www.p2pbg.com

Моля влез или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Експертно Търсене  

Новини:

Автор Тема: Полезно и здравословно  (Прочетена 278395 пъти)

0 Членове и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

biguto

  • Гост
Re: Полезно и здравословно
« Отговор #165 -: Юни 15, 2009, 10:40:02 am »


Ако обичайно организмът на човека изпарява 2-2,5 литра влага за едно денонощие, то в горещините или при големи физически натоварвания това количество достига до 4 литра за 24 часа.

Учените са пресметнали, че при 1 л загуба на течност започва да ни мъчи жажда, при 2 л намалява умствената дейност, при 3 л започва виене на свят, а при 4 л. са възможни сърдечни пристъпи или дори загуба на съзнанието.

1/3 от недостига на влага може да се компенсира от хляба, супите, плодовете и зеленчуци, но 2/3 трябва да дойде от течностите.
Предлагаме ви повече информация за способността на различни видове напитки да утоляват жаждата. Те са оценени по петобалната скала.

Чай (5 точки)
Според специалистите това е най-доброто средство за утоляване на жаждата без значение дали той е топъл или студен. Зеленият чай съдържа витамин Р, който влияе положително на функцията на кръвоносните съдове.
Черният чай, заради съдържанието си на кофеин, тонизира още по-добре. Зеленият съдържа прости флавоноиди (усвояват се по-бързо), а черният – комплексни, които се смятат за отлично профилактично средство срещу рак и сърдечно-съдови заболявания.
Тайна: Горещият зелен чай е способен да защити кожата от ултравиолетовите лъчи - 4 чаши дневно и резултатът е налице.
Не се препоръчва: пиенето на повече от 8 чаши чай дневно.

Вода (4 точки)
Безспорно това е най-разпространената напитка. По способност за утоляване на жаждата, заради голямото си количество соли и биологически активни вещества, минералната вода заема второ място след чая. Тя освежава, стимулира апетита и премахва умората.
Ако нямате гастрит или язва на стомаха, можете да пиете газирана вода - въглеродната киселина, попадайки в устата, предизвиква силно отделяне на слюнка и така допълнително занижава усещането за жажда.
Тайна: Добавете парченце лимон или няколко кисели боровинки във водата и по този начин още по-лесно ще победите “врага”.
Не се препоръчва: пиенето на вода от чешмата а също така леденостудена или дестилирана вода.

Сокове и нектари (3 точки)
През лятото добре освежават доматеният, вишневият сок, сокът от грейпфрут и сливи. Киселината раздразва вкусовите рецептори, започна обилно отделяне на слюнка и така по-лесно понасяме горещините.
Соковете с месестата част от плодовете или зеленчуците утоляват по-слабо жаждата, но пък съдържат повече целулоза, пектин и мастноразтворими витамини и затова те са по-полезни за организма като цяло.
Тайна: В горещините разреждайте сока с вода.
Не се препоръчва: пиенето на сок, приготвен от сух концентрат.

Кисело мляко (4 точки)
Айрянът и йогуртът са отлично средство за отстраняване на жаждата. Те се усвояват бързо (за 1 час до 91%, а млякото само до 32%). Тези видове йогурт, които съдържат бифидобактерии, помагат и за възстановяване на нормалния състав на микрофлората на червата. Киселото мляко може да се употребява и със сладки плодове или със зеленчуци.
Тайна: В процеса на ферментация лактозата се превръща в млечна киселина и затова киселото мляко е особено подходящо за хората, страдащи от индивидуална непоносимост към млечната захар.
Не се препоръчва: да се съчетава с прясно мляко.

Прясно мляко (3 точки)
То премахва стреса, според някои данни предпазва от рак на гърдата и остеопороза, намалява кръвното налягане и помага в борбата с излишните килограми. През горещините предпочитайте обезмаслените видове или го разреждайте с вода.
Тайна: Чаят с мляко е тонизираща напитка, която влияе благоприятно на лигавицата на стомаха.
Не се препоръчва: пиенето на мляко след ядене, защото то намалява секрецията на стомашния сок.

Бира (2 точки)
За съжаление любимият на много “нектар от хмел” съдържа алкохол, а спиртните напитки не могат пълноценно да възстановят загубата на вода. Освен това бирата е високо калорична и не е подходяща за тези, които спазват диета.
Тайна: според някои изследвания, в малки количества (не повече от една халба дневно) бирата намалява риска от сърдечно-съдови заболявания, влияе положително на бъбреците, предотвратява образуването на камъни и повишава защитните сили на организма.
Не се препоръчва: да се прекалява с бирата.

Компот (2 точки)
Компотът не се отнася към напитките, а към сладките десерти, тъй като най-ценното в него не е течността, а плодовете. Способността за утоляване на жаждата на компота е ниска – той съдържа повече захар, отколкото органични киселини и минерални соли.
Тайна: Ако сте решили да изпиете чаша студен компот, разредете го с малко вода, а можете да добавите и червено вино (1 чаша вино на 3 чаши компот).
Не се препоръчва: пиенето на твърде изстуден компот.

Лимонада (1 точка)
Първоначално тази напитка се е състояла от малко захар, стрита лимонова кора и цитрусов сок с вода. Днес производителите заменят плодовите сиропи с по-евтини концентрати и добавят оцветители, ароматизатори, добавки и консерванти. Тази “химия” не утолява добре жаждата, а често точно обратното – предизвиква още по-голяма жажда.
Тайна: Полезна лимонада можете да си приготвите в домашни условия от изцедени лимони с минерална вода.
Не се препоръчва: утоляването на жаждата с това, което днес може да наречем “стандартна” лимонада, т.е. такава, купена от магазина – по-добре пийте сок или айрян.
Активен

biguto

  • Гост
Силата на нара
« Отговор #166 -: Юни 16, 2009, 09:58:02 am »


Нарът е наречен „дар от Бога” в Библията, а учени от Калифорнийския университет откриват, че той има изключително благотворно въздействие върху здравето на човека. Сред свойствата на нара са подобряването на кръвообращението и понижаването на холестерола. Той спомага за избягването на сърдечно-съдовите заболявания и инфарктите. Според дерматолога доктор Ник Лоуи, „нарът е един плодовете, които са най-богати на антиоксиданти”. Това е най-новият герой сред съставките на продуктите за грижа за кожата.

Една от първите компании, които активно започват да използват нара като съставка на продуктите си, е Korner Skincare. Нейният директор, Ребека Корнър, споделя: „Когато започнахме да използваме този плод, резултатите бяха наистина смайващи. Нито една съставка досега не бе имала толкова силен хидратиращ и подмладяващ ефект едновременно”.
Този плод има високо водно съдържание и запазва влагата на кожата заради своите аквапорини (вид протеини) и се подобрява циркулацията на вода. Елагичната киселина в нара заздравява мембраните на клетките, спомага за циркулацията на водата в кожата.

Един от най-важните принципи в дерматологията, по думите на доктор Хауъпд Мурад е: „Кожата е красива, когато е здрава, а нейното здраве зависи от хидратирането на клетките й.”
Според повечето учени, няма по-голям враг на кожата от слънцето. Това е още една причина Мурад да е почитател на този плод. Учените разкриват още неговите антисептични, антиоксидиращи, антиканцерогенни и антивъзпалителни качества.
„Както изяждането на плода, така и използването му като козметична добавка, значително подобрява защитата от слънчевите лъчи”, казва Мурад.

