www.p2pbg.com

Моля влез или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Експертно Търсене  

Новини:

Автор Тема: Кулинария, рецепти и съвети...  (Прочетена 93951 пъти)

0 Членове и 2 Гости преглежда(т) тази тема.

gillmour

  • Гост
КУЛИНАРИЯ,РЕЦЕПТИ И...
« Отговор #30 -: Април 06, 2008, 03:04:57 pm »
Ще ползвам тази:

:flowers:

РИБА, ПЕЧЕНА В ХАРТИЯ
(Чепеларе)
Продукти: риба (пъстърва или скумрия) 1 кг (5 бр.), растително масло 25 мл (2-3 супени лъжици), сол на вкус.
Рибата се почиства, измива се и се посолява. Всяка риба поотделно се увива в пергаментова хартия, намазана с мазнина. Увитите риби се подреждат в тава, намазана с мазнина, и се пекат в по-силна фурна.
Поднасят се със салата от варени картофи и резенчета от лимон


Благодаря за рецептите :thumbsup::wizard:
Активен

leotyria

  • V.I.P.
  • Карма: +31/-36
  • Неактивен Неактивен
  • Пол: Мъж
  • :Февруари 29, 2008, 05:16:04 pm
  • Публикации: 463
    • WWW
КУЛИНАРИЯ,РЕЦЕПТИ И...
« Отговор #31 -: Април 06, 2008, 03:05:05 pm »
Сега е сезонът на копривата и вече дни наред минавам край ъгли, където са насядали баби и дядовци и продават прясно набрана коприва в найлонови торбички. Онзи ден реших да опитам най-накрая и аз да направя така наречената “джуркана” коприва. Без рецепта се оказа, че съм налучкал как се прави. Стана много вкусна! Ето как:

Продукти:

1 торбичка коприва (100-200гр.)

50 гр. масло

1 малка глава лук

3 скилидки чесън

100 гр. бяло сирене

1 яйце

Маслото се стопява в тенджера или дълбок тиган и в него се задушават ситно нарязаните лук и чесън. Докато правите това, е добре да попарите копривата. След като я отцедите, добавяте и нея и разбърквате. Копривата не пуска толкова вода, колкото спанака, например, затова е добре да се долее малко вода (около чаша). Разбърквате периодично, докато копривата омекне и стане на каша (отнема около 10 минути). След това добавяте натрошеното сирене, а след минута-две и яйцето. Разбърква се и след още няколко минути се сваля от огъня. Накрая подправете с прясно смлян черен пипер и сол на вкус. Готово!
« Последна редакция: Април 06, 2008, 03:05:58 pm от leotyria »
Активен
Каква приятна тишина би настъпила, ако хората говореха само това, което са добре премислили./Чудомир/

leotyria

  • V.I.P.
  • Карма: +31/-36
  • Неактивен Неактивен
  • Пол: Мъж
  • :Февруари 29, 2008, 05:16:04 pm
  • Публикации: 463
    • WWW
КУЛИНАРИЯ,РЕЦЕПТИ И...
« Отговор #32 -: Април 06, 2008, 03:15:22 pm »
ей тая е най лесната риба РИБА, ПЕЧЕНА НА СКАРА
(Чепеларе)
Продукти: риба (пъстърва, скумрия) немного едра, но по-тлъста 1 кг, сол на вкус.
Рибите се почистват, измиват и осоляват, след което престояват 10-15 минути, за да поемат солта. Поставят се на добре затоплена скара и се пекат от двете страни на жар.
Поднасят се топли с варени картофи, резенчета от лимон и магданоз.
 
Активен
Каква приятна тишина би настъпила, ако хората говореха само това, което са добре премислили./Чудомир/

  • Гост
КУЛИНАРИЯ,РЕЦЕПТИ И...
« Отговор #33 -: Април 07, 2008, 12:52:17 am »
Пица с пеперони
Продукти:
150 г доматено пюре
или 150 г доматен сос за пица
200 г салам Пеперони
113 г Моцарела
40-50 г настърган Пармезан

зехтин
царевично брашно
готово тесто за пица

Приготвяне:

