www.p2pbg.com

Моля влез или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Експертно Търсене  

Новини:

Автор Тема: Полезно и здравословно  (Прочетена 278569 пъти)

0 Членове и 2 Гости преглежда(т) тази тема.

sammy_su

  • V.I.P.
  • Карма: +126/-28
  • Неактивен Неактивен
  • Пол: Жена
  • :Октомври 07, 2007, 08:03:20 pm
  • Публикации: 1260
Консумацията на ябълки удължава живота
« Отговор #90 -: Ноември 19, 2008, 09:27:42 am »
Консумацията на ябълки удължава живота


В ябълките се съдържа сложен елемент, който
подмладява сърцето и повишава имунната защита на организма.
Снимка: sxc.hu


Редовната консумация на ябълки удължава продължителността на живота на човека и подмладява организма. Това установиха британски учени от Института за изследване на храните от гр. Норич, съобщиха британските медии.
Специалистите са открили, че в ябълките се съдържа сложен елемент, който подмладява сърцето, подобрява циркулацията на кръвта и повишава нивото на имунната защита на организма.
Елементът епикатехин полифенол притежава уникалната способност да влияе положително на сърдечносъдовата система, да поддържа еластичността на кръвоносните съдове.
При изследванията си британските учени са установили, че той намалява с 21% втвърдяването на стените на кръвоносните съдове, което е една от основните причини за сърдечни болести, за инфаркт и инсулт.
При опити с доброволци, които са пили много ябълков сок, е било установено, че сърдечносъдовата система и организмът като цяло са се подмладили най-малко със 17 години.
Най-висока концентрация на епикатехин полифенол има в дивите ябълки, са установили британските учени.


Чай с аромат на хибискус за здраво сърце


Kонсумацията на чай от хибискус може да понижи
кръвното налягане, намалявайки риска от
сърдечносъдови болести. Снимка: sxc.hu


Ако сте обезпокоени заради високото си артериално налягане, време е да заимствате нещо от хранителните навици на британците и да изпивате три чаши чай с аромат на хибискус дневно, съобщава сп. "Sciences et Avnir".
В изследването на университета Тъфтс в Бостън участвали 65 мъже и жени в добро здраве, чието артериално налягане било малко по-високо в сравнение със средните показатели. Половината от участниците изпивали по три чаши чай от хибискус дневно, а останалите приемали ароматизирано плацебо.

6 седмици по-късно изследователите установили, че артериалното налягане в групата на пиещите чай от хибискус намаляло. "Редовната консумация на чай от хибискус може да понижи кръвното налягане, намалявайки риска от сърдечносъдови болести и инфаркт на миокарда", заяви проф. Даян Маккей от университета Тъфтс в Бостън.

news.club.bg
Активен

reni999

  • V.I.P.
  • Карма: +85/-39
  • Неактивен Неактивен
  • :Септември 29, 2007, 04:40:06 pm
  • Публикации: 720
Как да горим калории през зимата
« Отговор #91 -: Ноември 23, 2008, 11:38:49 am »
Как да горим калории през зимата


Благодарение на студа, снега и чистия въздух всъщност човек може буквално за няколко седмици да отслабне, да се освежи и придобие завидна руменина - свидетелство за отлично здраве. Ако сте свикнали независимо от сезона редовно да се потите в залата за фитнес, опитайте се поне през почивните дни да излизате и да спортувате на открито.

Предлагаме ви 8 начина за изгаряне на калории през зимата:

1. Един ден в планината (349 ккал)

За да покорява върховете, алпинистът се нуждае от добра физическа форма. При катеренето се задействат практически всички мускули на тялото - ръце, рамене, гръб, бедра. По време на продължителните изкачвания и преходи сърцето работи активно. Освен това се тренира и друго особено важното физическо качество - издръжливостта.

2. На кънки (258 ккал)

През почивните дни вместо да гледате поредния филм отидете на пързалката. С децата или с приятелите е без значение. Това е гаранция не само за добре прекарано време, но и отличен начин за отслабване. По време на пързалянето участват най-вече мускулите на бедрата и седалищните части. Този спорт е особено полезен за тези, които имат проблеми с ханша и бедрата.

3. На ски (253 ккал)

Малко спортове тренират така добре самодисциплината и възпитаватИ още един плюс - едновременно с умората се разделяте с депресията, агресивността, лошото настроение. Разбира се, ските са подходящи за изработването не само на морални, но и на физически качества - на пистата активно работят ръцете, гърбът, бедрата.

4. Сноуборд (222 ккал)

Ако това е вашето хоби, то сигурно знаете, че този все по-модерен особено сред младото поколение, невероятно динамичен и ободряващ спорт е много полезен най-вече за краката и мускулатурата на корема и гърба.

5. Чистене на сняг (222 ккал)

Това си е начин да замените поне веднъж фитнеса с упражнения на открито. Ако успеете заедно с това да "изчистите" и съзнанието си, още по-добре - по този начин ще съвместите полезното с приятното.

6. Сечена на дърва (222 ккал)
Може и да не е сред най-популярните занимания в днешно време, но пък е достойна алтернатива на аеробиката и вдигането на щанги. Вашият организъм ще изпита не по-малко натоварване, отколкото в спортната зала.

7. Игри в снега наравно с децата (200 ккал)

Дори децата в двора или парка могат да ви осигурят пълноценна тренировка за всички групи мускули. Бягайте, скачайте, играйте на снежни топки, спускайте са по пързалката. Стресът и излишните килограми сякаш сами ще си отидат.

8. Разходка в парка (190 ккал)

Ходенето е един от най-достъпните и едновременно с това ефективни начини за поддържане на физическата кондиция, който задейства всички групи мускули. За по-голяма ефективност удължете времето за разходка до 40-60 минути, като променяте скоростта на ходене - например 10 минути ходене.


actualno.com
Активен

reni999

  • V.I.P.
  • Карма: +85/-39
  • Неактивен Неактивен
  • :Септември 29, 2007, 04:40:06 pm
  • Публикации: 720
Ябълките могат да удължат живота със 17 години
« Отговор #92 -: Ноември 26, 2008, 09:43:23 pm »
Ябълките могат да удължат живота със 17 години



Редовната употреба на ябълки спомага за удължаването на живота, както и за по-бавното стареене, твърдят британски учени от Института за изследване на храната в град Норич, цитирани от здраве.bg.

