www.p2pbg.com

Моля влез или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Експертно Търсене  

Новини:

Автор Тема: Кулинария, рецепти и съвети...  (Прочетена 93946 пъти)

0 Членове и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

xubavo

  • V.I.P.
  • Карма: +89/-89
  • Неактивен Неактивен
  • Пол: Мъж
  • :Октомври 13, 2007, 04:47:53 pm
  • Публикации: 680
  • Торент Клиент:
КУЛИНАРИЯ,РЕЦЕПТИ И...
« Отговор #15 -: Март 28, 2008, 08:31:25 pm »
Пиле по селски в глинен гювеч


1 пиле
500 г картофи
200 г гъби
2 - 3 глави лук
1 -2 скилидки чесън
2 моркова
1 лимон
2 стръка целина
1 - 2 листа дафинов лист
2 - 3 с.л. олио
1 в. ч. бяло вино
2 с. л. доматено пюре
1 с. л. брашно
черен пипер и сол на вкус

Пилето се нарязва на порционни парчета и се овкусява. Олиото се загрява в дълбок тиган и парчетата пилешко се запържват до златисто, след което се прехвърлят в глинен гювеч.

Лукът се нарязва наедро и се задушава в мазнината, в която е пържено пилето.

Добавят се нарязаните на едро моркови (на колелца), след това се сипват гъбите, също нарязани на едри парчета, и се задушават. Добавят се картофите, нарязани на колелца.

В доматеното пюре се сипва брашното, разбърква се и се разрежда с малко вода и се сипва в гювеча.

Ястието се пече в гювеча във фурна (или в камина) около час и половина.
« Последна редакция: Март 28, 2008, 08:34:49 pm от xubavo »
Активен
Никoй не умира девствен, живота го слага на всички.

DASIDA

  • SuperUser
  • Карма: +0/-0
  • Неактивен Неактивен
  • :Март 27, 2008, 09:43:43 pm
  • Публикации: 23
КУЛИНАРИЯ,РЕЦЕПТИ И...
« Отговор #16 -: Март 28, 2008, 08:48:58 pm »
Задушени пържоли

Продукти за 6 порции

    * 6 свински пържоли
    * 400 гр. гъби
    * 125 гр. чисто масло
    * 200 гр. кашкавал
    * 1/2 ч.ч. прясно мляко
    * 250 гр. сметана
    * сол
    * черен пипер
    * други подправки на вкус

Приготовление

На дъното на тавата се подреждат пържолите, начукани и поръсени с подправки на вкус. Отгоре разпределяте гъбите, кашкавала и маслото.

Заливате с разбърканите сметана и прясно мляко.

Покривате плътно тавата с алуминиево фолио, за да се задушат и печете около 2 часа на 200 градуса.
:)
Активен

DASIDA

  • SuperUser
  • Карма: +0/-0
  • Неактивен Неактивен
  • :Март 27, 2008, 09:43:43 pm
  • Публикации: 23
КУЛИНАРИЯ,РЕЦЕПТИ И...
« Отговор #17 -: Март 28, 2008, 08:50:31 pm »
Мариновани свински пържоли

Продукти за 4 порции:

    * 900 гр. свински пържоли
    * 2 глави лук
    * 3 скилидки чесън
    * 2 с.л. оцет
    * 1 ч.ч. вино
    * олио
    * сол
    * черен пипер
    * горчица

Начин на приготвяне:

Пържолите се начукват от двете страни, натриват се с лека и чесъна, предварително счукани със сол, и се оставят няколко часа в марината от оцет, виното, малко олио и горчица (на вкус). От време на време се обръщат.

Пекат се по 5-6 мин. от всяка страна върху силна скара, като при обръщането се поливат с малко марината.

Поднасят се с картофи и прясна салата.

:)
Активен

leotyria

  • V.I.P.
  • Карма: +31/-36
  • Неактивен Неактивен
  • Пол: Мъж
  • :Февруари 29, 2008, 05:16:04 pm
  • Публикации: 463
    • WWW
КУЛИНАРИЯ,РЕЦЕПТИ И...
« Отговор #18 -: Април 03, 2008, 12:31:31 am »
Супа от бира (Германия)
Отделете от 1 литър светла бира няколко лъжици, а останалата бира сложете на огъня заедно с 3-4 карамфилчета, счукани на прах, 1 лъжичка канела (на прах), настърганата кора от 1 лимон и 4 лъжици брашно, размито с малко бира. Бъркайте често супата, докато заври, след което я дръпнете от огъня. Застройте я с 3-4 разбити яйца и я подправете на вкус с 4 лъжици пудра захар. Поднесете я много гореща.