• Тестото за пица се приготвя и се оставя на топло.
• Фурната се загрява на 260 С минимум 30 минути.
• Втасалото тесто се поставя върху набрашнена повърхност и се оформя кръгла форма с диаметър 28-30 см.
• Тестото се премества в тава, поръсена с царевично брашно.
• Намаслява се отгоре със зехтин и се намазва с доматено пюре (или доматен сос за пица), като се оставя ивица 5 мм от ръба на пицата ненамазан.
• Нарежда се нарязаният салам Пеперони.
• Пицата се поставя във фурната и се пече 6-12 минути, докато краищата започнат да се зачервяват.
• Пицата се изважда и се поръсва с настърганата Моцарела и Пармезан.
• Връща се във фурната и се оставя 3-5 минути, докато се разтопят сирената.
• Пицата се изважда и се нарязват на порционни парчета.
• Сервира се гореща.
Активен

leotyria

  • V.I.P.
  • Карма: +31/-36
  • Неактивен Неактивен
  • Пол: Мъж
  • :Февруари 29, 2008, 05:16:04 pm
  • Публикации: 463
    • WWW
КУЛИНАРИЯ,РЕЦЕПТИ И...
« Отговор #34 -: Април 07, 2008, 10:47:43 am »
Картофена супа със сирене от Годечко
Продукти: 150 г сирене, 500 г картофи (6-7 бр.), 30 г краве масло, 1 лимон, черен пипер, сол на вкус

Начин на приготвяне: Нарязаните на кубчета картофи се сваряват в 5 чаени чаши подсолена вода. Прибавя се настърганото сирене и се вари 10 минути. Готовата супа се подправя с маслото и се поръсва с черен пипер. Поднася се с резенчета лимон.
Кашник от картофи с кисело мляко
Продукти: 500 г кисело мляко, 1 кг картофи, 100 г краве масло, 5 яйца, 100 г царевично брашно, 1 чаена лъжица червен пипер, 1/2 чаена лъжица сода бикарбонат, сол

Начин на приготвяне: Картофите се сваряват цели, обелват се и докато са топли се смачкват с вилица или преса. Прибавя се киселото мляко, предварително разбъркано с брашното, содата, яйцата и червеният пипер. Сместа се посолява, разбърква се добре с дървена лъжица и се изсипва в тава, обилно намазана с масло. Пече се върху печката. Щом се изпече от долната страна, се обръща на капак, за да се намаже тавата с останалата част от маслото, и се запича и от другата страна.
Крем брюле
Продукти: 1 чаена чаша топло прясно мляко, 3 чаени чаши сметана, 6 жълтъка, 1/2 чаена чаша пудра захар, 2 пакетчета ванилия, 1/2 чаена чаша захар за карамелизиране

Начин на приготвяне: Жълтъците се разбиват с пудрата захар и ванилията. Прибавя се топлото мляко като се бърка непрекъснато. Добавя се и разбитата сметана. Сместа се прецежда през сито в половин литрова форма, която се слага в друга тава на водна баня. Тавата се слага в предварително загрята на 165 градуса фурна за 30 минути. Оставя се да изстине. Приготвя се карамелът и с него се залива кремът. Сервира се студен, може да се гарнира със сметана.



 
________________________________________



 
________________________________________



 
________________________________________
Активен
Каква приятна тишина би настъпила, ако хората говореха само това, което са добре премислили./Чудомир/

xubavo

  • V.I.P.
  • Карма: +89/-89
  • Неактивен Неактивен
  • Пол: Мъж
  • :Октомври 13, 2007, 04:47:53 pm
  • Публикации: 680
  • Торент Клиент:
КУЛИНАРИЯ,РЕЦЕПТИ И...
« Отговор #35 -: Април 07, 2008, 06:18:35 pm »
Пилешки късчета със сметанов сос и гъби



500гр. пил.филе
1кут.заквасена сметана
чесън
300гр.гъби(бланширани)
100гр.топено сирене


Късчетата заедно с много ситно нарязан чесън се слагат в тефлоновия тиган докато станат розови, слагат се гъбите и след 5 мин. се добавя сметаната и топеното сирене - бърка се  на умерен огън 5-6 мин.
Активен
Никoй не умира девствен, живота го слага на всички.

xubavo

  • V.I.P.
  • Карма: +89/-89
  • Неактивен Неактивен
  • Пол: Мъж
  • :Октомври 13, 2007, 04:47:53 pm
  • Публикации: 680
  • Торент Клиент:
КУЛИНАРИЯ,РЕЦЕПТИ И...
« Отговор #36 -: Април 07, 2008, 06:38:16 pm »
Телешки хапки с гъби, меден лук и кашкавал




Продукти за 4-5 порции:

1кг телешко филе или месо без кост
300гр гъби
6 големи глави лук
100мл вино
3 с л водка/ракия
100мл олио
50мл соев сос
100мл вода или бульон
3 с л мед
сол на вкус
200 гр кашкавал
подправки по желание - аз сложих само черен и червен лют пипер.