Те са открили в ябълките сложен комплекс, който има свособността "да подмладява сърцето, да подобрява циркулацията на кръвта и да повишава нивото на защита на имунната система", съобщава ИТАР-ТАСС.

Епикатехин полифенолът притежава уникалната способност да влияе позитивно на сърдечно-съдовата система, в това число да поддържа и еластичността на кръвоносните съдове.

В хода на изследването си учените са установили, че епикатехинът понижава с около 21% процеса на втърдяване на стените на съдовете, а именно това е една от основните причини за развитието на сърдечни заболявания, включително инфаркт и инсулт.

Резултатите от наблюденията над доброволци, употребяващи значително количество ябълков сок, показват, че тяхната сърдечно-съдова система и организмът им са с показатели на "поне 17 години по-млади хора".

Най-значителна концентрация на епикатехин полифенол има в дивите ябълки, подчертават британските учени.


ibox.bg
Активен

reni999

  • V.I.P.
  • Карма: +85/-39
  • Неактивен Неактивен
  • :Септември 29, 2007, 04:40:06 pm
  • Публикации: 720
Как да се обличаме в студеното време
« Отговор #93 -: Ноември 27, 2008, 08:51:52 am »
Как да се обличаме в студеното време


Как да се обличаме в студеното време  здраве.bg

Когато навън температурите паднат и задуха студеният вятър, човек се нуждае не просто от дебели дрехи. За да запазим повече от телесната си топлина и да намалим изпотяването, ще трябва да спазим няколко основни правила за обличането, пише здраве.bg.

По-добре повече дрехи, а не една дебела

Това е универсално правило, но е особено полезно, ако навън е ветровито. По-добре облечете няколко фланелки под пуловера, отколкото една дебела дреха и връхната върху нея.

Най-общо човешкото тяло има нужда от три пласта дрехи - най-долната (която трябва да е от естествена материя, за да попива изпотяването), средната (чиято основна функция е да изолира тялото от външния въздух и горна (която да пази от студа и вятъра).

По този начин се постигат едновременно три неща: запазвате отделяната от тялото топлина, попивате потта и избягвате изстудяването и треперенето.

Новите термални материи

Специалистите препоръчват да ги използвате, защото те са разработени с точно определена цел - да задържат телесната топлина "вътре" в облеклото.

Други материи пък са подходящи (също както и памучните) за най-долното облекло - те абсорбират отделяната пот (ако мислите, че в студеното време човек не се поти, това е напълно погрешно) и поддържат тялото сухо. Така то много по-трудно изстива.

Горната дреха трябва да изолира от студа

Тя трябва буквално да е бариера за студа, вятъра и влагата от дъжда или снега. Вече има достатъчно облекла, произведени от материи, които едновременно не пропускат студа и влагата, а в същото време "дишат".

Така трябва да се избират и останалите елементи от зимното облекло, които пазят най-лесно измръзващите части на тялото - главата, краката и ръцете.

Ако ходите без шапка, това означава, че губите 60% от телесната си топлина. Особено при вятър, а и при много ниски температури, жертвайте част от естетиката и сложете шапка, покриваща и ушите - те са особено чувствителен орган.

Пълна илюзия е ако смятате, че през зимата очите нямат нужда да бъдат защитавани от вредното влияние на ултравиолетовите слънчеви лъчи. Всъщност слънчевите очила (най-добре със 100% UV защита) са еднакво препоръчителни и през лятото и през зимата.

Ръкавиците е най-добре да са с пръсти, също да не пропускат студ и влага, като не прилепват плътно за ръката – ако между тях и кожата има въздух, ще ви е много по-топло.

Чорапите също трябва да имат свойството да попиват отделяната пот – така краката ви ще остават сухи и топли. Разбира се, че и обувките са много важни. Освен да не пропускат влага и студ, те спокойно могат да са един номер по-големи – същото правило като при ръкавиците.

Какви дрехи да избягваме

Тесните поли и панталони са много неподходящи при студ и влага, освен ако не са направени от плат, който не пропуска и съхне бързо. Памукът е подходящ за долния пласт облекло, но не и за горния или средния.

Ако все пак не искате да се откажете от разходките или спорта дори и в най-студеното време, обмислете дали това е разумно. Не е въпрос само на облекло. В студа се диша по-трудно, а и леденият въздух при физическо напрежение влиза недостатъчно затоплен навътре в дробовете. По-добре спрете спорта на открито за няколко седмици отколкото да се разболеете и да ги прекарате в леглото
.
Активен

reni999

  • V.I.P.
  • Карма: +85/-39
  • Неактивен Неактивен
  • :Септември 29, 2007, 04:40:06 pm
  • Публикации: 720
12 продукта, които могат да осигурят на организма ни всичко необходимо


Дори само няколко вида хранителни продукти са достатъчни да осигурят на човешкия организъм всички необходими му вещества. Тяхната редовна употреба помага за воденето на пълноценен и продължителен живот, смятат изследователи, цитирани от списание Prevention:

1. За да се снабдим с витамин С не е задължително да ядем кисели лимони. При хората, които изяждат по 1 ябълка дневно, шансовете да се разболеят от болестта на Алцхаймер са по-малки. Веществата, съдържащи се в ябълките, в частност куерцетинът, според някои изследвания са способни да спират развитието на раковите клетки. Освен това куарцетинът притежава противовъзпалително действие и намалява вредата на т.нар. свободни радикали. Ябълките съдържат също витамини и микроелементи, повишаващи имунитета и подобряващи работата на сърдечно-съдовата система.

2. Който е загрижен за сърцето си, трябва да яде повече риба отколкото месо. Три рибни ястия седмично намаляват с 50% риска от инфаркт. Това се дължи на съдържащите се в рибата омега-3 ненаситени мастни киселини, които оказват благоприятно въздействие на клетъчните мембрани. Статистиката показва, че японците и ескимосите, които редовно ядат риба, много по-рядко страдат от сърдечно-съдови заболявания.

