в шината и след това да я поставят върху зъбите си до пълното й прилагане към тях. Шините се носят по няколко часа на ден (а в някои случаи и цяла вечер) в продължение на няколко дни или седмици (според инструкциите на стоматолога и производителя), през което време се осъществява процеса на избелване.

Най-доброто решение ли е домашното избелване на зъбите чрез шини?

Използването на домашни избелващи системи чрез шини може да бъде отличен избор за безопасно и ефективно избелване на зъбите. Пациентите, избрали този метод, трябва да са напълно наясно, че на практика целия процес на избелване ще бъде осъществяван от самите тях, без абсолютно никакъв надзор и контрол от страна на квалифициран стоматологичен персонал. Поради това всеки, прилагащ този метод на избелване, трябва да бъде сигурен, че използваният избелващ агент е безопасен и че е наясно как да го прилагат по подходящ начин. Неспазването на някое от тези условия може да доведе до поява на нежелани реакции или увреждания.

Какви стъпки включва избелването на зъби с шини?

Най-общо процесът по избелването на зъбите с шини в домашни условия включва следните стъпки:

а) Предварителен стоматологичен преглед

Преди началото на избелването вашият стоматолог трябва да се убеди в доброто състояние на вашите зъби, като същевременно документира настоящия им цвят. Ще е необходимо и да получи информация за медицинската ви история и за консумацията на напитки и за тютюнопушене, тъй като те могат да имат отношение към настоящото оцветяване на зъбите.

Събраните от него данни ще му помогнат да идентифицира причината за промененото оцветяване на зъбите, както и да прецени дали избелването посредством шини е подходящ метод във Вашия случай.

Дали трябва да се избелят зъбите на едната или и на двете челюсти?

При предварителния преглед с вашия стоматолог трябва да вземете решение дали ще избелвате и горните, и долните зъби, или само едните от тях. Обикновено пациентите са по-загрижени за вида на предните си горни зъби и някои от тях започват само с тяхното избелване.
Причините за този подход са следните: наличните неизбелени зъби са основа за сравнение на постигнатия напредък по избелването и средство за допълнително мотивиране на пациентите; избелването само на една зъбна дъга (т.е. само на горните или само на долните зъби) е по-приемлив финансов вариант за пациента, като впоследствие по всяко време може да се премине към избелване и на останалите зъби.

При предварителния преглед вашия стоматолог ще обърне внимание на всички стоматологични намеси върху зъбите, подлежащи на избелване. Трябва да знаете, че оцветяването на наличните зъбни възстановявания (пломби, коронки, мостове и пр.) няма да се промени (с единични изключения). След приключване на процеса по избелване на зъбите обтурациите върху избелените зъби ще трябва да бъдат подменени. Преди началото на избелването трябва да сте наясно с необходимото Ви време и средства, свързани с извършването на необходимите стоматологични услуги, които в някои случаи могат да бъдат значителни.

б) Вземане на отпечатъци за изработването на избелващи шини

Първата стъпка при изработването на индивидуални шини за избелване е вземането на отпечатъци от вашите зъби. От тези отпечатъци ще бъдат отлети гипсови модели, върху които ще бъдат изработени шините за избелване. След това изработването на шините отнема няколко дни.

в) Ажустиране на индивидуалните шини за избелване

При това посещение, след изработването на шините вашият стоматолог ще оцени и при нужда ще подобри прилягането на шините към вашите зъби. Обикновено шините се изработват от прозрачна гъвкава пластмаса, по една за горните и една за долните зъби. Те обикновено са с фестониран ръб, за да покриват изцяло всеки зъб, но да не достигат и да не травмират лигавицата на венците.

г) Вашият стоматолог ще ви покаже как да поставяте избелващия агент в шините за избелване

В повечето случаи избелващият агент е не много гъст гел, предлаган в малки спринцовки или в пластмасови флакони. Вашият стоматолог ще ви покаже как да поставяте малко количество от него в шините за избелване. С цел минимализиране на количеството използван гел при всяко приложение, обикновено той се нанася в тези участъци на шините, които допират до предната страна на зъбите и само в зоните, покриващи зъбите, подлежащи на избелване.

След нанасянето на гела в шините и поставянето им върху зъбите, обикновено от ръба на шините към венците изтича излишно количество гел. Желателно е този излишък да се отстранява с пръст или с четка за зъби за намаляване на риска от увреждане на венците от гела.