Приготвяне:

Месото се нарязва на хапки и задушава в компанията на виното, твърдия алкохол, водата и олиото  за около час.
Когато е почти омекнало месото се прибавят гъбите и се задушават още 10-на минути.
През това време в тиган се задушава едро нарязания лук, заедно с меда и 50-60мл вода + 2-3 с л вино
Когато и той е готов се изсипва в тава заедно с хапките, объркват се хубаво, подправят се с черния и червения пипер, сипва се и соевия сос.
Разстила се в тавата и отгоре се поръсва кашкавала.
Запича се за 5-6 мин (да се зачерви леко кашкавала)
Активен
Никoй не умира девствен, живота го слага на всички.

  • Гост
КУЛИНАРИЯ,РЕЦЕПТИ И...
« Отговор #37 -: Април 11, 2008, 10:24:48 am »
Ще готвим ли днес или ще се шляем?Да започваме!Ето няколко бързи,лесни и вкусни рецепти:
Салата от домати:
500 г домати, 50 г прясно сирене
2 сварени жълтъка, 2 супени лъжици олио
Сиренето се натрошава и се смесва със смачканите жълтъци. Доматите се измиват и се нарязват.Нареждат се в чиния и се наръсват със сместа от сиренето и жълтъците и олио.

Кюфтенца със сусам:
500 г кайма
100 г сусам
50 г нишесте
20 мл бяло вино
2 глави лук
1 бр. яйце
черен пипер
сол
Лукът се нарязва на ситно, смесва се с каймата, нишестето, яйцето и подправките. С мокри ръце се оформят малки кюфтенца, които се овалват в сусама. В дълбок съд се сгорещява олио и в него кюфтетата се изпържват до златисто.

Скалички:
Продукти: 2 белтъка, 1 ч. ч. пудра захар, 2 с. л. брашно, 1 1/2 ч. ч. орехови ядки, 2 с. л. какао.
Разбийте белтъците със захарта, докато станат на сняг, след което прибавете другите продукти. По една лъжица от сместа из­сипвайте върху силно намазнена хартия в тавичка и печете на умерен огън.
Да ви е сладко!
Активен

Balkanski

  • V.I.P.
  • Карма: +2/-0
  • Неактивен Неактивен
  • :Февруари 02, 2008, 09:17:28 pm
  • Публикации: 154
КУЛИНАРИЯ,РЕЦЕПТИ И...
« Отговор #38 -: Април 11, 2008, 05:16:55 pm »
   
Пиле по китайски:


Продукти  
1/2 бр.  пиле
150 гр  моркови
300 гр  патладжани
250 гр  домати
200 гр  ориз
150 мл  олио
1000 мл  бульон пилешки
10 ч.л.  червен пипер
3 гр  черен пипер млян
   

Приготвяне
1.Сгорещете олиото и последователно в него запържете лука ситно нарязан, патладжана и морковите на кубчета
2.Добавете ориза и свареното и нарязано пилешко месо и подправете с черен пипер, джоджен и къри по желание
3.Прибавете червения пипер и ситно нарязаните домати и разбъркайте хубаво и налейте бульона
4.След 10 минути задушаване изсипете сместа в тава. Печете я 30-40 минути в загрята фурна
5.Малко преди края можете да настържете кашкавал
6.Сервирайте ястието с кисело мляко или салата.
« Последна редакция: Април 11, 2008, 05:18:34 pm от Balkanski »
Активен

BELINDA

  • Гост
КУЛИНАРИЯ,РЕЦЕПТИ И...
« Отговор #39 -: Април 14, 2008, 10:37:14 pm »
ЕТО ЕДНА БЪРЗА ЗАКУСКА:D

Пърженки със сирене
Продукти:

4 яйца
250 г сирене
3 с. л. брашно
1/2 бакпулвер

Начин на приготвяне:

Разбийте добре яйцата и прибавете настъргано сиренето, брашното и бакпулвера. Разбийте добре сместа и я оставете да почива 1/2 час. Гребвайте след това с лъжица от сместа и пържете в силно сгорещена мазнина. Пържете ги, докато получат златист цвят. По желание можете да ги поръсите с ванилена захар.
Активен

leotyria

  • V.I.P.
  • Карма: +31/-36
  • Неактивен Неактивен
  • Пол: Мъж
  • :Февруари 29, 2008, 05:16:04 pm
  • Публикации: 463
    • WWW
КУЛИНАРИЯ,РЕЦЕПТИ И...
« Отговор #40 -: Април 16, 2008, 10:09:27 am »
Активен
Каква приятна тишина би настъпила, ако хората говореха само това, което са добре премислили./Чудомир/

BELINDA

  • Гост
КУЛИНАРИЯ,РЕЦЕПТИ И...
« Отговор #41 -: Април 16, 2008, 10:23:00 pm »
Ето една вкусотия която редовно правя за гостите си..:)