Активен
Каква приятна тишина би настъпила, ако хората говореха само това, което са добре премислили./Чудомир/

leotyria

  • V.I.P.
  • Карма: +31/-36
  • Неактивен Неактивен
  • Пол: Мъж
  • :Февруари 29, 2008, 05:16:04 pm
  • Публикации: 463
    • WWW
КУЛИНАРИЯ,РЕЦЕПТИ И...
« Отговор #19 -: Април 03, 2008, 12:39:24 am »
Палачинки с мозък (Унгария)
Сварете в подсолена вода 2 овчи или 1 телешки мозък. Оставете ги да изстинат и ги почистете от жилките, ципите и кръвоносните съдове. Запържете леко 2 нарязани на дребно глави лук с 2 лъжици мас и прибавете 1 лъжичка червен пипер, сол, черен пипер, ситно нарязана люта пиперка (по желание) и мозъка. Разбъркайте добре сместа. Пригответе тесто за палачинки от 2 кафени чашки брашно, 2 яйца, 1/2 чаша мляко и 1 щипка сол. Изпържете по-тънки палачинки. Сложете във всяка палачинка от мозъка. Навийте палачинките на руло, потопете ги в 1 разбито яйце и след това в счукан сухар и ги изпържете в мазнина. Поднесете ги със салата.
« Последна редакция: Юли 23, 2008, 09:28:50 am от starsssss »
Активен
Каква приятна тишина би настъпила, ако хората говореха само това, което са добре премислили./Чудомир/

leotyria

  • V.I.P.
  • Карма: +31/-36
  • Неактивен Неактивен
  • Пол: Мъж
  • :Февруари 29, 2008, 05:16:04 pm
  • Публикации: 463
    • WWW
КУЛИНАРИЯ,РЕЦЕПТИ И...
« Отговор #20 -: Април 03, 2008, 12:54:57 am »
ОВЧА ПАСТЪРМА
(с. Чокманово)
Приготвя се от слаби, стари овце. Овчият труп се начупва в гръбначната кост, за да може да се разгъне добре, и се вари на силен огън в силно подсолена вода около 1/2 час. Изважда се и се отцежда, след което между предните и задните крака се поставя по една дървена пръчка, и се разпъва на кръст. Окачва се близо до огнището, за да се изпари водата по-бързо. За същата цел на по-дебелите места се правят нарези с нож. След това се поставя на проветриво, хладно място, за да съхне добре.
Готовата пастърма се съхранява окячена на сухо и проветриво място. Преди готвене се изкисва във вода
Активен
Каква приятна тишина би настъпила, ако хората говореха само това, което са добре премислили./Чудомир/

  • Гост
КУЛИНАРИЯ,РЕЦЕПТИ И...
« Отговор #21 -: Април 03, 2008, 12:59:04 am »
Хапки от моцарела с домати

Съставки:
30 чери доматчета
30 малки топчета моцарела
15 листа пресен босилек
сол и пипер
малко зехтин
малко балсамов оцет

Приготвяне:

Оставяте топчетата моцарела да се отцедят и леко поизмивате с вода. Доматите също измивате. Оставяте и двете да изсъхнат и ги нарязвате на половинки. Листата босилек също измивате, подсушавате и нарязвате на парчета според големината на парчетата домати и сирене. Взимате половинка сирене, поставяте парче босилек, след това половинка домат и с помощта на клечка за зъби фиксирате. Трябва да се получи отново цяло топче. Нареждате в чиния и овкусявате.
Активен

leotyria

  • V.I.P.
  • Карма: +31/-36
  • Неактивен Неактивен
  • Пол: Мъж
  • :Февруари 29, 2008, 05:16:04 pm
  • Публикации: 463
    • WWW
КУЛИНАРИЯ,РЕЦЕПТИ И...
« Отговор #22 -: Април 03, 2008, 01:09:06 am »
Топло карамелено мляко
Продукти: 500 мл прясно мляко, 2 супени лъжици захар, 2 супени лъжици коняк