3. Чесънът е незаменим при лечението на простудни заболявания. Неговата употреба намалява също риска от възникването на рак на стомаха и червата, подобрява работата на храносмилателната система. Друго важно свойство на чесъна е, че предпазва от заболявания на кръвоносните съдове, тъй като веществата в него ги "прочистват" и възпрепятстват тяхното запушване.

4. В ягодите се съдържа голямо количество витамин С. Освен това този вкусен плод съдържа желязо (което повишава имунитета), а някои от ефирните масла и оцветителните вещества на ягодите са способни да задържат образуването на особени ензими, провокиращи развитието на рак.

5. Бета-каротинът (витамин А) в морковите неутрализира свободните радикали, разрушаващи генетичната структура и провокиращи рак. Освен това той благоприятно въздейства на състоянието на кожата и очите. Не трябва да се забравя също, че бета-каротинът се разтваря най-добре в мазнини и затова салатата от моркови е добре да се подправя с растителни мазинини или сметана.

6. Лютивият пипер (чилито) подобрява обмяната на веществата и способства за отслабването. Капсаицинът, обуславящ лютивия вкус на пипера, способства за производството на стомашен сок и възпрепятства размножението на вредните бактерии в стомаха и червата.

7. Сладкият червен пипер също е полезен. Той съдържа не само витамин С, но и вещества, които дори в малки дози задържат развитието на рака и предпазват от сърдечно-съдови заболявания.

8. Бананите са най-засищащият и богат на въглехидрати плод. В тях се съдържат различни баластни вещества, които възпрепятстват бързото постъпване на захар в кръвта. А количеството на съдържащия се в един банан магнезий е 1/6 от денонощната потребност на организма.

9. Почти чудодейните свойства на зеления чай са обусловени от съдържанието на катехин. Това биоактивно вещество възпрепятства развитието на атеросклерозата и предпазва от рак на простатата. Зеленият чай е подходящ и за отслабване - за изгарянето на мазнините е необходимо да се изпиват ежедневно 4 чаши.

10. Соята съдържа много лецитин и витамини от групата В, които засилват мозъччната дейност и укрепват нервната система. Соята е известна като незаменим източник на белтъчини, способни да заменят животинските.

11. Млякото не напразно се отнася към основните хранителни продукти. В него се съдържат ценни белтъчини, лесно усвояеми мазнини и полезната разновидност на захарта - лактоза. То е богата и на калций, който помага за възпрепятстване на остеопорозата, за правилната работа на мускулната система и за функционирането на нервните клетки.

12. Някои натурални вещества могат да влязат дори в ролята на лекарства. Например сокът от вишна помага при мускулната болка след физическо натоварване. Препоръчителната доза е чаша сок от вишни или 45 броя плодове. Специалистите смятат, че ефектът на вишневия сок се дължи на съдържащите се в него антиоксиданти и вещества, притежаващи противовъзпалително действие.


dieti.info
Активен

reni999

  • V.I.P.
  • Карма: +85/-39
  • Неактивен Неактивен
  • :Септември 29, 2007, 04:40:06 pm
  • Публикации: 720
Експресна диагностика
« Отговор #95 -: Ноември 29, 2008, 10:41:57 am »
Експресна диагностика


Абсолютно здрави хора, както е известно, почти няма. Затова е особено важно колкото се може по-рано да открием слабите си места и да предприемем необходимите мерки.

Предлагаме ви метод за експресна диагностика, който можете да прилагате в домашни условия. Той се състои от следните етапи:

1. Погледнете как изглеждат вашите долни клепачи отвътре. Ако те са бледи, това означава, че може би имате анемия. Това може да бъде резултат от спазването на строга диета, а също така симптом за много заболявания. Обърнете внимание на венците и кожата под ноктите. Ако те са твърде бледи, незабавно потърсете терапевт и си направете изследване на кръвта.

2. Разгледайте устната си кухина и потърсете наличието на обезцветени участъци или рани. Това е особено актуално за пушачите над 40 години, които са с повишен риск от заболяване от рак на устната кухина. Ако откриете бели петна или ранички в устата си, които не минават няколко седмици, потърсете помощ от лекар.

3. Внимателно разгледайте и ноктите си. Техният цвят може да бъде знак за много здравословни проблеми. Ако те са бледи, вие може би имате понижено ниво на хемоглобин. Ако са набраздени, вероятно вашият организъм изпитва силен стрес или не му достига цинк. Малките дупчици по ноктите могат да бъдат симптоми за псориазис или екзема. Ако ноктите са побелели, това може да означава, че имате гъбична инфекция. Тя може да промени цвета на ноктите (те стават жълти), да забави техния растеж и да ги направи по-дебели.

4. Наблюдавайте гърдите си. За жената е много важно редовно да изследва гърдите си за наличието на възелчета, промени във формата или размера. Ако забележите някакви промени, задължително се обрънете към лекар.

5. Обърнете внимание на стъпалата и пръстите на краката. Ако забележите бели или жълти петна върху ноктите и обрив върху върху стъпалата, това може да бъде симптом за гъбична инфекция.

6. Ощипете кожата си в долната страна на ръката. Ако тя не се върне веднага на мястото си, а по-бавно - това може да означава, че вашият организъм страда от недостиг на вода.

7. Прегледайте кожата на тялото си. За тази цел се нуждаете от голямо огледало. Обърнете внимание на всички бенки. Променили ли са те своя цвят или форма? Ако нарастват, стават по-тъмни или се покриват с коричка, това е повод да се обърнете към специалист.

8. Запитайте се: тревожат ли ви някакви временни болки, забелязвате ли нещо странно в организма си? Не трябва да игнорирате дори най-незначителните симптоми - нали всяка болест се лекува много по-лесно, когато е открита в ранен стадий! Ако забележите нещо, което ви тревожи, не се бавете и потърсете съвет от лекаря си.


actualno.com
Активен

reni999

  • V.I.P.
  • Карма: +85/-39
  • Неактивен Неактивен
  • :Септември 29, 2007, 04:40:06 pm
  • Публикации: 720
5 храни срещу лошия дъх
« Отговор #96 -: Декември 02, 2008, 08:38:47 am »
5 храни срещу лошия дъх


Кои видове храни са способни да ни отърват от неприятния мирис или да предотвратят неговата поява?
Съществуват две причини за неприятния дъх в устата: лоша хигиена на устната кухина и проблеми в стомашно-чревния тракт.