Свойствата на нара могат да се подсилят с естествени съставки като екстракт от маслини и пчелен восък – тази комбинация може да направи човек с 20 години по-млад. Нарът има благоприятно въздействие и за балансирането на пигментацията на кожата. Дерматологичната клиника „Кавазаки” прави проучване, с което доказва, че нарът може да има защитен ефект за пигмента на кожата.

millionaire
Активен

biguto

  • Гост
Умно хранене
« Отговор #167 -: Юни 22, 2009, 09:53:31 am »
Храните, от които имат нужда мъжете и жените, имат свои особености и се различават в действието си за двата пола. Правилната храна не само укрепва здравето, но и помага за предпазването от много болести. Millionaire.bg ви представя няколко от най-полезните храни за жени и за мъже.

Полезни храни за мъже

Доматен сос

Мъжете, които ядат повече домати, доматен сос и пица са по-добре защитени от рак на простатата, според изследователи от Харвард, изучили хранителните навици на 47 хиляди души. За мъжете, които ядат доматен сос 2-4 пъти на седмица рискът да заболеят е 35% по-малък от тези, които не го ядат, заради каротиноид наречен ликопен, който се усвоява най-добре сготвен с някаква мазнина.

Стриди

Легендите разказват, че стридите са храната на любовта. Науката е съгласна. Само 2-3 стриди съдържат дневната дажба цинк (11 мг на ден) и засилват потентността, която през последните години е спаднала заради глобалното замърсяване и застоялия начин на живот.

Броколи

В друго изследване на Харвард се показва, че кръстоцветните зеленчуци като броколите, предпазват от рак на пикочния мехур, който е 2-3 пъти по-често срещан при мъжете, отколкото при жените. Това изследване, проведено сред 50 хиляди души подчертава, че онези, които ядат такива зеленчуци 5 пъти или повече на седмица боледуват 2 пъти по малко.

Фъстъчено масло

Според изследване на държавния университет в Пенсилвания фъстъченото масло е изключително полезно за сърцето, тъй като „то е високо на мазнини, но тези са добри за сърцето“, казва Пени Крис-Етертън, водещият автор.

Диня

Храната богата на калии помага за намаляването на проблемите с кръвното налягане. За организма е много полезно приемането на 2000 мг калий и повече на ден. Динята е по-богат източник от бананите и портокалите.

Полезни храни за жени

Папая

Този тропически плод има два пъти повече витамин С от портокала. Той спомага за намаляване на риска от рак на жлъчката, който се среща два пъти повече при жените отколкото при мъжете, според изследване проведено сред 13 хиляди души от университета в Калифорния.

Ленено семе

Това семенце с вкус на ядки е богато на подобни на естрогена съставки, които не само спомагат за лечението, а и предпазват от рак на гърдата. Тези семена си подхождат с всяка зърнена закуска и с различни печива.

Тофу

Храните, които са богати на соеви протеини, могат да намалят холестерола, да заздравят костите и да намалят ефектите от менопаузата. Отново причината е в естрогенните съставки в соевото сирене.

Биволско месо

Менструацията е причина за по-честите анемични пристъпи при жените. Отпадналостта понякога се дължи и на ниското равнище на желязото в кръвта. Опитайте биволското месо – това е силна и богата храна, а едновременно с това е със сравнително ниско съдържание на мазнини.

millionaire
Активен

reni999

  • V.I.P.
  • Карма: +85/-39
  • Неактивен Неактивен
  • :Септември 29, 2007, 04:40:06 pm
  • Публикации: 720
  • OS:
  • Windows XP Windows XP
  • Browser:
  • Opera 9.63 Opera 9.63
Стресът води до безплодие
« Отговор #168 -: Юни 24, 2009, 09:44:39 am »


Психичният стрес може да доведе до дисфункция на репродуктивната система и безплодие, доказаха лекари от Калифорнийския университет. Учените отдавна знаят, че голямото психично напрежение съдейства за повишаването в организма на равнището на хормоните на стреса - глюкокортикоиден тип на хормона кортизол.

Хормони като кортизола препятстват производството в тялото на основния полов хормон гонадотропин /GnRH/ и подтискат функциите на спермата, процеса на овулация и сексуалната активност, обясняват медиците. Новото изследване е показало, че стресът също така увеличава мозъчното равнище на репродуктивния хормон под названието инхибитор на хормона гонадотропин /или GnIH/.

Било е установено, че малък белтък от този хормон RFRP забавя непосредственото възпроизводство на гонадотропин, предизвиквайки по този начин безплодие. Изводите на медиците са основават на експерименти с лабораторни мишки и са регистрирани в организма на птиците. Резултатите показват, че GnIH играе голяма роля за поддържането на репродуктивната функция при млекопитаещите, а следователно и в човешкия организъм.

Хроничният стрес при мъжете и жените води до намаляване на сексуалното желание и общо намаляване на раждаемостта заради съкращаване на вероятността за успешно оплождане. Биолозите също са предположили, че стресовите условия пречат на размножаването на животните в зоопарковете.

Стресът засяга много молекулярни процеси в мозъка, отговарящи за изработването на хормоните, пречещи за нормалната работа на репродуктивната функция, заключават изследователите, съобщава БГНЕС.


Lifestyle.bg
Активен

biguto

  • Гост
5 ритуала за красота и релакс
« Отговор #169 -: Юни 25, 2009, 08:44:13 am »


Работният ден е завършил. Независимо дали ви очаква почивка или празник, изпълнете следните ритуали, за да се отпуснете и същевременно да се заредите с енергия.

Обновителният душ
Вечерният душ не е само хигиенна процедура. Редуването на топли и студени водни струи стимулира кръвообращението и нервната система.

    * Целта е пълно отпускане. Терапевтичното въздействие на обливащата ви вода помага за разтоварване от психическата и физическа умора.

    * Дишайте дълбоко! Във времената на фараоните употребявали ароматични масла заради тяхното благотворно действие и еуфоризиращ парфюм. Продължители на този принцип на ароматерапията са днешните гелове за душ, които “гонят” лошите мисли от главата: затворете очи, дишайте дълбоко и… вече сте по-добре! Активните съставки на душ-геловете тонизират, подхранват кожата и я щадят, а галещата им текстура и цветовете, нежни или помпозни, доставят истинска чувствена наслада.

    * “Заем” от таласотерапията: За да свалите градуса на напрежението, обливайте най-напред деколтето, после врата със студена вода, в посока отдолу нагоре, навеждайки главата назад. След това, с наведена напред глава продължете със студени обливания като задържате върху тила до първите студени тръпки. Натежалите крака облекчете като редувате обливания с топла и студена водна струя – от стъпалата нагоре до вътрешната страна на коленете.

    * Незабавен ефект осигурява шотландският душ. Обливайте се с много топла вода, после постепенно снижавайте температурата й. Ще усетите как умората изчезва. Шотландският душ първо разширява, после свива кръвоносните съдове и има стимулиращ кръвообращението ефект. Не се препоръчва след физическо натоварване.

    * Допълнение с превъзходен ефект е пилингът който омекотява кожата и я прави гладка и блестяща. Редовните процедури, 1-2 пъти седмично, улесняват попиването и въздействието на хидратиращите продукти.

    * Домашна рецепта: идеален пилинг-ефект ще постигнете, ако смесите по 3 супени лъжици овесени ядки и мляко.

    * Ако кожата ви е особено суха, направете като индийките - преди душа се намажете със сусамово или бадемово масло.

Измиващият умората шампоан
С измиването на главата, мислите наистина се проясняват! Лошото настроение рядко продължава, когато косата е копринена, лека, блестяща и ухае приятно.

    * Миенето на косата вечер има много предимства: печелите ценен половин час на следващата сутрин, за да оформите прическата си; имате време да масажирате окосмената част на главата (добро начало на почивката и съня) и накрая, космите се покриват с тънък филм себум по време на съня и след това се сресват и оформят по-добре.