Въздушна салата

Продукти:
1-кг. картофи
300-гр. шунка
300-гр. кисели краставички
1-кутийка майонеза
1/2-кутийка кисело мляко
200-гр. кашкавал
200-гр. сирене
3-яйца

Начин на приготвяне:
Картофите се сваряват и се настъргват.Шунката се нарязва на ситно. Киселите краставички, сиренето и кашкавала се настъргват. В купа започваме нареждането - ред 1 е от настъргани картофи, 2 ред по ваша преценка и т.н. На всеки ред се слагат по 3-4 лъжици от разбъркания сос от майонезата и киселото мляко,по желание може да добавите към сместа и малко черен пипер. Редувате редовете докато ви свършат продуктите. Накрая се полива с всичкия останал сос. Отгоре се подреждат сварените яйца, нарязани на кръгчета.
А ако обичате повечко сос,може да си приготвите повече от сосчето и между редовете да се сипва повече.
« Последна редакция: Април 16, 2008, 10:25:07 pm от BELINDA »
Активен

starsssss

  • Гост
Кулинарни съвети!
« Отговор #42 -: Април 30, 2008, 10:21:31 am »
Апетитно късче свеж кашкавал


Преди да приберете кашкавала в хладилника, не забравяйте да го завиете в полиетиленово или алуминиево фолио, в хартията той бързо ще изсъхне. Може да го поставите на прохладно място в покрит емайлиран съд с няколко бучки захар. Кашкавалът ще остане свеж за цяла седмица. Ако сте извън града, завийте го в кърпа, намокрена в подсолена вода.

Твърдият кашкавал може да се съхранява свеж до 10 дни, мекият - 2-3 дни. На опаковките с високомаслени сирена е указан срокът на годност, но разпечатани те издържат не повече от два дни. Топените сирена имат по-продължителен срок на годност, но не забравяйте, че срезовете бързо жълтеят и изсъхват, затова ги увивайте във фолио.

Никога не режете кашкавалът предварително, иначе той ще „просълзи", ще загуби своя вкус и аромат, бързо ще се втвърди и резанчетата ще се завият на фунийка.

Изсъхналото парче кашкавал или сирене настържете, прибавете малко прясно мляко и кипнете на огъня. Употребете за заливка на макарони.






@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@


Готвим риба



Рибата се размразява по-бързо, ако се постави в съд със студена вода, в който са добавени няколко лъжички готварска сол.

За да стане рибата по-вкусна, трябва да се спазва следното: най напред се почиства, след това се намазва обилно със лимонов сок, посолява се и тогава се пържи или задушава.


############################################################


Грижи за хляба





Хлябът, преди да се прибере в кутия, е добре да се завие в чиста ленена или памучна кърпа.

Белият и черният хляб не бива да стоят в една кесия. Те взаимно не се понасят.

Пресният хляб, затоплен върху алуминиево фолио, става още по-вкусен.

Пресен хляб се реже най-лесно със затоплен нож.

Сух стар хляб става пресен, ако овлажните кората му с вода и го поставите за 10 минути в топла фурна.

Печените питки ще станат меки и ще изглеждат по-апетитни, ако веднага след като ги извадите от фурната, ги намажете с разтопено масло и ги покриете за известно време със салфетка.

************************************************************


За свежо месо



Ястията с месо посолявайте чак след като месото е полусварено.

За да нарежете по-лесно парче месо, оставете го няколко минути в хладилната камера.

Останалото от предишния ден печено или варено месо може да се накълца и да се използва за плънка на баница, пирожки или други тестени изделия.

Вареното месо ще бъде по-вкусно и по-сочно, ако го извадите от бульона едва след като изстине.

Когато печете месо, освен сол, черен пипер, мазнина и малко вода прибавете 1-2 с. л. коняк. Месото става по-крехко и по-вкусно.

Когато приготвяте шишчета на скара, за да станат по-вкусни, след изпичането им ги залейте с разтопено масло, смесено с лимонов сок и черен пипер. Дръжте ги на топло.





&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&


Картофите също имат тайни





За да останат пържените картофи твърди, след като ги нарежете, ги подсушете с кърпа и ги оваляйте в брашно, в което сте прибавили малко сол.

Когато чистите млади картофи, ръцете ви няма да почернеят, ако предварително ги намажете с оцет и ги оставите да изсъхнат, без да ги избърсвате.

Поставете една-две ябълки между картофите, които ще запазите за зимата. Това ще попречи на покълването им.