И в двата случая неприятният дъх е причинен от бактерии. Ако се обърнем към стоматолога, той вероятно ще ни даде два съвета:

1 Убедете се, че се храните добре, т.е. спазвате балансирана диета, която включва необходимото количество белтъчини, въглехидрати, киселини и витамини, съдържащи се в плодовете и зеленчуците.
2 След всяко хранене мийте зъбите, като е добре да използвате и конец - той почиства най-добре между тях.

Съществува и още един начин за освежаване на дъха. Някои видове храни са способни да ни отърват от неприятния мирис или да предотвратят неговата поява.

1. Магданоз
Това тревно растение най-добре неутрализира неприятният дъх в устата, в това число и миризмата от цигарения дим. Ако не успеете да намерите магданоз, работа ще свършат и кориандърът, ментата, пелинът, евкалиптът, розмаринът или кардамонът. За да се постигне най-добър ефект, тези треви трябва по-дълго да се дъвчат или да се запарват като чай.
Изброените растения не само отстраняват неприятната миризма - те влияят добре и върху храносмилането.

2. Кисело мляко
Последните изследвания показват, че ежедневната му употреба понижава нивото на водородния сулфид в устата. Именно това вещество е основната причина за появата на неприятен дъх. Редовното консумиране на кисело мляко препрятства образуването на вредни бактерии, които предизвикват заболявания на венците и поява на петна върху зъбния емайл.
Но, избирайки йогурта, трябва да се убедите, че той съдържа само естествени компоненти и няма захар!

3. Плодове и зеленчуци, богати на целулоза
Към тази категория спадат ябълките, морковите и целината. Те помагат за обилното слюноотделяне, което овлажнява устната кухина и отстранява най-дребните частици останала храна. Много често именно тези частици са причина за неприятния дъх в устата.

4. Дъвка
Дъвката не може да ви спаси от неприятния дъх в устата, но може да го прикрие. Тя също способства за обилното слюноотделяне, почистващо устната кухина. Избирайки си дъвка, се убедете, че тя е без захар.

5. Храни с високо съдържание на витамин С
Малините, къпините, боровинките, цитрусовите плодове и дините съдържат витамин С в големи количества и изграждат в устата среда, неблагоприятна за развитието на бактерии. Редовната консумация на витамин С е важна и за здравето на венците. Но обърнете внимание, че витамин С трябва да се приема от натурални продукти, тъй като отделните добавки могат да предизвикат хранителен дисбаланс.
здраве.bg


Lifestyle.bg
Активен

reni999

  • V.I.P.
  • Карма: +85/-39
  • Неактивен Неактивен
  • :Септември 29, 2007, 04:40:06 pm
  • Публикации: 720
Студената храна е вредна
« Отговор #97 -: Декември 02, 2008, 08:43:47 am »
Студената храна е вредна


Времето на пребиваване на храната в стомаха зависи от нейната температура - това е доказано още през 60-те години на миналия век.

Ако храната е топла, тя се преработва в продължение на 2-3 часа. Това означава, че се извършва пълноценно разграждане на големите белтъчинни молекули на аминокиселини. Студената храна напуска стомаха по-бързо, без да се извършва нормално и пълно храносмилане.

Непреработените белтъчини, попадайки в тънкото черво, където става абсорбирането на храната, не могат да се преработят.


На мястото, където трябва да работят бактериите, отговорни само за разграждането на въглехидратите, започват да се размножават други микроорганизми, които живеят на "месна почва", т.е. на животински белтъчини.

В резултат на всичко това се развива дисбактериоза, нарушава се обменът на веществата и се появяват заболявания в това число и затлъстяване.

Разбира се, няма нищо страшно, ако човек от време на време си позволява студен таратор или сладолед. Но постоянното хранене в заведенията за бързо хранене, при което храната се приема едновременно със студени напитки, може да има неочаквано големи последствия за здравето.


actualno.com
« Последна редакция: Декември 02, 2008, 08:44:48 am от reni999 »
Активен

reni999

  • V.I.P.
  • Карма: +85/-39
  • Неактивен Неактивен
  • :Септември 29, 2007, 04:40:06 pm
  • Публикации: 720
Бельото се отразява на здравословното ви състояние
« Отговор #98 -: Декември 03, 2008, 08:50:08 am »
Бельото се отразява на здравословното ви състояние


Днес се продават най-различни видове бельо и голяма част от тези видове съвсем не са безобидни, пише ТЯ.bg. Предлагаме ви някои факти, които със сигурност ще ви помогнат да запазите здравето си:

1. Синтетичното бельо нерядко предизвиква гинекологични проблеми
Първо, синтетиката често предизвиква раздразнение на кожата. Второ, тя провокира и някои заболявания. Към тях се отнасят дисбактериоза, гарднерелоза (бактериална вагиноза) и кандидоза (млечница). Последната най-често се развива след инфекция и прием на антибиотици. В такива периоди носенето на синтетично бельо е абсолютно забранено. Дори и да сте здрава, носенето на синтетично бельо не се препоръчва.

2. Прашките могат да провокират цистит
Изследвания са показали, че жените, които предпочитат да носят прашки, по-често страдат от възпаления на пикочния мехур. Оказва се, че тясната ивица тъкан се врязва в лигавицата и я травмира. Възниква източник на инфекция, която в крайна сметка прониква в пикочния мехур. По тази причина не е препоръчително да се носят прашки ежедневно.

3. Бикините-боксерки са опасни при разширени вени
Те обхващат плътно тялото, като най-голямо напрежение изпитват бедрата. При варикозата това се пренася навсякъде, тъй като в кръвоносните съдове се натрупва още повече кръв. Същото въздействие оказват и чорапите с жартиери.