    * Правилното измиване с шампоан започва с намокряне на косата с хладка вода, поставяне на няколко капки от продукта в едната шепа и разпенването им между дланите. Шампоанът се нанася по цялата окосмена част на главата с масажиращи движения (с върха на пръстите). Изплакването с хладка вода е продължително и завършва със студена струя, която прави косата лъскава. Изсушете я с хавлиена кърпа, навийте я за няколко минути като тюрбан, после разресвайте с едър гребен, започвайки от краищата.

    * Препоръчва се шампоан със слабо миещо действие, който почиства без да е агресивен и може да се използва по-често, дори ежедневно.

    * Съвършеното допълнение е маска, която подхранва в дълбочина. Изборът й зависи от вида и състоянието на косата (мазна, суха или боядисана). Използва се веднъж седмично и видимо подобрява текстурата на косата.

    * Незабавен ефект има масажът на окосмената част на главата. Поставете длани в основата й и раздвижвайте кожата на главата с възглавничките на пръстите, като че ли искате да я отлепите. Завършете към върха на главата. После раздалечете пръстите си и подобно на широко гребло ги плъзгайте от основата към върха на главата. Физическото облекчение е мигновено! Нервното напрежение винаги се отразява неблагоприятно и на състоянието на косата. Когато сме напрегнати, кръвообращението в тази зона е затруднено, поради което косъмът е недохранен, изсушава се и губи здравина. Достатъчни са пет минути масаж, за да се подобри оросяването и производството на себум.

    * Против сърбеж: памучно тампонче се натопява в екстракт от хамамелис и с него се намазва цялата окосмена част на главата.

    * Старите бабини рецепти за измиване на косата с жълтък са валидни и днес, ако косата ви е суха. Смесете един жълтък с 5 ml ром и добавете за “екзотика” няколко капки иланг-иланг или жасминова есенция. Масажирайте върху цялата глава и изчакайте 30 мин., преди да я изплакнете.

Благотворната хидратация
Това е моментът за почивка, в който мислите само за тялото си. Свободата на духа ви ще е пълна, когато се почувствате добре “в кожата си” – освежена и подхранена.

    * Целта е обогатяване на епидермиса с витамини и мастни киселини, нужни за неговата гъвкавост, както и за поддържане на необходимата влажност, за да може да функционира като бариера. Нанасяйте хидратантните продукти с масаж, продължително и настойчиво, но с нежни и галещи движения, които успокояват като милувка.

    * “Вълшебният продукт” изберете сами, в зависимост от кожата си: млека, масла или кремове с идеалната за вас текстура, повече или по-малко обогатени с липиди, според възрастта и натурата ви.

    * Незабавен ефект се получава, ако използвате крема върху още влажната и хладна кожа, след като е ексфолиирана.

    * Отделете нужното време за масаж, като концентрирате вниманието си върху всяка част от тялото, до пълното абсорбиране на продукта. Обвивайте с две ръце глезените, после продължете масажа нагоре до бедрата, редувайки натиск с леки поглаждания. С галещи движения масажирайте многократно ръцете от рамото до китката. Около пъпа масажните движения са кръгови, след това преминете между гърдите и продължете ветрилообразно да масажирате деколтето и основата на врата.

    * Стягащите кожата кремове или млека се използват, когато тонусът и еластичността й са понижени. Специфичните им формули стимулират синтеза на колагенови фибри и придават пухкавост на кожата.

    * Все пак, кремовете не правят чудеса. За дълготраен положителен ефект върху кожата, пийте ежедневно по 1,5 л вода, яжте много пресни плодове и зеленчуци, риба и пълнозърнести житни храни.

    * Домашна рецепта: ароматичните масла помагат за пренасянето на активните съставки на козметичните продукти до сърцевината на клетките. Прибавяйте по няколко капки лавандулово масло към предпочитания си крем, за да подсилите хидратиращото му действие.

Масаж на дланите против стрес
Неподдържани нокти, захабени ръце… това не е естетично и пречи на самочувствието! Ръцете издават емоциите и нервността. Върнете си спокойствието като се грижите за привлекателността на вашите ръце.

    * Целта е да подмладите кожата, като я поддържате еластична и красива. В същото време въздействайки върху рефлексните точки по дланите, които са свързани с някои органи, облекчавате нервното напрежение.

    * Най-добрият начин за масаж: върху добре почистена кожа се нанася богат хранителен крем. (За пилинг използвайте ексфолиант за лице). После, все едно че поставяте много тясна ръкавица, масажирайте всеки пръст от върха към основата, като се забавяте върху ставите. Накрая леко притискайте различни зони на дланта с палеца на другата ръка. Поглаждайте горната страна на дланите до китките. Завършете с нежно разтръскване на всеки пръст, като го хванете за върха.

    * Рецептата-чудо е нанасяне на гел от алое вера, богат на аминокиселини, олигоелементи и витамини. Той няма равен за хидратиране и подхранване на епидермиса. Обърнете внимание на кожата около нокътя, за да омекотите кутикулите и стимулирате растежа на ноктите. Затворете очи и леко притискайте акупунктурните точки, свързани със слънчевия сплит – под първата фаланга на безименния пръст. Ще усетите да изчезва усещането за “свит стомах”.

    * Съвършено допълнение към грижите за ръцете е премахването на кафявите петна, които издават възрастта. Съществуват препарати с антиоксиданти, избелващи, подхранващи и предпазващи от ултравиолетовата радиация съставки.

    * Незабавен ефект при студени ръце е търкаляне на топчета между дланите за стимулиране на акупунктурните точки и активиране на кръвообращението.

    * Трикът на виетнамките за нежни ръце с дълги нокти е масаж – ежедневен и продължителен с няколко капки охладено сусамово масло.

Изкуството да глезим стъпалата си
Когато те са болезнени, страда цялото тяло. Има няколко прости начини да ги отморим.

    * Целта е да се освободите от чувството на тежест и умора в долните крайници и да направите голяма крачка към успокоението.

    * Редът, в който се правят процедурите: стъпалата се намокрят, прави се пилинг с ексфолииращ продукт или се изтъркват с пемза и се изплакват. Изсушават се грижливо. Притискат се някои акупунктурни точки за освобождаване от умората и се завършва с масажиране с хидратантен крем.

    * Грижата обхваща и краката: прави се мини-лимфен дренаж с гел за уморени крака с ментол. Поставете двете длани върху бедрото и масажирайте многократно от коляното в посока нагоре. Същото се прави и от глезена към коляното, после върху ставите на глезена.

    * Най-добрата отмора носи масажът на свода на стъпалото или т.нар. рефлексотерапия, практикувана в Китай от хилядолетия. Там са съсредоточени много нервни окончания, свързани с органите в тялото. Масажът стимулира едновременно тези органи и кръвообращението.

    * Настанете се възможно най-удобно: завъртете леко 2-3 пъти глезена. Намажете стъпалата с бадемово масло. Засилвайте кръвообращението като натискате с пръст върху свода на стъпалото. Издърпвайте нежно ставите на големите пръсти. Не се задържайте много върху болезнените точки, защото рискувате да стимулирате много бързо съответния орган. Практикувайте този масаж веднъж дневно.

    * Малки “екстри”, които помагат против стреса: търкаляйте със стъпало малка каучукова топка, за предпочитане с “бодли”. За да са гладки и нежни стъпалата, през една избрана от вас, нощ през седмицата ги намазвайте с подхранващ крем и обувайте фини памучни чорапи.

beauty.fashion
Активен

reni999

  • V.I.P.
  • Карма: +85/-39
  • Неактивен Неактивен
  • :Септември 29, 2007, 04:40:06 pm
  • Публикации: 720
  • OS:
  • Windows XP Windows XP
  • Browser:
  • Opera 9.63 Opera 9.63
Формула за изчисление на женската красота!?
« Отговор #170 -: Юни 28, 2009, 05:15:41 pm »



здраве.bg

Екип от немски психолози под ръководството на Мартин Грюндъл от Регенсбург изведе математическа формула, с която според тях може да се изчисли женската красота.

