Група полицаи, пожарникари и военни отишли в гората на пикник. По едно време военните казали:
- Ние отиваме на лов за зайци.
Отишли и след 1 час се връщат с един 5 килограмов заек. Всички се зарадвали, но в същото време пожарникарите и полицаите започнало да ги мъчи завист. Тогава пожарникарите казали:
- И ние отиваме на лов за зайци.
Отишли и се върнали след 2 часа щастливи, като носили 7 килограмов заек. Пак всички се зарадвали, но полицаите ги замъчила още по-голяма завист. Решили и те да отидат на лов за зайци, с надеждата че ще хванат най-големия заек. Отишли и те. Бавили се 2 часа. 3 часа... 5 часа. Военните и пожарникарите се притеснили и тръгнали да ги търсят. Вървели из гората, вървели и изведнъж видели полицаите в едно дере. Те били проснали на земята едно диво прасе. Налагали го с тояги, биели му шутове и в същото време му крещели:
- Признай си, че си заек! Признай си, че си заек!
Един полицай и един учител по литература били приятели от детинство. Един ден полицаят срещнал своя приятел учителя. Видял, че учителя е много умърлушен.
- К’во ти е бе брато?
- Много съм разстроен. Днеска питам един ученик, кой е написал „Под Игото” и той представи си не знае.
- Спокоино бе, брато. Дай ми името и адреса на хлапака и аз ще се погрижа по въпроса.
След една седмица полицая се обажда по телефона на учителя:
- Брат ми. Въпроса ти е уреден. Момчето се оказа много разбрано и сговорчиво. Всичко си призна. Той е написал „Под Игото.”
Дирекция на полицията. Полицаите са хванали заподозрян.
- Име и адрес?
- Иван Петров, Люлин 10, блок 11, вход Б, етаж 4.
- Я да изпратим човек да провери дали не ни лъже.
Полицаите изпратили патрул да провери. След половин час се връщат.
- Лъже копелето мръсно. Никой не познава там да живее някакъв Иван Петров.
- Ти кой ще лъжеш бе – развикали се полицаите.
Бой. Бой. Бой. Счупили го от бой.
- Казвай, мръсник. Истинското ти име и адрес.
- Иван Петров, Люлин 10, блок 11, вход Б, етаж 4 – проплакал човекът.
- Я да изпратим пак полицай да провери. Може пък да е станала някаква грешка.
Полицаите пак изпратили патрул. Полицаите се връщат след половин час.
- Абе такъв човек въобще не живее там. Питахме хората. Не го познават. Лъже гадината мръсна.
Бой. Бой. Бой. Счупили го от бой. Накрая решили да го пуснат и тайно да го проследят къде ще отиде. Пуснали го. Човекът отишъл точно на адреса Люлин 10, блок 11, вход Б, етаж 4. Целият бушониран и насинен отваря вратата си. В това време от другата врата се показва комшията.
- Ванчо-о-о... имаш да ме черпиш една бутилка грозданка. Ченгетата два пъти идваха да питат за тебе, но аз нищо не им казах. Казах им че не познавам такъв човек и той не живее тук.