ПЪСТЪРВА С ДОМАТЕН СОС
(с. Чокманово, Смолянско)
Продукти: пъстърва 1 кг, домати 750 г (8-10 бр.), растително масло 100 мл (1/2 чаена чаша), сол и черен пипер на вкус.
Пъстървата се почиства и измива, посолява се и се оставя да престои 1 час, за да поеме солта. След това се нарязва на парчета и се задушава в мазнината и малко вода, докато остане на маазнина. През това време доматите се настъргват на ренде и се претриват през цедка, за да се отделят семките и люспите. С получения доматен сос се залива рибата. Ястието се оставя да ври още няколко минути, докато се сгъсти сосът. Накрая се прибавя черният пипер.
РИБА, ПЕЧЕНА В ХАРТИЯ
(Чепеларе)
Продукти: риба (пъстърва или скумрия) 1 кг (5 бр.), растително масло 25 мл (2-3 супени лъжици), сол на вкус.
Рибата се почиства, измива се и се посолява. Всяка риба поотделно се увива в пергаментова хартия, намазана с мазнина. Увитите риби се подреждат в тава, намазана с мазнина, и се пекат в по-силна фурна.
Поднасят се със салата от варени картофи и резенчета от лимон
РИБА С КИСЕЛО МЛЯКО
(Поречието на Росица)
Продукти: риба 1 кг, растително масло 40 мл (4 супени лъжици), яйца 4 бр., кисело мляко 200 г (1 чаена чаша), лимон 1 бр., магданоз, копър, черен пипер и сол на вкус.
Рибата се почиства, измива и посолява, а след това се слага в намазана с мазнина тавичка и се пече в умерена фурна. Към разбитите яйца се прибавя киселото мляко заедно със ситно нарязания магданоз. Сместа се подправя нс вкус със сол и черен пипер и се изсипва върху рибата. Ястието се запича и се изважда от фурната. Украсява се с резенчета от лимона и ситно нарязания копър.