4. Носенето на тясно бельо може да доведе дори до безплодие
Най-голяма вреда на жените нанася тясното бельо. То предизвиква застой на кръвта в малкия таз, може да способства за възпаление на матката и яйчниците. Тясното бельо още предизвиква развитие на бактериални инфекции. Това понякога води до възпаления и дори - безплодие. Затова е много важно бикините ви да са с подходящия размер, а не тесни.

5. Бельото не трябва да оставя следи по тялото
Ако бикините оставят червени ивици по кожата, има две обяснения:
Първото: малък размер. По-добре ги изхвърлете и си купете удобно бельо.
Второто: причината не е бельото, а дрехата върху него - полата или панталона. Те са така прилепнали, че бикините се впиват в кожата и оставят следи. Изводът е същият - купувайте си подходящия размер дрехи.

6. Коригиращо бельо трябва да се купува от фирмени магазини
Не всички производители на бельо се съобразяват с науката. При разработката на моделите се изчисляват точките на максималното налягане, оказано от материала. Ако моделът е конструиран неправилно, то тялото ще се чувства стегнато от всички страни. Това е много опасно, тъй като може да причини нарушение в кръвообращението.

7. Всички бикини трябва да имат памучна "подложка"
Всяка уважаваща себе си фирма прави тази подложка от специална тъкан. В нея присъства микрофибър или еластични нишки с много малки размери и напречно сечение. Благодарение на това материята е гладка и мека.

8. Украсите по бельото - дантели, пайети, бродерии - оказват негативно влияние на състоянието на жените
До този извод са стигнали американски учени, обосновавайки гледната си точка много просто: блестящите и дантелени допълнения са от твърда тъкан, която най-малкото дразни кожата. Този дискомфорт влияе на психологическото състояние на жената, като я прави разсеяна и невнимателна, а често и раздразнителна. Затова на работа по-добре носете спортен тип бельо, а разкошните дантелени бикини оставете за по-подходящ случай.

9. Бельото с микрофибър е комфортно и хигиенично
Много често в памучното бельо се добавя микрофибър, което е много уместно решение при бельото. То става меко, еластично и трайно. Такива бикини могат да издържат няколкостотин пранета.

10. Прозрачното бельо не е предназначено за ежедневно носене
Днес се продават много модели бельо от прозрачна тъкан. Разбира се, това е синтетика. Тя е твърда и предизвиква кожно раздразнение. Освен това не влияе добре на микрофлората. Поради тези причини не бива да се носи прозрачно бельо ежедневно, особено в топлото време.


Lifestyle.bg
Активен

sammy_su

  • V.I.P.
  • Карма: +126/-28
  • Неактивен Неактивен
  • Пол: Жена
  • :Октомври 07, 2007, 08:03:20 pm
  • Публикации: 1260
Ако слушаме сигналите на тялото, ще бъдем много по-здрави



Във всеки от нас живее по един “вътрешен доктор”. Тялото всяка секунда ни “докладва” за състоянието си и ни дава предупредителни знаци.
Всички сме заети с реалните неща в живота си, но няма да е излишно понякога да се концентрираме върху вътрешните сигнали.
Може би си мислим, че динамиката не ни позволява да се вслушаме в сигналите на тялото. Но психолозите мислят по друг начин. Те смятат, че повечето от нас се страхуват да чуят тези сигнали. Отказваме да ги приемем, също като щрауса, който си заравя главата в пясъка. Всички знаем - бягане от проблема.
Ако една жена например усети, че се е променил вкусът є към храната, тя ще се усъмни, че може да е бременна и ще си остане с тази мисъл, докато го изясни. Мъжът обаче ще сметне, че жена му в последно време не готви така вкусно.
А в крайна сметка всичко това може да е симптом на анемия. Основното тук е не да познавате симптомите, а наистина да се опитате да чуете какво иска да ви каже вашето тяло чрез този дискомфорт, чрез болка, понякога и дори чрез нощните кошмари.

БОЛКАТА Е ЕДИН ОТ НАЙ-ВАЖНИТЕ ПОКАЗАТЕЛИ

Как да постъпи човек, когато усеща неразположение или изпитва силна болка?
Тихомир Николов, Хасково


Няма да є отстъпвате. Ако трябва, ще крещите, ще викате, но трябва да разберете откъде точно идва тя. Болката е един от най-важните показатели за състоянието на тялото. И колкото повече настоявате, толкова по-големи шансове има да се разбере истинската причина.

Ще подкрепим със случай от медицинската практика. При игра на тенис един от играчите замахнал с ракетата и изведнъж почувствал много рязка болка в слабините. Буквално крещял от болка. Когато приятелите му се обадили на лекарката, тя просто посъветвала да му сложат студен компрес и нищо повече. Смятала, че така ще му мине.
Но пострадалият не послушал съвета на лекарката, той се вслушал в сигналите на своето тяло - толкова силно го боляло, че настоял да го закарат в клиника. Иначе би останал инвалид. Защото се оказало, че се налага проста, но незабавна операция, тъй като били прищипани семенните канали. Ако не се била случила операцията, тестисите му щели да бъдат ампутирани и той да остане инвалид.
Има много такива случаи. Когато човек иска настойчиво да изяде нещо необичайно - например тебешир, или пък пясък. И това е сигнал за недостиг на някакъв елемент. Например недостигът на селен, който се съдържа в пясъка, означава наличие на желязодефицитна анемия.

ВСЯКА БОЛЕСТ Е ОТРАЖЕНИЕ НА ХАРАКТЕРА НИ!

“Слушайте своето тяло. То е вашият най-добър приятел”. Това са думи на канадската лекарка терапевт Лиз Бурбо, която е уверена, че болестите са молба на организма да променим поведението си. А донякъде и характера си. Затова д-р Бурбо в своята клиника не се придържа към традиционните медицински принципи. А пациентите є оздравяват. Ние ви предлагаме само няколко примера от опита и метода на д-р Бурбо.