^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^

Тортата е просто нещо


За да разрежете блата на торта, не ви е нужен нож - вместо него използвайте здрав конец или чист тънък канап.

Когато сложите сладкиш да се пече не отваряйте поне 15-20 минути. От най-малкото колебание на температурата тестото спада.

Когато трябва да прибавите стафиди в сладкиш, предварително ги оваляйте в брашно, за да не паднат на дъното на тавата.





%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%


Яйцата остават пресни





Отсъствието на хладилник, понякога затруднява живота на вилата. Затова нека си спомним, как нашите баби запазваха яйцата за дълго време. Те ги поставяха в дълбока съдина, залята с вода. По този начин може да запазите яйцата в продължение на няколко седмици. Те няма да се развалят и да изсъхнат.

В яйцето има малко въздушно пространство. С времето въздушната камера се увеличава, затова, ако пуснем яйцата в съд с вода, пресните ще се спуснат на дъното. Колкото яйцето е по-старо, толкова по-високо ще се издигне.

Яйцата няма да се пукат при варене, ако предварително се надупчи с игла черупката им откъм тъпата и страна.

Съхранявайте яйцата далеч от продукти със силна миризма. Тя прониква много лесно през черупката им.

Ако искате да съхраните по-продължително време яйца, намажете ги със свинска мас и ги сложете в картонена кутия в най-долната част на хладилника.

Омлетът става по-вкусен ако на всяко яйце добавите по лъжица сметана.
Активен

BELINDA

  • Гост
Кулинарни съвети!
« Отговор #43 -: Април 30, 2008, 11:07:28 am »
** ПАРЧЕТА СЛАНИНА
При печене няма да се свият,ако предварително се пуснат за 3-5 мин.
в студена вода.

** ПЪРЖЕНИЯ КОЛБАС
Става по сочен и вкусен,ако всяко нарязано парче се оваля в малко брашно.
По време на пържене колбасът се набожда с вилица внимателно.

** ПЕЧЕНОТО ПИЛЕ
Става по вкусно,ако предварително се намаже със сока на половин лимон
и след това се посоли.

** СИЛНИЯ БУЛЬОН
За да стане такъв,продуктите се слагат в студена вода и се кипват
бавно а после след обиране на пяната се варят продължително на
умерен огън.

** ОБЕЛЕНИТЕ КАРТОФИ
Те потъмняват на въздух,а във водата губят бързо нишестето и витамините си
затова ако се налага да се запазят 4-5 часа,в найлонова торбичка,
завързват се добре и се слагат в хладилника.

** ВАРЕНОТО ТЕЛЕШКО
За да се подобри вкусът му в бульона се слагат,моркови,целина,лук,
стебла от магданоз,посолява се когато месото уври,
10мин.преди да се свали от огъня.

** СЧУКАНИЯ ЧЕСЪН
Ако ви е останъл излишен и не желаете да го изхвърлите.Сложете го в зехтин
и го приберете в хладилника.Чесънът ще запази качествата си цяла седмица.

** ИЗСЪХНАЛИЯ СЛАДКИШ
Не го изхвърляйте,стрийте го и го объркайте в разтопено масло,
сложете сместа в тава и я изпечете като блат.
После остава само да добавите крем,смлени орехи и шоколадови пръчици
и тортата е готова.

** КРАСИВО НАРЯЗАНИ ЯЙЦА
Преди да се нарежат твърдо сварени яйца,ножът се потапя
в гореща вода и след това се избърсва.

** СЛАДКИТЕ
За да не изсъхнат бързо,под похлупака под който стоят
се слага резен ябълка.

** УЗРЕЛИТЕ ЯБЪЛКИ
Използват се,за да ускорят узряването на зелените
праскови и домати като се поставят между тях
« Последна редакция: Април 30, 2008, 11:12:14 am от BELINDA »
Активен

lazarelli

  • SuperUser
  • Карма: +10/-8
  • Неактивен Неактивен
  • Пол: Мъж
  • :Февруари 26, 2008, 09:43:53 am
  • Публикации: 97
Кулинарни съвети!
« Отговор #44 -: Май 07, 2008, 10:32:51 am »
Никога не употребявам СИРЕНЕнаправо от магазина!Първо го оставям в една плоска чиния на най-долния рафт на хладилника поне за една седмица!Или следя поне малко да пожълтее!Тези сирена от магазина не са достатъчно узрели за консумация!КОЛБАСИ почти   не се консумират в къщи!Откакто един шофьор на ТИР ми показа какво транспортира от Белгия за наш завод за колбаси!!!
« Последна редакция: Май 07, 2008, 10:35:10 am от lazarelli »
Активен
Не дразни Лъва когато спи!