д) Колко дълго всеки ден трябва да се носят избелващите шини?

Вашият стоматолог ще ви даде специфични препоръки във връзка с продължителността с която могат или трябва да бъдат носени ежедневно шините. Най-общо колкото по-дълго носите избелващите шини при всяка процедура, толкова по-бързо ще постигнете избелващия ефект.

В началото на процеса на избелване, поне през първите няколко процедури, е препоръчително избелването да е с по-малка продължителност. Причината е, че колкото по-дълго носите шините, толкова по-голяма е вероятността да се проявят странични ефекти.

Избелването на зъбите може да се провежда и през нощта

Възможно е пациентите да носят избелващите шини през нощта докато спят. По този начин се минимализира общото количество използван агент и общия брой необходими избелващи сесии, тъй като престоят на избелващия агент в шината след всяко нанасяне, е достатъчно дълъг за да окаже максимален ефект. Този метод е особено подходящ, ако предстои избелване на упорити оцветявания.

Избелване на зъбите през деня

При невъзможност за провеждане на избелване на зъбите през нощта, е необходимо то да се провежда през деня, което в някои случаи повлиява на ежедневието на пациентите. Въпреки че шините и гелът са прозрачни, те са отчасти видими за околните. Някои пациенти намират, че шините възпрепятстват нормалния им говор, което може да се преодолее с малко практика.

Повечето избелващи агенти са ефективни за период до четири часа, а някои дори до осем часа. Продължителност на носене на шините през деня по-малка от два часа е свързана с излишен разход на избелващ агент и с удължаване на общия брой избелващи сесии, необходими за постигане на желания ефект. При продължителни избелващи сесии някои специалисти препоръчват периодично добавяне на избелващ агент в шините.

е) Проследяващи посещения при вашия стоматолог

За проследяване ефекта от избелването ще са необходими периодични проследяващи посещения при вашия стоматолог. Избелването с шини обикновено продължава докато вие и вашият стоматолог изпитате задоволство от настъпилата промяна в цвета или докато вече не е възможно да се постигне по нататъшна промяна в цвета.  Освен това при всяко посещение стоматологът ще ви разпитва и за евентуална поява на странични ефекти от избелването и ще ви препоръча мерки, с които да ги отстраните. По подобни въпроси можете да се обръщате към Вашия стоматолог по всяко време.

ж) Преустановяване на домашното избелване на зъбите с шини

След като чрез избелването е постигнат желания цвят на вашите зъби или ако е достигнат момент, при който очевидно не се постига допълнителен избелващ ефект, вашият стоматолог ще ви препоръча да преустановите процедурите по избелване на зъбите. След приключване на процеса по избелване, възможно е след определен период от около две седмици зъбите ви леко да потъмнеят, преди цветът им окончателно да се стабилизира. След това с вашия стоматолог можете да планирате заместването на съществуващите възстановявания, така че новите да съответстват на новия цвят на вашите зъби.

Колко време отнема избелването на зъбите чрез шини?

Продължителността на процеса по избелване на зъбите варира в зависимост от различни фактори, сред които е и типа на оцветяването. Някои преоцветявания са по-упорити при избелване от други. Синьо-сивите оцветявания от тетрациклин и кафевите при флуороза са упорити и изискват продължителен период на избелване. Пожълтяването на зъбите, предизвикано от храни, напитки, тютюнопушене или с напредване на възрастта, както и лекото помътняване вследствие на травма върху зъба, обикновено се отстраняват лесно.

В повечето случаи пациентите от последната група забелязват, че при избелващи сесии от два часа за период от две седмици  се постига 90% от окончателния избелващ ефект. За относително по-леките случаи моментът на преустановявяване на избелването, когато вече не се наблюдава допълнителен избелващ ефект обикновено се достига след шестседмичен период на избелване.

Колко дълготраен е ефектът от избелването?

В повечето случаи "задоволителна" промяна в оцветяването на зъбите се задържа за период от порядъка на една до три години. При едно проучване 42% от пациентите, подложили се на избелване на зъбите, все още са били доволни от цвета на своите зъби седем години по-късно. Факторите, влияещи върху цвета на зъбите продължават да действат дори и след избелването им. Така например лицата, които продължават да бъдат изложени на действието на оцветяващи фактори като кафе, чай, кока-кола и тютюнопушене, ще трябва да се подлагат по-често на освежаващи цвета процедури, възможно е дори на всеки шест месеца, за която цел домашното избелване с шини представлява отличен избор.