Чрез артрита вашето тяло иска да ви каже, че вас всички ви използват и експлоатират. Престанете да казвате “да” на всички. Ако пък не можете, тогава го правете с радост.
Ако ви боли гърбът, е възможно да се опитвате да “подпирате” целия свят едва ли не. А подсъзнанието буквално иска да ви каже: “Престанете да се чувствате отговорен за всичко и всички, а изправете рамене и мислете повече за себе си”.
И гърлото не боли просто така. Това е свързано с навика ви да се обиждате. Освободете се от това.
Човек може да започне да кашля, ако му се струва, че е притиснат от живота и обстоятелствата. Рядко кашлицата се появява просто така.
Бъбречните болести възникват от разочарование и обиди. Такова състояние на душата е способно да влияе на химичните процеси в организма и да нарушава метаболизма.

ВНИМАНИЕ!
Д-р Лиз Бурбо сякаш знае всички отговори за всички случаи от нашия живот: например това, че запекът е следствие от нежеланието на човек да се промени; диарията - точно обратното - говори за стремеж към бързи промени... Канадската лекарска е уверена, че ние сами си докарваме болестите и сами можем да ги излекуваме. Но дали всички сме готови да се променим? Защото на нас ни е по-лесно да търсим причините в генетиката, възрастта, екологията и какво ли не.

www.blitz.bg
Активен

starsssss

  • Гост
НЕ на Петте най-опасни "бързи храни"
« Отговор #100 -: Декември 06, 2008, 09:52:16 am »


Американското издание "Привеншън" (Prevention) публикува списък с петте най-опасни храни, предлагани от заведенията за бързо хранене. Дали забързаното всекидневие наистина не ни оставя по-добър избор на храна, оставяме на самите вас да прецените.

1. Пица пиперони
Според експертите, ако изядете 180 г от нея, вече сте изчерпали почти наполовина дневния си лимит за сол (ДНП 47%) и вредни наситени мазнини (ДНП 46%), с 1/3 лимита си за холестерол (ДНП 35%) и мазнини (ДНП 31%) и с 1/4 количеството на калориите (ДНП 24%).

Правилно приготвената пица, направена от качествен кашкавал и зеленчуци, може да бъде полезна и вкусна. Но при "хранителната конфекция" по-често се използват евтини компоненти и много хранителни добавки.

Тестото на пицата обикновено се прави от брашно, захар, соево масло и консерванта калиев сорбат. Кашкавалът (всъщност често продукт от растителен произход) съдържа предимно модифицирано нишесте и консерванти. Плънката също има много хранителни добавки, които са чист химичен продукт (натриев нитрит и др.), както и изкуствени ароматизатори.

2. Хамбургер
Един голям хамбургер съдържа 46% ДНП сол, 45% ДНП наситени мазнини, 25% ДНП калории и холестерол, 37% ДНП мазнини, 15% ДНП въглехидрати, почти две бучки захар и 1,5 г трансмазнини.

В месото няма хранителни добавки и други безполезни вещества, но в хлебчето и в соса те са много: високофруктозен сироп, сулфат, калциев карбонат и силикат, соево брашно, емулгатори, калциев пропионат и други консерванти (като натриев и калиев бензоат).

3. Хот дог
В един напълно обикновен хот дог се съдържат 45% от дневната потребителска норма (ДПН) вредни (наситени) мазнини, 38% ДПН сол, 19% ДПН калории, 13% ДПН холестерол, 24% ДПН мазнини, 15% ДПН въглехидрати, 1,5 г трансмазнини, които са доказано вредни.

Кренвиршът съдържа много повече соя и нишесте, отколкото месо. Хранителната химия създава неговия вкус, цвят и консистенция, а фосфатите задържат водата и увеличават обема му. Хлебчето често съдържа не по-малко хранителни добавки, отколкото хлебчетата за хамбургери. Майонезата и кетчупът в голяма степен също са продукти на съвременната химия и са далеч от своите "прародители".

4. Пилешки крилца
Ако изядете три крилца (150 г), ще изчерпите наполовина дневния си лимит на холестерол, 45% от лимита си на мазнини и 40% от този на сол. Освен това ще приемете 24% от ДНП калории и 18% от ДНП вредни мазнини.

Сигурно ще се изненадате неприятно, но 15% от пилешките крилца се състоят не от пилешко месо, а от вода, фосфати и сол. Сосът, предлаган към тях пък е богат на соя и хранителни добавки (най-често натриев диацетат).

5. Дюнер
За него като правило се използва най-евтиното свинско или пилешко месо - приготвянето му на грил, както и голямото количество сол, замаскирват всички негови недостатъци.

Ако месото не е изпечено добре, винаги съществува опасност от натравяне. От друга страна е доказано, че печенето на скара и пърженето са най-нездравословните начини за приготвяне на храната.

Сосовете, кетчупът и майонезата обикновено са "чиста химия" и съдържат малко натурални продукти. Колкото до тестото за хлебчето, то не се различава от това за хот дога или хамбургера. /zdrave.bg
Активен

reni999

  • V.I.P.
  • Карма: +85/-39
  • Неактивен Неактивен
  • :Септември 29, 2007, 04:40:06 pm
  • Публикации: 720
Терапевтична ваксина за СПИН – след 4-5 г.
« Отговор #101 -: Декември 06, 2008, 08:03:15 pm »
Терапевтична ваксина за СПИН – след 4-5 г.


Френският професор Люк Монтание, който е един от тримата тазгодишни лауреати на Нобелова награда за медицина, очаква след четири-пет години да се появи терапевтична ваксина за СПИН.

Трудно е да се каже, но вероятно ще отнеме четири-пет години, каза Монтание в Стокхолм, където предстои да получи престижната награда. Това е много сложна болест. Все още се опитваме да обясним защо имунната система се нарушава и да разберем естеството на вируса, каза френският учен.

Той подчерта, че е невъзможно да се изкорени болестта, но има различни начини да се намали заразата чрез образование, информация и превенция особено в развиващите се страни.


actualno.com
Активен

reni999

  • V.I.P.
  • Карма: +85/-39
  • Неактивен Неактивен
  • :Септември 29, 2007, 04:40:06 pm
  • Публикации: 720
Има връзка между херпеса и Алцхаймер?
« Отговор #102 -: Декември 07, 2008, 09:48:13 am »
Има връзка между херпеса и Алцхаймер?


Болестта постепенно напредва към развитието на синдром, който съчетава в себе си афазия, апраксия и агнозия.
        