Учените са провели интернет-анкета сред повече от 60 000 мъже и жени, на които е било предложено да променят изображението на жена по 5 параметъра, докато то стане идеално по техните разбирания. На участниците е бил представен своебразен виртуален конкурс за красота - от 10 изображения на една и съща жена те е трябвало да изберат петте най-привлекателни.

Ръстът и теглото не са решаващите фактори
Най-неочакваният според самите психолози извод е, че височината и килограмите не са сред определящите фактори. С помощта на новата формула красотата може да се измери и провери с математически методи. “При това не е важно колко висока е жената и колко слаба е тя, а далеч по-важно е съотношението на отделните части на нейното тяло”, заявява Грюндъл.

Комплексната формула пресмята красотата по следния начин: Y= b1х1 +b2 х2 + ... + b13х13 + t. Променливите освен всичко останало съдържат и “коефициент за андрогенност”, който включва обема на бедрата, талията и гърдите и колкото по-малък е той, толкова повече извивки има женската фигура.

“Сложната формула е необходима, тъй като простата зависимост, когато става дума за красота, винаги досега се е оказвала погрешна”, пояснява Грюндъл. Например съотношението между обема на талията и бедрата. Преди се смяташе, че колкото то е по-малко, толкова по-добре.

Според немските учени комплексната формула показва защо крайните величини (например много големия бюст) не винаги се възприемат като красиви. Когато значението премине горната граница, в отделни части на формулата то се оказва положително, а в други - отрицателно. “Именно сложното съотношение между крайностите и начина на тяхното възприемане със знак плюс или минус определя пропорционалността, твърди Грюндъл.

Полученият от учените резултат за идеал за красота е: жена с дълги крака, тънка талия, среден бюст и пропорционални бедра, съобщава ediets.com.
Активен

biguto

  • Гост
Йога не е просто мода
« Отговор #171 -: Юли 01, 2009, 09:44:58 am »
През последните години йога става все по-разпространено и модно занимание. Хиляди хора по света се запалват по йогата и започват да я практикуват, макар малцина от тях да го правят правилно и да знаят реално какво представлява тя.


Има няколко общоприети представи сред обществото – за едни е вид гимнастика с причудливи пози и упражнения, за други е някакво странно медитиране, а някои дори си мислят, че йога е основана на религиозен принцип, нещо като секта.

Истината е, че йогизмът е начин на живот, който се стреми да постигне хармония между тялото, ума и душата. Именно затова в практикуването на йога се използват разнообразни техники, които често остават недоразбрани. Йога не е пряко свързана с религията, но често хората, които се занимават с тази дейност са набожни поради вътрешната си хармония и духовна извисеност. Причината за мистицизма, с който е забулена йогата вероятно се корени във факта, че древните индийски учени са пазели ревниво своите техники и са посвещавали в учението си само избрани хора. С годините това учение все повече се разпространява и добива световна популярност. Днес има хора, които практикуват йога за здраве, като спорт, за релаксация и душевно равновесие или просто защото им е интересно.

Основната цел на йогата е да се достигне максимално себепознание и контрол над себе си. Един от най-популярните йогисти, гуро на много йоги, Парамахамса Сатянанда обяснява йогата така: „Още от древността йога принадлежи на човечеството.Това е най-ценното съкровище, притежавано от хората. Човешкото същество е съставено от тяло, ум и душа. Да владеем тялото си, да ръководим ума си, да открием великите загадки на душата и да достигнем до равновесие между тези три състояния на съществуването – физическо, умствено и духовно, това е йога”.

Практикуването на йогистката наука се състои от различни компоненти и практики. Най-основните са: асана – това са различните физически пози, пранаяма - упражнения за дишането, йога нидра – направлявана медитация и същинска медитация. Важно е да се знае, че има различни степени на йогизма – хата-йога, раджа-йога, дниана-йога, карма-йога и бхакти йога. Разликата между тях е в степента на овладяване – за да преминеш към по-горно ниво трябва да се усъвършенстваш в предното. Най-разпространената е хата-йога.

Работата върху физическото тяло е началото, което трябва да усвоят йогистите. Редовното практикуване на различни асани укрепва тялото, прави го устойчиво, здраво и жилаво. Особено важно за един йогист е да е добре изправен, за да получава положителна енергия.

Начинът на хранене е много важен аспект от живота на един йога.
Според йогистите съвременният човек не оценява истинската стойност на храната, яде прекалено много и бързо и така губи цялото удоволствие от този „ритуал”. Йогите са категорични, че храната трябва да се дъвче много внимателно, докато стане на каша. Една хапка е добре да се дъвче около 40 пъти. Йогистко правило е течностите да се дъвчат и храната да се пие. Така добре сдъвканата храна се обработва много по-лесно от организма и е сигурна предпоставка за добра фигура. Човек трябва да яде само тогава, когато изпитва глад и да се храни природосъобразно. Йогистите избягват месото, ядат максимално много зърнени храни и ориз, не пържат, а варят храната и пият много вода. Важно правило е, когато човек яде да мисли за храната, да й се наслаждава и да стане от масата преди да се е почувствал прекалено сит.

Постигането на физическо равновесие е само част от това, към което се стреми йогата. Различните йогистки методи се целят и към постигане на благосъстоянието на ума. Човек трябва да се научи да преодолява депресиите, раздразнението, стреса, напрежението, нервността. Това се постига чрез специални техники за релаксация, предмедитация и медиативни упражнения. Редовното им практикуване има учудващо положителни резултати върху тези, които наистина се потапят в света на йогата. Именно затова йогисите са винаги спокойни, с положителна нагласа и притежават изключително остър ум и способност за бърза концентрация.



Емоционалното равновесие е следваща много важна крачка за йогите. Те смятат, че човек трябва да се научи да има контрол над емоциите си, да ги трансформира и да промени вътрешната си нагласа, за да не се отприщват негативните им страни. Това разбира си не означава, че трябва да се подтискат реалните емоции, а благодарение на умственото израстване да се хармонизират и душевните състояния.

Йогите смятат, че когато човек успее да овладее и хармонизира тялото, ума и душата си, той достига до висше себепознание, което го прави по-мъдър и му помага да преоткрие в себе си неподозирани заложби. Популяризирането и неправилното тълкуване на йогата не се нрави много на истинските йогисти. Едно „аматьорско” начало обаче е добра предпоставка за навлизането по-надълбоко в това учение, което може положително да промени живота ви завинаги.
Активен

nasiboteva

  • SuperUploader
  • Карма: +937/-174
  • Неактивен Неактивен
  • Пол: Жена
  • :Март 11, 2008, 10:35:33 am
  • Публикации: 5078
  • Торент Клиент:
  • Профил в bpoke.com: nasiboteva
  • OS:
  • Windows XP Windows XP
  • Browser:
  • Firefox 3.0.11 Firefox 3.0.11
Спирането на пушенето веднага намалява риска от сърдечно-съдови заболявания



Спирането на пушенето намалява риска от сърдечно-съдови заболявания. И това е следствие не след пет-десет години, както се смяташе по-рано, а веднага, само след няколко седмици.

Това казват в статия, публикувана в списание CHEST американски учени.

"Връзката между пушенето, възпалителните процеси и сърдечно-съдовите заболявания е добре известна.

Няколко изследвания са показали, че отказът от пушенето намалява риска от заболявания, свързани с коронарните артерии.

Но незабавното въздействие от отказа от тютюнопушенето върху биомаркерите, свързани със сърдечните заболявания, по-рано не е било изследвано", казват учените.

Авторите на статията, Кристина Метц от Института за медицински изследвания "Файнщейн" и нейните колеги, са проучили 46 жени от рискова група със сърдечно-съдови заболявания.