Д-р Галя Данчева
Активен

reni999

  • V.I.P.
  • Карма: +85/-39
  • Неактивен Неактивен
  • :Септември 29, 2007, 04:40:06 pm
  • Публикации: 720
Яжте грозде за здраво сърце!
« Отговор #85 -: Ноември 03, 2008, 07:28:37 am »
Яжте грозде за здраво сърце!



Консумацията на грозде не само се асоциира с понижение на кръвното налягане, но и с подобрение на функцията на сърцето. Тази негова роля се отдава на наличието на антиоксиданти в него.

Засега събраните данни са въз основа на проведеди сред лабораторни мишки изследвания и са наложителни допълнителни проучвания. При експеримента е наблюдаван ефектът от консумацията на грозде, преработен под фирмата на прах, съчетана с диетичен режим беден или богат на сол. Последната е била наложителна във връзка с индуцирането на хипертония при мишките.

След 18 седмици се оказва, че включването на грозде в режима не само намалява кръвното налягане, но и подобрява сърдечната функция, редуцитра възпалението, ограничава данните за мускулна увреда.

Мишките, при които е прилаган антихипертензивен препарат, са били с по-ниско налягане, но не е регистирано подобрение в сърдечния статус.

Включването на гроздето в хранителния режим има полза, различна от тази при консумацията на плодове и зеленчуци изобщо, заключават специалисти.
Активен

reni999

  • V.I.P.
  • Карма: +85/-39
  • Неактивен Неактивен
  • :Септември 29, 2007, 04:40:06 pm
  • Публикации: 720
Цяло шише калории
« Отговор #86 -: Ноември 05, 2008, 10:53:42 am »
Цяло шише калории


Наближава едно много сладко време на дълги зимни вечери, в които само вино или горещ шоколад могат да ни спасят от мрачните мисли.

Някъде в средата на зимата е и най-празничният месец в годината с Голямото ядене на Всичко, изобщо интересно ще е.

Тъй като все още няма измислен начин да ядеш каквото си искаш, пък да взимаш само колкото калории ти трябват, е хубаво да сложите малко в ред режима си, за да не се окаже в средата на януари, че няма какво да облечете.

Знаете, че никак не одобряваме тия истории с безкрайното гладуване и лишаването от всичко вкусно само и само да блеснете в рокля в някакъв определен ден.

То няма и да е блясък, защото ще сте толкова изтерзани от липсата на всичко, че ще сте като лимон.

Понеже лимоните са супер само когато са част от цитронада или като дресинг за салата, но не и като външен вид, ето няколко малки хватки за намаляване на калориите, които няма да ви лишат кой знае колко от вкуса на всичко.

На първо място трябва да спрете, ама веднага, с всички сокчета, газирани напитки и разни странни питиета с неизвестен произход и в еклектични цветове. Не давайте и на децата ви да ги пият, но това само между другото го вмъкваме.

Заложете на добрата стара вода, а ако чак толкова ви е неприятно – уханно топличък чай без захар.

Има много видове чай, не е само горчивия черен, нали е ясно. Нашият любим е с лайка, мед и канела и наистина няма нужда от захар.

Ако толкова не можете да живеете без приятното гъделичкане на газираното по езика ви, нека да е само от содата. Можете да я овкусите с лимон, портокал или каквито плодове ви дойдат на ум.

Най-съществена част обаче от „течните“ калории се падат на млякото и на алкохола.

Млякото ви забраняваме да си го забранявате, защото в него има калций, но сменете пълномасленото с нискомаслено. Разликата във вкуса е почти незабележима.

Алкохолът е Голямата калорийна бомба.

Само в един коктейл има близо 300 калории, да не говорим какво става, когато мартинитата станат повече от едно, някъде между разговорите с приятелки за мъжете, работата и всичко останало.

Разбира се, тук също няма да гледаме лошо, нито ще тропаме по масата, а просто ще ви подсетим за много изискано и по-малко калорично питие – вино с газирана вода или така наречения шприц.

Половин чаша бяло вино (а това значи наполовина по-малко „винени“ калории), допълнена догоре с газирана вода. Много е ефектно, ако прибавите парченце плод.