       
Вирусният херпес по устните, може би, е истинската причина за заболяването от Алцхаймер. Това твърдят британските учени от Университета в Манчестър, които смятат, че става въпрос за голямо и ново научно откритие.

Учените преди време съобщиха, че има връзка между известният вирус "herples simpleks virus 1 (HSV1)" и Алцхаймер.

Във Великобритания страдат около 400 000 души от това заболяване. Учените твръдят, че вирусът "herples simpleks virus" присъства в 60 на сто от страдащите от Алцхаймер. Лекарите смятат също така, че лекарствата, които се използват срещу herples simpleks virus 1 (HSV1) и които се намират във всяка една аптека може да послужат като основа за създаването на превентивна ваксина в бъдеще за лечението от Алцхаймер.

Болестта на Алцхаймер е заболяване, свързано със деградация в психическите способности и атрофия на кората на мозъка - разрушаване на мозъчните клетки. Дегенеративно заболяване на мозъка е с неизяснена причина, настъпващо в пресениума - 50-65-год. възраст, с напредваща мозъчна атрофия и прогресиращо оглупяване - деменция. Чести са и огнищните симптоми - афазия, апраксия и др.

Алцхаймер е най-честата причина за деменция след 65-годишна възраст. Болестта се увеличава рязко с напредването на възрастта, като ранните форми са редки. Голяма част от случаите са спорадични, но съществуват и редки семейни форми с автозомно-доминантна наследственост, чието начало по принцип е ранно.

От клинична гледна точка първите прояви на деменцията често са нарушения в късата памет, изолирани или пък съчетани с нарушения на речта. Болестта постепенно напредва към развитието на синдром, който съчетава в себе си афазия, апраксия и агнозия.
Прогресивното влошаване води до състояние на тежка деменция и болният остава прикован на легло, а смъртта настъпва след 7-10 години от началото на заболяването. Засега леченията просто забавят, но нито лекуват, нито спират развитието на болестта.

actualno.com
Активен

reni999

  • V.I.P.
  • Карма: +85/-39
  • Неактивен Неактивен
  • :Септември 29, 2007, 04:40:06 pm
  • Публикации: 720
21 съвета, как да не напълнеем през зимата
« Отговор #103 -: Декември 13, 2008, 08:04:33 am »
21 съвета, как да не напълнеем през зимата


През зимата най-често скуката или мрачното настроение се лекуват с бонбони, крекери, бисквити, а вечер - с любимата напитка. Всички те обаче съдържат захар и калории в повече, отколкото се нуждае тялото. В резултат на това, когато настъпи на пролетта, може да не успеете да влезете в любимите си тесни дънки. Предлагаме ви да се възползвате от нашите съвети и да избегнете напълняването през зимата.

1. По-често яжте супа!
Особено ако тя стане любимото ви ястие по време на обяд ще ви помогне да останете стройни. Изследователи от Държавния университет на Пенсилвания (Penn State University) са установили, че хората, които обядват супа, поемат със 100 калории по-малко. Супата способства и за създаването на чувство за ситост. Предпочитайте нискокалоричните супи - зеленчукова, доматена, морковена.

2. Представяйте си се стройни!
Всеки път, когато искате да се поглезите с нещо вредно, пофантазирайте поне 5 минути за това как искате да изглеждате и да се чувствате към края на зимата. Фиксирайте този образ и се връщайте към него винаги, когато пред погледа ви има шоколад или изкусително парче торта.

3. Записвайте!
Водете си дневник какво сте изяли. Само тогава ще разберете дали посягате към храната поради умора, чувството на дискомфорт или заради неблагоприятните сезонни условия. Потърсете "заместители на храната": обятията на партньора, любима песен, приятна вана или телефонен разговор с приятел.

4. Направете си разходка по обяд.
Човек често изпада в унило настроение и заради недостига на слънчева светлина. Дневната светлина способства за образуването в мозъка на серотонин, който създава усещането за щастие и спокойствие. Недостигът на светлина през зимата намалява нивото му, предизвиквайки умора и повишаване на апетита. 15-минутната разходка ще ви помогне да получите дозата дневна светлина, която ще повиши нивото на серотонин, а освен това ще потренирате мускулите на глезените и ще изгорите поне 70 калории.

5. Изберете си любими продукти.
Съставете списък на продуктите, които предпочитате през зимата, и започнете постепенно да ги включвате в основните хранения, а не да ги консумирате допълнително. Изследователи от университета в Илинойс (University of Illinois) са установили, че повечето мъже предпочитат картофено пюре, макаронени изделия и супи, а жените - бонбони и шоколад.

6. Избирайте "добрите" въглехидрати.
Хората, спазващи например диетата на Аткинс, често изпадат в депресия. Въглехидратите също помагат да се произведе серотонин. Трябва просто да се стремите да замените “захарните” въглехидрати (като бисквити и бял хляб) с пълнозърнести храни.

7. Изхвърлете рекламите за доставка на храна по домовете!
Замисляли ли сте се защо през зимата броят на тези реклами в пощенската ви кутия се увеличава?

8. Внимавайте с кафето!
Старайте се да избягвате съблазните като чаша кафе с мляко, капучино или горещ шоколад. Капучиното съдържа 153 калории, а шоколадът със сметата - 448. Но теглото се увеличава не само за сметка на тези калории. Изследвания показват, че прекомерното количество кофеин буквално заставя организма да натрупва мазнини. Предпочитайте плодовите или билковите чайове, в които няма нито кофеин, нито калории.

9. Заловете се с нещо ново!
Намерете си ново хоби вместо да седите пред телевизора. От бродиране и плетене до “по-съвременните” решаване на кръстословици или судоку - всичко това помага ръцете да бъдат заети и да не посягат към ядките и бисквитките върху масата.

10. Научете се да танцувате.
Благодарение на уроците по танци ще запазите формата си, ще получите удоволствие и ще изгорите калориите - един час салса изгаря 380 калории, а повечето състезателните танци - 350.