Резултатите са отчитани четири пъти в течение на шест-седем седмици във времето, когато участничките в експеримента са отказали цигарите.

Резултатите показват, че прекратяването на пушенето носи значително намаляване в кръвта на белтъка VCAM-1, свързан с развитието на атеросклероза, редица разновидности на белтъка TNF (фактор за некрозата на тумори).

В заключение авторите отбелязват, че са необходими по-нататъшни изследвания, за да се разширят познанията за бързите резултати при отказа от цигарите.



www.dnes.bg
Активен

nasiboteva

  • SuperUploader
  • Карма: +937/-174
  • Неактивен Неактивен
  • Пол: Жена
  • :Март 11, 2008, 10:35:33 am
  • Публикации: 5078
  • Торент Клиент:
  • Профил в bpoke.com: nasiboteva
  • OS:
  • Windows XP Windows XP
  • Browser:
  • Firefox 3.0.11 Firefox 3.0.11
ЯДКИТЕ - ценен дар от природата
« Отговор #173 -: Юли 12, 2009, 09:45:18 am »
Вкусно, полезно и здравословно. Що е то? Да, правилно, това са ядките. Надали има човек, който да не обича да хрупа от тези чудесни дарове на природата! Фъстъци, кашу, нахут, бадеми, лешници, царевица, това са само една малка част от огромното разнообразие, което се предлага на пазара. Безспорно ядките са изключително полезни за нашето здраве, но похапвайки от тях, трябва да имаме едно наум, защото са доста калорични и от тях лесно се пълнее. В никакъв случай обаче не ги пренебрегвайте, защото са източник на много важни хранителни вещества.



Ядките съдържат белтъчини, фолиева киселина, ниацин, витамин В 6 и Е, минерални вещества като цинк, селен, магнезий, фосфор, калий. Високата им енергийна стойност се дължи на мазнините, съдържащи се в тях. Успокоителното в случая е, че над 85% от тях са ненаситени. Този вид мазнини спомагат за намаляването на т.нар лош холестерол, основна причина за сърдечносъдовите заболявания. Друг помощник в борбата с тях е и омега-3 мастните киселини, които освен в рибата се съдържат и в ядките.
Според едно проучване, хора, които консумират поне 100 грама ядки седмично страдат много по-малко от сърдечно-съдови болести в сравнение с тези, които не ядат. За да постигнете здравословен баланс, ви препоръчваме да хапвате по 30 грама (около 1 шепа) ядки на ден, най-добре е да са сурови и разнообразни. А ето и кратка селекция на най-често срещаните и нас видове:


Бадем



Родината на бадема е Мала Азия и Северна Африка. Широко разпространен е в Цялото Средиземноморие, включително и у нас.
Богат е на мазнини, белтъчини. желязо, калций и витамини от групата Е и B. Горчивите бадеми са дребни и съдържат циановодородна киселина. Употребяват се само след термична преработка, но главно се преработват за есенции и ликьори. Сладките бадеми са чудесни белени и опечени. От всички ядки бадемът намира най-широко приложение в кулинарията, особено за направата на шоколадови специалитети, торти, бонбони и сладкиши. Заедно с това те могат да подобрят вкуса на много основни ястия. От тях освен брашно за сладкарството (което е главна съставка на марципана), се приготвя и бадемово мляко.


Нахут /леблебия/



Името на нахута произлиза от гръцкото kikus, означаващо мощ или сила. Най-вероятно растението е получило името си заради способността си да оцелява в сложни и разнообразни климатични условия.
Нахутът е добър източник на лецитин, рибофлавин (витамин В2), тиамин (витамин В1), витамин РР, А, В6. Съдържа големи количества фосфор и калий и витамин С. Съдържанието на мазнини в нахута се колебае от 4.1 до 7.2% и по този показател нахутът превъзхожда останалите бобови култури с изключение на соята. Въпреки че соята и грахът съдържат по-голямо количество белтъчини, по качество и балансираност на аминокиселинния състав нахутът превъзхожда останалите бобови култури.
Нахутът обикновено се вари, пече или се добавя в супи, пилафи, използва се като гарнитура, както и за приготвянето на салати, пирожки и нахутови кюфтенца (фалафел). От него се приготвя брашно, което при прибавяне (около 10-20%) към пшеничното подобрява хранителните качества на хлебни, макаронени и сладкарски изделия. От нахутово брашно в чист вид или в смес със сухо мляко се приготвят разнообразни детски каши и храни.


Кашу



Наименованието идва от акажу, което на езика на южноамериканските индианци означава жълт плод. Кашу не е плод, а костилка, наричат го още индийски орех. По-рано смятали кашуто за лакомство за богатите, защото да се отдели ядката от черупката е твърде трудоемко занимание, при това трябва да се прави много старателно понеже в обвивката около семето има масло, което предизвиква появяването на мехури върху кожата. В суров вид семената на кашуто са абсолютно безвкусни и само когато са печени, са истинско лакомство.Ядките са богати на белтъчини и въглехидрати, витамини А, В2, В1 и желязо.

Орех



Орехът е богат на белтъчини, мазнини, желязо, фосфорин, магнезиеви и други минерални соли, на витамини от В групата, цяла гама от микроелементи. Това е една от незаменимите ядки в сладкарството. Той е задължителна добавка в таратор, кьопоолу, в пълнежа на никулденския шаран и какво ли още не.

Лешник



Това е една от най-калоричните, но за сметка на това най-вкусни ядки. Съдържа бор и лецитин, голямо количество витамин В, калций, желязо, които действат благотворно на костната и на нервната система. Може да се консумира както пресен, така и печен и осолен, смлян на брашно. Лешниковите ядки подобряват вкуса на ястия от птици и дивеч, но най-вече се използват в сладкарството.

Фъстъци



Съдържат голямо количество мазнини, цинк, ниацин, магнезий. Цинкът е необходим за укрепването на имунната система, а ниацинът и магнезият спомагат за стабилизиране на нервите и при стрес. Фъстъците са отлична храна и като ядки. Препоръчва се да се консумират след тежки заболявания и при силна анемия. Печени, осолени или подсладени, ядките от фъстъци са предпочитано лакомство и намират изключителни широко приложение в много ястия.


www.pudriera.com
Активен

nasiboteva

  • SuperUploader
  • Карма: +937/-174
  • Неактивен Неактивен
  • Пол: Жена
  • :Март 11, 2008, 10:35:33 am
  • Публикации: 5078
  • Торент Клиент:
  • Профил в bpoke.com: nasiboteva
  • OS:
  • Windows XP Windows XP
  • Browser:
  • Firefox 3.0.11 Firefox 3.0.11
Храна за забременяване
« Отговор #174 -: Юли 17, 2009, 06:20:52 am »
Успешното забременяване понякога изисква много повече усилия, отколкото сме подозирали. Има определени видове храни, които благоприятстват забременяването и е добре да ги включим в менюто си, когато започнем опитите за забременяване.

За да си подсигурите правилно меню, предварително трябва да се осведомите какви съставки трябва да поема организмът ви. Тогава вече ще може да се насочите към определени видове храни, които да станат основни и които ще са полезни за по-лесно забременяване.




Фолиевата киселина (витамин B9) , както всички настоящи и бъдещи майки добре знаят, е жизнено важна за зачеването и развитието на плода и е необходима в големи количества. Освен нея, важни за организма на всяка бъдеща майка са витамин C, витамин B комплекс, витамин Е, цинк, селен, желязо. Храната, която консумирате трябва да е добре измита и приготвена по възможно най-здравословен начин (на пара или задушена), за да задържи полезните си съставки. Пърженото и прегореното са вредни за жените, които искат да забременеят, защото не носят необходимите съставки за организма на жената. Оптималното тегло и добрата форма са много важни за успешно зачеване. Жените с наднормено и поднормено тегло изпитва много по-големи трудности в опитите си да забременеят.