Спортът, естествено, и балансирането хранене си остават задължителни. Това беше само още малко помощ, не обещание за съвършена фигура.

Активен

reni999

  • V.I.P.
  • Карма: +85/-39
  • Неактивен Неактивен
  • :Септември 29, 2007, 04:40:06 pm
  • Публикации: 720
Мигрената намалява риска от рък на гърдата
« Отговор #87 -: Ноември 08, 2008, 12:15:14 pm »
Мигрената намалява риска от рък на гърдата



Рискът от развитие на рак на гърдата е с 30% по-малък у жените, страдащи от мигрена. Парадоксалните на пръв поглед изводи са от изследване на американски учени.

Проучването е първото по рода си, което опитва да установи връзката между рака на гърдата и мигрената. Резултатите може би ще положат основата на нови пътища, чрез които да се намали риска от развитие на рак на гърдата.
Активен

starsssss

  • Гост
3 диети за тънка талия
« Отговор #88 -: Ноември 14, 2008, 10:47:57 am »
Тънката талия е природна даденост, на която в никакъв случай не бива да се осланяме. Естественият процес на стареене, раждане, заседнал начин на живот и нездравословно хранене и хоп, тънката талия се скрива под няколко пласта тлъстинки.




Настава време за диети, този път 3 на брой: витаминна, протеинова и вегетарианска. За всекиго по нещо, както се казва:

Витаминна диета за тънка талия

Грипът започва да напада през есента, за да достигне своя пик през зимата. Затова ако ще сваляте излишни килограми, доверете се на витамините и минералите. Иначе ще сте с тънка талия и отслабена имунна система, податлива на всички възможни вируси.
Диетата се спазва 1 седмица, за която се свалят 2-3 килограма. Може да прибягвате до нея винаги, когато установите, че талията ви не е във върхова форма. 



Дневно меню

Закуска: 100 г обезмаслена извара, 1 филийка пълнозърнест хляб, 1 чаша зелен чай
Втора закуска: Две ябълки или портокал, 200 г задушени броколи
Обяд: Супа от цвекло, шопска салата и 200 г варено пилешко или пуешко месо с гарнитура от зелен грах
Следобедна закуска: 1 банан или 1 чаша кисело мляко
Вечеря: 200 г задушени зеленчуци по избор, 100 г обезмаслена извара, 2 филии пълнозърнест хляб
Преди сън: 1 чаша нискомаслено прясно мляко

Протеинова диета за тънка талия

10 дни без въглехидрати, 10 килограма по-малко. Протеиновата диета е подходяща за тези от вас, които имат да свалят доста излишни килограми, повечето натрупани около талията. Протеините укрепват мускулите и предпазват кожата от увисване. Изключването на въглехидратите от диетата води до по-бързо изгаряне на мазнините и нормализиране нивото на кръвната захар.

Забранени храни: хляб и изделия от брашно, зърнени храни, млечни продукти, захар и захарозаместители, плодове, ядки, бобови храни, моркови, цвекло, царевица, мариновани гъби и зеленчуци, черен дроб, алкохол

Разрешени храни: месо, риба, яйца, гъби, всички зеленчуци, без посочените като забранени, вода, кафе, зелен чай, зехтин, лимон, сол, черен пипер

Основни принципи: Няма ограничение в калориите и количеството разрешени храни, които консумирате. На ден са позволени не повече от 20 г въглехидрати. Преди ядене се изпива по чаша вода. След 20 часа не се яде нищо. Салатите се подправят със зехтин и лимон. Съотношението протеини/зеленчуци е 2:1, например 200 г месо на 100 г зеленчуци. Диетата се спазва не повече от 10 дни, като може да се повтори след 2-3 месеца.   



Вегетарианска диета за тънка талия
Следват моите фаворите сред отслабващите – вегетарианците. Въпреки, че се стремят да водят здравословен начин на живот, близък до природата, те също трупат излишни килограми. Особено около талията. Тази диета е подходяща, както за вегетарианци, които искат да смъкнат 2-3 килограма, така и за отслабващи, готови да се подложат на ограничен вегетариански режим само за една седмица. Борбата отново е за заветните 2-3 килограма.