Начин на приготвяне: Приготвя се светло кафяв карамел от захарта и 2-3 лъжици вода. Залива се с врящото мляко и се оставя на умерен огън докато се разтвори. Млякото се поднася топло като във всяка чаша се прибавя по 1 лъжица коняк
Активен
Каква приятна тишина би настъпила, ако хората говореха само това, което са добре премислили./Чудомир/

leotyria

  • V.I.P.
  • Карма: +31/-36
  • Неактивен Неактивен
  • Пол: Мъж
  • :Февруари 29, 2008, 05:16:04 pm
  • Публикации: 463
    • WWW
КУЛИНАРИЯ,РЕЦЕПТИ И...
« Отговор #23 -: Април 03, 2008, 01:14:50 am »
Руски чай с шампанско
4 чаени лъжички чай
1/4 л вряща вода
сок от 1/2 лимон
кора от 1 лимон
1 бутилка руско шампанско
Чаят се залива с врящата вода. След 5 минути отварата се прецежда и към нея се добавят захарта, лимоновият сок и спираловидно обелената лимонова кора. След като изстине, подсладената и ароматизирана отвара се прелива в съд за боле, в който се добавят още няколко резенчета лимон и се налива шампанското
Активен
Каква приятна тишина би настъпила, ако хората говореха само това, което са добре премислили./Чудомир/

BELINDA

  • Гост
КУЛИНАРИЯ,РЕЦЕПТИ И...
« Отговор #24 -: Април 05, 2008, 10:30:20 pm »
Пиле с гъби в гювече

Необходими продукти:
750 г пилешко месо, сварено и обезкостено, 200 г ориз, 100 г краве масло, 150 г пресни (или консервирани гъби) нарязани на половинки, 100 г кашкавал, 10 г брашно, сол, черен пипер на вкус;

Начин на приготвяне:
Пилето се сварява и обезкостява. Ако са пресни гъбите се посваряват и се нарязват на половина. В пилешкия бульон се вари оризът( 1 ч.ч. ориз, 3 ч.ч. течност). В гювече се прави канапе от ориза, върху него се поставя пилешкото месо, след това гъбите и се покрива с настъргания кашкавал. Прави се сос от маслото, брашното и пилешкия бульон, сол и черен пипер на вкус. Приготвения сос се излива около канапето и се пече до омекване на кашкавала.
:smile:
Активен

xubavo

  • V.I.P.
  • Карма: +89/-89
  • Неактивен Неактивен
  • Пол: Мъж
  • :Октомври 13, 2007, 04:47:53 pm
  • Публикации: 680
  • Торент Клиент:
КУЛИНАРИЯ,РЕЦЕПТИ И...
« Отговор #25 -: Април 05, 2008, 11:12:17 pm »
  Агне по гергьовски

1 агне, около 6-8 кг
500 грама булгур
1 пакетче масло
1 с.л. червен пипер
1 ч.ч. брашно
1 яйце
1 връзка магданоз и джоджен

Агнето се измива и посолява. Дреболиите се попарват във вряща вода и се нарязват на дребно. Почистеният и измит булгур се задушава в маслото, като се добавят малко вода и сол. Сваля се от огъня и се смесва с нарязаните дреболии и с магданоза и джоджена, нарязани ситно. Агнето се напълва с получената плънка и се зашива. Намазва се с разбитото яйце и се наръсва с червения пипер. След това се намазва с маста. Покрива се с булото и се слага в тава. От брашното с малко вода и сол се прави тесто, което се разточва на кора. Върху агнето се поставят няколко пръчици, а върху тях се опъва разточената кора.
Агнето се пече в плътно затворена пещ.
Активен
Никoй не умира девствен, живота го слага на всички.

xubavo

  • V.I.P.
  • Карма: +89/-89
  • Неактивен Неактивен
  • Пол: Мъж
  • :Октомври 13, 2007, 04:47:53 pm
  • Публикации: 680
  • Торент Клиент:
КУЛИНАРИЯ,РЕЦЕПТИ И...
« Отговор #26 -: Април 05, 2008, 11:27:27 pm »
Петровско пиле

Рецептата е класическа, позната на всяка домакиня, добра идея за Петровден, поднесена с много салата и настроение

1 бр. пиле
125 гр масло
1 ч.л. червен пипер
чубрица и черен пипер на вкус

Пилето се изчиства, измива, поръсва се с черен и червен пипер и се посолява отвън и отвътре
В корема му се слага маслото
Пече се до зачервяване, като се залива с малко топла вода или бира

Поднася се с много салата и студена бира!
Активен
Никoй не умира девствен, живота го слага на всички.