Кои са храните, които ще ни помогнат в опитите да забременеем?



Освен пресните зеленчуци и плодове под всякаква форма, както и обилното количество риба, всяка жена, която иска да забременее, е добре да засили количеството на следните храни в менюто си:

Пълномаслено мляко, сирене и сладолед. Учените са доказали, че обезмаслените храни не са никак полезни за жените, които искат да заченат, защото им липсват важни естествени елементи. Ако държите на меню с ниско съдържание на мазнини, намалете количеството на вредната храна, която ежедневно консумирате. За сметка на това яжте в обилни количества сирене, прясно и кисело мляко и дори сладолед, чиито мазнини не се извлечени по изкуствен начин.

Пилешко и телешко месо. Забременяването при жените вегетарианки е по-трудно и проблемно от Храна за забременяванетези, които си похапват месо редовно. Желязото и протеините са ключови за успешно забременяване, така че месото трябва да присъства в менюто ви. Ако имате възможност да е домашно, би било с пъти по-полезно за организма ви.

Броколи. Една от най-полезните храни за жени, броколите са важни и за периода, когато се опитвате да забременеете. Освен източник на фолиева киселина, броколите са богати и на витамин C, желязо, фосфор и магнезий. Консумирайте броколи редовно и под всякаква форма в периода, когато се опитвате за заченете, както и след това.

Стафиди. Стафидите също са богат източник на фолиева киселина, както и на останалите витамини от групата B и на витамин А. Стафидите са приятни на вкус и може да ги консумирате по всяко време. Освен това са полезни при депресивни състояния и преумора.

Ръжен хляб. В периода, в който се опитвате да заченете, задължително се върнете към консуамцията на хляб, ако досега сте го избягвали. Ръженият хляб съдържа всички витамини от групата В и най-вече витамин B9 (фолиева киселина). Задоволителното съдържание на белтъчини и ниският състав на мазнини го правят незаменима храна за всяка жена, особено ако иска да се храни здравословно, без да напълнява.

Леща. Често пренебрегвана, но и страшно полезна, лещата е незаменима за жените, които се опитват да забременеят, поради факта, че съдържа почти всичко необходимо. Освен високото съдържание на витамините В1, В2, В3, В5, В6 и В9, минералите магнезий, желязо, фосфор, цинк и калий, лещата е богата и на фибри. Ако не харесвате леща, може да потърсите интересни рецепти, където тя се съдържа, за да ви стане по-приятна консумацията й.

Овесени ядки. Ако направите овесените ядки основна част от своята закуска,  ще повишите тонуса, ще подобрите здравословното си състояние и ще увеличите шансовете си да забременеете. Дори след белене и накисване, овесените ядки запазват полезните си съставки – магнезий, фосфор, желязо, мед и фолиева киселина.

Спанак. Полезен и диетичен, спанакът при всички случаи ще ви е от полза в опитите да забременеете. Без никакво съдържание на захар, мазнини и холестерол, спанакът е богат на витамини А и C, желязо и калций. Консумирайте го като гарнитура или като част от ястие, но никога не го игнорирайте от менюто си.

Балансирано меню, здраво тяло и неограничено количество секс – това е най-краткият и приятен път към успешно зачеване.



www.rozali.com
« Последна редакция: Юли 17, 2009, 06:24:42 am от nasiboteva »
Активен

nasiboteva

  • SuperUploader
  • Карма: +937/-174
  • Неактивен Неактивен
  • Пол: Жена
  • :Март 11, 2008, 10:35:33 am
  • Публикации: 5078
  • Торент Клиент:
  • Профил в bpoke.com: nasiboteva
  • OS:
  • Windows XP Windows XP
  • Browser:
  • Firefox 3.0.11 Firefox 3.0.11
Диета с диня
« Отговор #175 -: Юли 18, 2009, 06:11:10 am »
Динята е възможно най-полезната храна за диета. Като прибавим чудесните й здравословни качества, свежият вкус и голямото съдържание на вода (почти 90%), ясно защо диетата с диня е препоръчителна за всички.



В сезона на дините няма как да не се възползваме от магическите й диетични свойства. Динята съдържа лесноусвояеми захари – фруктоза и глюкоза, богата е на целулоза, пектини и фолиева киселина. Почти няма противопоказания и е идеална за прочистване на бъбреците и на целия организъм.   

Прочистване с диня
За да прочистите бъбреците и да отстраните излишната вода, соли и токсини, яжте диня непрекъснато, в продължение на 5 дни.

Тъй като през нощта протича усилена концентрация на урина, а тя е една от основните причини за образуване на камъни в бъбреците, през тези пет денонощия хапвайте диня дори в нощните часове.




Динята като лекарство
Динята помага при жлъчнокаменна болест, бъбречни проблеми, атеросклероза, подагра, артрит, хроничен хепатит, заболявания на кръвта и т.н.

Сокът от диня
Диненият сок съдържа по-малко органични киселини от месестата част на динята, в него няма фибри и затова не натоварва стомашно-чревния тракт. Пийте по 1 чаша сок от диня преди ядене, за да намалите количеството храна, което ще погълнете.   

Семената на динята
Семената на динята също са изключително полезни, особено при цистит , треска и жлъчнокаменна болест. Съдържат до 50% масло, което е богато на палмитинова, линоленова и линолова киселина.

Динена диета
Лятото е сезонът на дините и на динената диета. В зависимост от ефекта, който искате да постигнете, се променя препоръчителното количество диня дневно.

За цялостно прочистване на организма може да консумирате по 1 кг диня на 10 кг собствено тегло, т.е. по 1-2 кг няколко пъти на ден. За да свалите някой друг килограм, без да натоварвате излишно стомашно-чревния тракт, яжте по 1 тънък резен диня два пъти дневно.
   


www.rozali.com
Активен

reni999

  • V.I.P.
  • Карма: +85/-39
  • Неактивен Неактивен
  • :Септември 29, 2007, 04:40:06 pm
  • Публикации: 720
  • OS:
  • Windows XP Windows XP
  • Browser:
  • Opera 9.63 Opera 9.63


Наскоро проведено изследване на финландски изследователи установи, че яденето на риба тон и други мазни риби предотвратява отслабването на паметта у възрастни хора и намалява риска от инсулт, предадоха Ройтерс и АФП, като цитират публикация в сп. "Нюролъджи".
 
Екипът на д-р Юрки Виртанен от университета в Куопио (Финландия) твърди, че хора, които ядат печена, но не пържена риба, по-рядко получават т.н. тихи мозъчни увреждания, или инфаркти, които могат да доведат до загуба на паметта, деменция и по-тежки инсулти. Разковничето е в съдържащите се в печената риба мастни киселини омега-3.

Финландските учени са изследвали 3660 мъже и жени на 65 години или повече със скенери през пет години, за да открият "тихи" мозъчни инциденти. Те не дават ясни симптоми, но се откриват у близо 20% от иначе здрави възрастни лица. Мъжете и жените, които консумират богати на омега-3 риби най-малко три пъти седмично, имат 26% по-малък риск от тихи мозъчни увреждания. При едно рибно меню на седмица рискът намалява с 13% в сравнение с хората, които рядко ядат риба.

От предишни изследвания е известно, че рибата и рибеното масло пазят от инсулт и от сърдечни заболявания, но сега за пръв път се проучва ефектът им върху тихите увреждания у по-възрастни здрави хора.

Освен в риба тон мазнините омега-3 се съдържат в сьомгата, скумрията, херингата, сардините и в ядки като орехите.