Първи ден
Закуска: 1 чаша нискомаслено прясно мляко
Обяд: 150 г варен фасул, 200 г салата от домати, лук и магданоз, 1 ябълка или портокал
Вечеря: 250 г зеле, подправено с лимонов сок, 150 г плодове по избор, 1 чаша минерална вода

Втори ден
Закуска: 1 чаша минерална вода, 1 ябълка
Обяд: 200 г варена риба, 200 г плодова салата, 1 портокал
Вечеря: 250 г печени тиквички, 3 домата, 1 филия пълнозърнест хляб, 1 чаша доматен сок

Трети ден
Закуска: 1 чаша нискомаслено прясно мляко, 2 сухара
Обяд: салата от домати, лук, пресни краставици и скилидка чесън, подправена с растително масло
Вечеря: 200 г едро настъргано ренде, 2 ябълки, 1 портокал, 1 филия пълнозърнест хляб, 1 домат, 1 чаша доматен сок

Четвърти ден
Закуска: 1 чаша минерална вода, 1 филия пълнозърнест хляб
Обяд: 250 г варена риба, 200 г салата от зеленчуци, 1 чаша ябълков сок
Вечеря: 200 г задушено зеле, 200 г настъргани моркови, подправени с растително масло и чесън, 1 чаша чай и 1 малък сухар

Пети ден
Закуска: 1 чаша чай, 1 филия пълнозърнест хляб
Обяд: 200 г нарязано зеле, подправено с лимонов сок, 1 чаша кисело мляко, 2 ябълки
Вечеря: 200 г варена риба, 200 г задушени зеленчуци, 1 филия ръжен хляб, 1 чаша минерална вода

Шести ден
Закуска: 1 чаша ябълков сок, 1 портокал
Обяд: 200 г настъргани моркови, подправени с растително масло, 200 г салата от домати и краставици, 1 чаша минерална вода
Вечеря: 150 г кашкавал, 2 сухара, 1 ябълка или портокал, 1 чаша нискомаслено мляко

Седми ден
Закуска: 1 чаша нискомаслено мляко, 2 сухара
Обяд: 250 г варена риба, 250 г салата от зеле, подправена с лимонов сок, 1 чаша минерална вода
Вечеря: 200 г печени тиквички, 100 г кашкавал, 250 г плодове, 1 чаша минерална вода и 1 чаша ябълков сок

Не се вманиачавайте да достигнете заветните 60 см талия. Важни са пропорциите!

« Последна редакция: Ноември 14, 2008, 10:49:07 am от starsssss »
Активен

reni999

  • V.I.P.
  • Карма: +85/-39
  • Неактивен Неактивен
  • :Септември 29, 2007, 04:40:06 pm
  • Публикации: 720
Постите идат, край на блажните манджи и секса!
« Отговор #89 -: Ноември 14, 2008, 05:32:55 pm »
Постите идат, край на блажните манджи и секса!


Днес започват 40-дневните Коледни пости, които завършват на Бъдни вечер.

На 14 ноември са така наречените Коледни заговезни и за последно може да се блажи.

Според традицията днес трябва да заколим голяма и тлъста кокошка и да я сготвим с кисело зеле.

От полунощ започват Коледните пости, по време на които не трябва да се ядат храни от животински произход.

Олио и вино може да се употребяват във всички дни без сряда и петък (защото Христос е бил предаден от Юда в сряда, а в петък е бил разпънат на кръста).

Виното е единственият алкохол, който се разрешава, защото е символ на Христовата кръв - но само по чаша на ден.

Риба може да се хапне на Никулден - 6 декември.

За да не е без хич, можем да ядем и безгръбначни животни: охлюви, миди, октоподи.

За децата, бременните, болните и възрастните хора не е задължително да спазват строги пости и те могат да консумират мляко и млечни продукти.

Звучи лесно и просто, но това не е всичко. Постът не е цел, а средство за смирение на плътта и очистване от грехове. Без молитва и покаяние постът се превръща само в една диета.

„Освен време на въздържание от обилна храна и самоугаждане, постът е време на духовна мобилизация, на самооценка, на покайно настроение и молитвено вглъбяване, с което да разширим сърцата си и да приемем духовна радост и благодатни сили в идващите празници“, пише Pravoslavie.bg.

Така че преценете сами. Ако ще правите само хранителен пост, може би не си заслужава.

Ако ли пък възнамерявате да спазите всички канони, пожелаваме ви сили, твърдост и воля.

dnes.bg
Активен