Апетитно късче свеж кашкавал Преди да приберете кашкавала в хладилника, не забравяйте да го завиете в полиетиленово или алуминиево фолио, в хартията той бързо ще изсъхне. Може да го поставите на прохладно място в покрит емайлиран съд с няколко бучки захар. Кашкавалът ще остане свеж за цяла седмица. Ако сте извън града, завийте го в кърпа, намокрена в подсолена вода.
Твърдият кашкавал може да се съхранява свеж до 10 дни, мекият - 2-3 дни. На опаковките с високомаслени сирена е указан срокът на годност, но разпечатани те издържат не повече от два дни. Топените сирена имат по-продължителен срок на годност, но не забравяйте, че срезовете бързо жълтеят и изсъхват, затова ги увивайте във фолио.
Никога не режете кашкавалът предварително, иначе той ще „просълзи", ще загуби своя вкус и аромат, бързо ще се втвърди и резанчетата ще се завият на фунийка.
Изсъхналото парче кашкавал или сирене настържете, прибавете малко прясно мляко и кипнете на огъня. Употребете за заливка на макарони.
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Готвим риба Рибата се размразява по-бързо, ако се постави в съд със студена вода, в който са добавени няколко лъжички готварска сол.
За да стане рибата по-вкусна, трябва да се спазва следното: най напред се почиства, след това се намазва обилно със лимонов сок, посолява се и тогава се пържи или задушава.
############################################################
Грижи за хляба Хлябът, преди да се прибере в кутия, е добре да се завие в чиста ленена или памучна кърпа.
Белият и черният хляб не бива да стоят в една кесия. Те взаимно не се понасят.
Пресният хляб, затоплен върху алуминиево фолио, става още по-вкусен.
Пресен хляб се реже най-лесно със затоплен нож.
Сух стар хляб става пресен, ако овлажните кората му с вода и го поставите за 10 минути в топла фурна.
Печените питки ще станат меки и ще изглеждат по-апетитни, ако веднага след като ги извадите от фурната, ги намажете с разтопено масло и ги покриете за известно време със салфетка.
************************************************************
За свежо месо
Ястията с месо посолявайте чак след като месото е полусварено.
За да нарежете по-лесно парче месо, оставете го няколко минути в хладилната камера.
Останалото от предишния ден печено или варено месо може да се накълца и да се използва за плънка на баница, пирожки или други тестени изделия.
Вареното месо ще бъде по-вкусно и по-сочно, ако го извадите от бульона едва след като изстине.
Когато печете месо, освен сол, черен пипер, мазнина и малко вода прибавете 1-2 с. л. коняк. Месото става по-крехко и по-вкусно.
Когато приготвяте шишчета на скара, за да станат по-вкусни, след изпичането им ги залейте с разтопено масло, смесено с лимонов сок и черен пипер. Дръжте ги на топло.
&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&
Картофите също имат тайни За да останат пържените картофи твърди, след като ги нарежете, ги подсушете с кърпа и ги оваляйте в брашно, в което сте прибавили малко сол.
Когато чистите млади картофи, ръцете ви няма да почернеят, ако предварително ги намажете с оцет и ги оставите да изсъхнат, без да ги избърсвате.
Поставете една-две ябълки между картофите, които ще запазите за зимата. Това ще попречи на покълването им.
^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
Тортата е просто нещо За да разрежете блата на торта, не ви е нужен нож - вместо него използвайте здрав конец или чист тънък канап.
Когато сложите сладкиш да се пече не отваряйте поне 15-20 минути. От най-малкото колебание на температурата тестото спада.
Когато трябва да прибавите стафиди в сладкиш, предварително ги оваляйте в брашно, за да не паднат на дъното на тавата.
%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%
Яйцата остават пресни Отсъствието на хладилник, понякога затруднява живота на вилата. Затова нека си спомним, как нашите баби запазваха яйцата за дълго време. Те ги поставяха в дълбока съдина, залята с вода. По този начин може да запазите яйцата в продължение на няколко седмици. Те няма да се развалят и да изсъхнат.
В яйцето има малко въздушно пространство. С времето въздушната камера се увеличава, затова, ако пуснем яйцата в съд с вода, пресните ще се спуснат на дъното. Колкото яйцето е по-старо, толкова по-високо ще се издигне.
Яйцата няма да се пукат при варене, ако предварително се надупчи с игла черупката им откъм тъпата и страна.
Съхранявайте яйцата далеч от продукти със силна миризма. Тя прониква много лесно през черупката им.
Ако искате да съхраните по-продължително време яйца, намажете ги със свинска мас и ги сложете в картонена кутия в най-долната част на хладилника.
Омлетът става по-вкусен ако на всяко яйце добавите по лъжица сметана.