БТА
Активен

nasiboteva

  • SuperUploader
  • Карма: +937/-174
  • Неактивен Неактивен
  • Пол: Жена
  • :Март 11, 2008, 10:35:33 am
  • Публикации: 5078
  • Торент Клиент:
  • Профил в bpoke.com: nasiboteva
  • OS:
  • Windows XP Windows XP
  • Browser:
  • Firefox 3.0.12 Firefox 3.0.12
Лимони за лъскава и здрава коса
« Отговор #177 -: Юли 23, 2009, 09:09:26 am »


Може да се избавите от наелектризирване и пърхот

Всички знаят колко е полезен лимонът за здравето и че съдържа в огромни количества витамин С.

Жълтуркото обаче може да има и съвсем друго приложение, насочено към красотата.
Благодареше на лимоните можете да придадете жизненост, блясък и здравина на косата и да направите кожата си мека, гладка и еластична и всичко това, без да посещавате скъпи салони и козметични - в съвсем домашни условия. За косата на блондинките цитросовият плод е пръв приятел, защото ще им помогне да „задържат" слънчевите лъчи. Русокоските могат да поддържат цвета си, като сокът на 1 лимон се разтвори с обикновена вода в съотношение 1:1 (или поравно от двете). След това ароматната вода се нанася на отделните кичури и се застава на слънце за около 1015 минути. Именно по този екологичен метод поддържа златистите си къдрици Клаудия Шифър. Единственото условие е косите ви да са здрави и естествено руси. Останалите могат да се подлагат на не по-малко полезната процедура

„ароматно изплакване"

Вземете веднъж вече запарван черен чай и го кипнете в 2 литра вода, заедно с 1 чаена лъжичка зелен чай. Оставете отварата да изстине и добавете пресен сок от 1 лимон, като добре разбъркате. Изплакнете измитата коса с ароматната смес. Не е необходимо да изплаквате. При положение че имате светли коси, отварата може да се приготви без черния чай. Този витаминозен коктейл придава на косите блясък, особено през зимните месеци и началото на пролетта, когато косите са чупливи и безжизнени. Рецептата ще ви помогне да се избавите и от досадното статическо електричество, което се получава от съприкосновението с вълнени дрехи. При проблеми с

мазна коса

също ще ви помогне полезният кисел плод. При положение че косите бързо се омазняват и по всички признаци се отнасят към мазния тип, въоръжете се с кората на 1 лимон. Рецептата е проста: настържете 1 лимон на едро ренде заедно с кората. Сложете го в стъклен буркан и залейте със 100 г водка. Затворете плътно капака и оставете да престои

5-7 дни на тъмно място

След това прецедете настойката през двойна марля и към чистия филтрат добавете 1 чаена лъжичка глицерин. Разбъркайте добре с дървена лъжичка и отново затворете буркана. Косата се обработва с този разтвор 30-40 минути преди миене на главата, като се разделя на кичури, които добре се намазват с домашния лосион. Ако повтаряте процедурата през ден, след 20 дни ще почувствате разликата, а и косата ви ще ухае прекрасно. С лимон можете да си направите и бърза маска за мазна коса. За целта половин час преди миене на главата втрийте в косата смес от чаена лъжичка сок от лимон, мед, алое и жълтък. Ако косата не ви създава проблеми, просто пробвайте и я поглезете с

витаминозна маска

Такава можете да си направите, като изцедите сока на 2 лимона в порцеланов или керамичен съд, добавите 1 супена лъжица вода и добре разбъркате. Изсипете в получения сок 1 супена лъжица пшенично или овесено брашно и разбъркайте до еднородна смес. Нанесете маската върху кожата на главата и корените на косата 30 минути преди миене, като обработвате кичур по кичур. Покрийте главата с ленена или памучна кърпа. След това измийте косата с шампоан „за всеки ден" за сухи коси.

За блясък и лесно разресване е добре косата да се третира всеки ден с лимонена вода. Тя се приготвя много лесно. В метален съд се кипват 1/2 чаша вода, като сложите в нея шепа лимонена или портокалова кора(прясна или суха). Оставете да ври 1015 минути. Втрийте от лимонената вода в корените на косата 30 минути преди къпане. След това измийте косата с мек шампоан. Вследствие на процедурата може да оформите с лекота прическа без помощта на гелове, мусове, косата ви ще пази нужната форма. Между другото лимонената вода може да се ползва с успех при

лечение на пърхот

Универсалната маска в случая е подходяща за всеки тип коса. Тя се приготвя по следния начин: смелете суха кора от 3-4 лимона до прах в кафемелачка. Добавете 1 супена лъжичка сметана и разбит жълтък. Разбърквайте добре и втрийте маската в кожата на главата, разпределяйки я по цялата дължина на косата. Наденете на главата си полиетиленова торбичка, а отгоре покрийте с вълнена кърпа и дръжте около 30 минути. Измийте с мек шампоан и не забравяйте да се порадвате на резултата пред огледалото.



www.chudesa.net
Активен

nasiboteva

  • SuperUploader
  • Карма: +937/-174
  • Неактивен Неактивен
  • Пол: Жена
  • :Март 11, 2008, 10:35:33 am
  • Публикации: 5078
  • Торент Клиент:
  • Профил в bpoke.com: nasiboteva
  • OS:
  • Windows XP Windows XP
  • Browser:
  • Firefox 3.0.12 Firefox 3.0.12


Правейки ежедневния си грим, поне една трета от вниманието си отделяме на миглите. Въпреки грижите, те често опадат, изглеждат безжизнени и редки. Как да ги възвърнем към живот и какво знаем за тях?

Миглите, както и косата, са изградени от особен белтък – кератин. В течение на годините миглите постоянно опадат, но на тяхно място израстват нови. Този процес в повечето случаи върви незабелязано. Обаче ако растежът на миглите е забавен, то опадането става забележимо не само за нас, но и за околните. Освен това може да се засили и окапването на миглите.

Тези симптоми са предизвикани от некачествена козметика, неправилното сваляне на грима, алергии, стрес, неврози, упадък на силите, оскъдно хранене, прием на лекарствени средства, нарушение във функцията на щитовидната жлеза, а също и от възпалителни заболявания на очите. Причините за опадането на миглите са твърде индивидуални и ако ситуацията е извън контрол или се наблюдават и други неприятни симптоми, най-добре е да се направи консултация с лекар.

В домашни условия ефективната грижа за миглите може да включва същите прийоми както и за косата – това са хранителни маски на основата на растителни масла и мастноразтворими витамини. Тук има много варианти, но главните моменти са следните. Това може да бъде чисто рициново масло, бадемово, зехтин или репейно масло, рибено (богато на витамин А – главен заздравяващ компонент на миглите), витамин Е, или растително масло с добавяне на витамин Е.

За съхраняване на такъв разтвор може да се използва флаконче от спирала за мигли, но предварително добре измито и подсушено. Подхранващото масло се използва всеки ден, като се нанася с помощта на четчица върху чисти и сухи мигли, започвайки от основата им, движейки се нагоре към върха. Четчицата се потапя в маслото и буквално се разчесват първо горните, после долните мигли.

Четчицата старателно се приближава към корените на миглите, но се внимава да не попадне масло в слизестата обвивка на очите, тъй като това води до усещането за маслена пелена, която трудно се премахва. За да има траен ефект за миглите, такава процедура е необходимо да се провежда в продължение на месец и по необходимост да се повтори няколко пъти в годината.

Ако клепачите добре възприемат растителните компоненти, за укрепване на миглите и за подхранване кожата на клепачите може да се използва следната масажна смес : растително масло плюс ситно смлян магданоз или сок от алое. Допълнителният масаж усилва действието на активните компоненти, ускорява настъпването на желания ефект. Освен това, подходящи са и студени компреси с билки (запарка от синчец, лайка, босилек).

Да си поговорим малко за спиралата за мигли.