11. Попълнете запасите от белтъчини.
Употребата на храна ,богата на триптофан (строителен материал за белтъчините) ще ви помогне да се справите с пристъпите на глад, предизвикани поради психологически причини. Колкото повече продукти със съдържание на триптофан приемате, толкова повече серотонин ще произвеждате и по-добре ще се чувствате. Най-добрите източници на триптофан са пилешкото и пуешкото месо, рибата, яйцата, кашкавалът, орехите и зърнените култури.

12. Обличайте се ярко!
Широките панталони и развлеченият пуловер няма да ви покажат, че сте напълняли, доката тесните и светли дрехи веднага ще подчертаят излишните килограми.

13. Направете любимите си ястия полезни!
Научете се да готвите по нов начин своите любими ястия. Използвайте продукти с ниско съдържание на мазнини, пълнозърнест хляб и т.н.

14. Яжте повече оранжево!
Специалисти твърдят, че оранжевият цвят повдига настроението и придава енергия. Освен това повечето оранжеви продукти са нискокалорични: портокали, мандарини, кайсии, моркови, ряпа, манго, чушки.

15. Съставете си план за лятото!
Вместо да се предавате на мрачното зимно настроение, обмислете плановете си за лятото. Създайте си повече удоволствия от едно планирано пътуване. Ако сте решили да посетите Франция - започнете уроци по френски, ако вашата цел са Карибите - запишете се на курсове по гмуркане, а ако това е Испания - научете се да танцувате фламенко. Никой не твърди, че трябва да станете експерти, просто ще имате едно по-полезно занимание от това да седите вкъщи пред телевизора с купа пуканки например.

16. Стопляйте се с физическите упражнения!
Не включвайте парното до край - опитайте да се стоплите по друг начин. И упражненията у дома и разходката навън ще ви сгреят, а и ще изгорите няколко калории повече.

17. Повече пипер!
Пикантната храна като например мексиканската или индийската стопля и изгаря мазнините. Изследванията показват, че пиперът в чилито повишава с 50% ритъма на сърцето и обмяната на веществата в продължение на 3 часа след храненето.

18. Отдайте се на любовта!
Не отлагайте секса само за почивните дни. Страстните обятия освобождават хормоните на щастието - ендорфините, а колкото по-щастлив е човек, толкова по-малко търси утеха в храната. Освен това по време се секс се изгарят 140 калории.

19. Спете повече!
Учените смятат, че хроничното недоспиване води до увеличаване на теглото, тъй като недостигът на сън повишава нивото на хормоните, влияещи върху апетита. Колкото повече спим, толково по-малко време ще прекараме в компанията на купата със сладки!

20. Приемайте достатъчно течности!
През зимата често забравяме, че трябва да се пие около 2 литра вода дневно. Затоплените офиси, домове и магазини ни карат да се потим и губим течности. Парното допълнително изсушава въздуха. Жаждата често се приема като глад и хората започват да ядат, когато в действителност се нуждаят от течности.

21. Започнете да готвите.
Заловете се с кулинарни експерименти през зимните вечери. Избирайте полезни продукти, чието нарязване и приготвяне ще ви помогнат да изгорите поне 120 калории за половин час.

здраве.bg

Активен

reni999

  • V.I.P.
  • Карма: +85/-39
  • Неактивен Неактивен
  • :Септември 29, 2007, 04:40:06 pm
  • Публикации: 720
17 причини да ядем мандарини
« Отговор #104 -: Декември 14, 2008, 08:59:25 am »
17 причини да ядем мандарини


От всички цитрусови плодове мандарините съдържат най-много витамин С. Освен това те са богати на витамин D (предпазващ децата от рахит) и на витамин К, особено важен за еластичността на кръвоносните съдове.

1. Мандариновият сок е диетична и лечебна напитка, която е еднакво полезна и за децата (дори за бебетата!) и за възрастните.

2. При висока температура на тялото, сокът от мандарини утолява много добре жаждата.

3. Мандарините се използват при лечението на астма и бронхити. Те съдържат голямо количество феноликова аминокиселина (синефрин), която е прекрасно лечебно средство срещу отоци. За прочистване на белите дробове от слузта всяка сутрин се препоръчва да се изпива по чаша мандаринов сок.

4. Отварата от изсушените кори на мандарините смекчава кашлицата и оказва отхрачващо действие при бронхит и трахеит.

5. Пресните мандарини са полезни при заболявания на стомашно-чревния тракт, съпроводени с разстройство.

6. Кората на мандарините влиза в състава на смес от билки, която се прилага в медицината за повишаване на апетита и подобряване на храносмилането. Приготвена по специален начин, тя се приема по 10-20 капки дневно 15-30 минути преди ядене.

7. За стимулиране на апетита се препоръчва отвара от изсушените кори на мандарините.

8. Редовната употреба на мандаринов сок ще ви избави от хелминтите.

9. Мандарините са ценен диетичен продукт, който през зимата насища организма с витамини.

10. Мандарините повишават апетита и подобряват обменните процеси.

11. Етеричното масло, добито от плода, повишава настроението.

12. Отварата от корите спомага за намаляване нивото на захарта в кръвта. Кората от 3 мандарини се сварява за 10 минути в литър вода. Отварата не трябва да се прецежда. Приема се всеки ден, като остатъкът задължително да се съхранява в хладилник.

13. Благодарение на фитонцидните си свойства мандарините оказват антимикробно действие.

14. Външното прилагане на сока им помага срещу млечница.

15. И сокът и плодовете действат ефективно при дизентерия.

16. Мандарините се използват като средство за спиране на кръвотечението (особено при обилни кръвотечения през климактериума).

17. Мандарините са полезни и при кожни заболявания - пресният сок убива някои гъбички (трихофития, микроспория). За да излекувате кожата и ноктите си, поразени от гъбичките, трябва многократно да втривате в тях сок от плодовете или кората на мандарините.

Внимание! Въпреки лечебните си свойства мандарините могат и съществено да навредят. Те могат да раздразнят бъбреците, лигавицата на стомаха и червата. Затова не се препоръчват при язва на стомаха и дванадесетопръстника, при гастрити с повишена киселинност на стомашния сок, при ентерити, колити и изострени чревни заболявания, а също така при холецистит, хепатит и остър нефрит.


Lifestyle.bg

Активен