Tigara2

  • V.I.P.
  • Карма: +30/-34
  • Неактивен Неактивен
  • Пол: Мъж
  • :Ноември 23, 2007, 10:24:00 pm
  • Публикации: 407
  • Торент Клиент: BitComet
КУЛИНАРИЯ,РЕЦЕПТИ И...
« Отговор #27 -: Април 06, 2008, 01:02:49 pm »
Коктейл    Кремълски полковник

необходимо е: 50гр. водка
                             10гр. лимов сок
                             10гр.захарен сироп
                                ментолови листа

начин на приготвяне:

Съставките(без ментоловите листа)се разбиват в шейкър прецеждат се исе добавят  ментоловите листа.

          Наздраве!
« Последна редакция: Април 06, 2008, 01:05:53 pm от Tigara2 »
Активен

gillmour

  • Гост
КУЛИНАРИЯ,РЕЦЕПТИ И...
« Отговор #28 -: Април 06, 2008, 01:41:20 pm »
Дайте някаква рецепта за ПЪСТЪРВА! Нещо просто, но вкусно!
Благодарско предварително! :P
Активен

leotyria

  • V.I.P.
  • Карма: +31/-36
  • Неактивен Неактивен
  • Пол: Мъж
  • :Февруари 29, 2008, 05:16:04 pm
  • Публикации: 463
    • WWW
КУЛИНАРИЯ,РЕЦЕПТИ И...
« Отговор #29 -: Април 06, 2008, 02:21:23 pm »
ПЪСТЪРВА С ДОМАТЕН СОС
(с. Чокманово, Смолянско)
Продукти: пъстърва 1 кг, домати 750 г (8-10 бр.), растително масло 100 мл (1/2 чаена чаша), сол и черен пипер на вкус.
Пъстървата се почиства и измива, посолява се и се оставя да престои 1 час, за да поеме солта. След това се нарязва на парчета и се задушава в мазнината и малко вода, докато остане на маазнина. През това време доматите се настъргват на ренде и се претриват през цедка, за да се отделят семките и люспите. С получения доматен сос се залива рибата. Ястието се оставя да ври още няколко минути, докато се сгъсти сосът. Накрая се прибавя черният пипер.
РИБА, ПЕЧЕНА В ХАРТИЯ
(Чепеларе)
Продукти: риба (пъстърва или скумрия) 1 кг (5 бр.), растително масло 25 мл (2-3 супени лъжици), сол на вкус.
Рибата се почиства, измива се и се посолява. Всяка риба поотделно се увива в пергаментова хартия, намазана с мазнина. Увитите риби се подреждат в тава, намазана с мазнина, и се пекат в по-силна фурна.
Поднасят се със салата от варени картофи и резенчета от лимон
РИБА С КИСЕЛО МЛЯКО
(Поречието на Росица)
Продукти: риба 1 кг, растително масло 40 мл (4 супени лъжици), яйца 4 бр., кисело мляко 200 г (1 чаена чаша), лимон 1 бр., магданоз, копър, черен пипер и сол на вкус.
Рибата се почиства, измива и посолява, а след това се слага в намазана с мазнина тавичка и се пече в умерена фурна. Към разбитите яйца се прибавя киселото мляко заедно със ситно нарязания магданоз. Сместа се подправя нс вкус със сол и черен пипер и се изсипва върху рибата. Ястието се запича и се изважда от фурната. Украсява се с резенчета от лимона и ситно нарязания копър.
:P
« Последна редакция: Април 06, 2008, 03:08:53 pm от leotyria »
Активен
Каква приятна тишина би настъпила, ако хората говореха само това, което са добре премислили./Чудомир/