Основа за спиралата е преди всичко восъка. В повечето случаи се използва животински восък ланолин. Въпреки че придава на спиралата добро прилепване и обезпечава равното, безпрепятствено нанасяне, ланолинът често става причина за алергични реакции (зачервяване краищата на клепачите, сълзене).

Като алтернатива на ланолина се използва пчелен восък, восък с минерален произход церезин или вазелин, а също растителни восъци. Тъй като растителните восъци според своите механични свойства са или по-плътни от ланолина или по-течни, се случва да се съчетават.

За придаване оттенък на туша широко се използват синтетични пигменти, които обезпечават широка палитра от нюанси. Обаче синтетичните оцветители са силни алергени, затова притежателките на чувствителни клепачи трябва да избират туш с минерални оцветяващи пигменти.




За да се придадат на спиралата по-особени свойства, например способност да удължава или удебелява миглите, в рецептурата се включват различни пълнители – силикон, полимерни компоненти, найлонови нишки. Обичайно такива ингридиенти са инертни, те не влизат в окислителни реакции и много рядко предизвикват непоносимост. Дискомфортът от употребата на такава спирала може да е свързан само с неправилно нанасяне или използване на твърде голямо количество. Частичките му може да попаднат в очната ябълка и механически да я раздразнят.

При покупка на спирала за мигли е важно да се обръща внимание и на допълнителните хранителни вещества – това може да бъдат копринени протеини, пантенол, специален комплекс за възстановяване на кератина, витамин А, С, Е. Например в състава на туша за мигли може да влиза масло, което укрепва миглите и усилва растежа им.

Често, дори използвайки скъпи продукти, се сблъскваме с проблема струпване на миглите – тушът се натрупва, ляга неравномерно. Това може да се предизвика от няколко причини. Преди всичко от дългото съхранение на спиралата. Тъй като всеки туш е направен на восъчна основа, при всяко отваряне на флакона восъкът губи влага, става по-твърд, тушът сякаш изсъхва. Ситуацията закономерно се усилва при студено време.

Разбира се, най-добре е да не се използва повече от 3-4 месеца, но какво да се прави ако се е е сгъстила консистенцията вътре по-рано от определения срок?




Втвърденият восък може да се втечни на водна баня. Затвореният туш се пуска в чаша с гореща вода (нивото на водата не трябва да стига до капачката, за да не попадне вътре). Флаконът леко се разклаща, за да се осигури равномерно загряване на съдържанието. След няколко минути восъкът става мек и тушът може да се използва без проблеми.

Друга причина за претрупването на миглите с туш се крие в обилното му нанасяне. Повторно нанасяне върху веднъж вече сложен туш не трябва да се прави. Тушът се нанася само върху чисти мигли, прокарвайки четчицата 3-4 пъти от корените към края на миглите. Движенията трябва да са бавни като четчицата се задържа на места за секунда и се движи настрани, за да може тушът максимално да покрие цялата повърхност на миглите. Ако е необходимо да се обнови грима, остатъците от туша е добре да се отстранят със специални средства и след това да се сложи нов слой.

Малка хитрост, която помага да се избегне използването на излишно количество туш, придавайки при това пищност на миглите – когато миглите са редки, между тях е необходимо да се сложат точки с помощта на подострен молив за очи. Помага също и нанасянето на тънка ивица в основата на миглите. За да има максимален ефект ивицата трябва да се слива с естествения цвят на миглите или да е подбрана в съответствие с цветовия тип. За „зима” е идеален черния туш и такава линия, „лято” – сив, сребрист и черен тон. „Пролет” – син, зелен, а за ”есен” е най-добре да се използва кафяв или наситен зелен.

Свалянето на грима е не по-малко важен момент от правилния подбор на спиралата. Много жени просто измиват грима от очите с помощта на вода и сапун. Не е учудващо защо след такава процедура се усеща „боцкане” в очите, а кожата наоколо е покрита с дребни бръчици. При свалянето на грима е необходимо използването на специални средства – така се губят по-малко време и сили, за да се сдобиеш с лъчист поглед, добре изглеждащи клепачи и пищни мигли. Разбира се, изборът на средства за премахване на грима от очите е индивидуален.




За да направиш ефективен и грамотен демакиаж е достатъчно да вземеш козметичен тампон във формата на диск. Едната половинка постави под долните мигли, а на другата нанеси тоалетно мляко или лосион и я сложи на горните мигли, затваряйки предварително очи. 20-30 секунди са достатъчни, за да могат почистващите компоненти да размекнат туша и тогава гримът напълно ще се отдели. През цялото това време тампонът под долните мигли защитава кожата от замърсяване. При такава техника на демакиаж частичките от туша не попадат в очите и не предизвикват раздразнение.

Ще отбележим, че понякога опадането на миглите е предизвикано от тежки травми или медикаментозно лечение и реанимирането на естествените мигли е невъзможно. При такива случаи идват на помощ съвременната козметология и козметична хирургия, предлагайки трансплантация на мигли. В действителност се пресаждат не самите мигли, а косъмчета от кожата на главата върху линията на клепачите. В последствие за такива мигли е необходима специална грижа – подстригват ги и ги подвиват в нужната посока. Въпреки че трансплантацията изисква много време и сили, при безизходна ситуация това е единствената алтернатива.

Но все пак, ако спазваш тези толкова ценни съвети по-горе, ще избегнеш много проблеми не само с косъма, но и с кожата на лицето.
Активен

nasiboteva

  • SuperUploader
  • Карма: +937/-174
  • Неактивен Неактивен
  • Пол: Жена
  • :Март 11, 2008, 10:35:33 am
  • Публикации: 5078
  • Торент Клиент:
  • Профил в bpoke.com: nasiboteva
  • OS:
  • Windows XP Windows XP
  • Browser:
  • Firefox 3.0.12 Firefox 3.0.12
Предимствата на пясъка
« Отговор #179 -: Юли 26, 2009, 08:50:48 am »


Оказва се, почивката на морето не е просто един от начините да прекараме лятната си отпуска. Ако обичате да се излежавате на плажа, възползвайте се и от възможността да лекувате някои заболявания с помощта на горещия пясък.

Заболявания на пикочния мехур

Започнете оздравяването с ходене по не твърде горещ пясък в продължение на 5-10 минути ежедневно без прекъсване. След това постепенно удължавайте процедурата до 30 мин. с повишаване на температурата на пясъка. После отново извършвайте процедурата в обратен ред.

Заболявания на отделителната система
В този случай се препоръчва ходене по гладък речен чакъл. Най-подходящото време са вечерните часове, когато органите на отделителната система са най-възприемчиви към външни въздействия. Температурата на камъните не трябва да бъде много ниска, защото отделителните органи бързо и негативно реагират на студ. Оптималната температура трябва да бъде равна на температурата на сухия пясък до водата.

Заболявания на белите дробове
Ходете по горещия пясък ежедневно не по-малко от 30 мин (подходящо е това да се прави по обяд, когато пясъкът е горещ) по възможност в продължение на 5-7 седмици, но и по-краткият срок е от полза.

Бронхиална астма
Ходенето на бос крак по всякакви повърхности, особено по горещ пясък, е особено препоръчително. Нагряването на стъпалата по най-добър начин стимулира оздравителните процеси в белите дробове и влияе благоприятно на тяхното сътояние.

Ортопедични заболявания, свързани с патология на костите и мускулатурата от придобит характер
Колкото повече ходите боси по горещия пясък, толкова по-бързо ще отстраните ортопедичните дефекти. За профилактика и лечение на церебрален арахнопатит е необходимо да се редува 2 минутно ходене по горещ пясък с 2 мин. ходене по речен чакъл като постепенно времето се увеличава до 10-15 минути.

На плажа могат да се правят и общи пясъчни бани
Те трябва да представляват затрупване от всички страни със слой пясък (8-10 см), а на корема - 4-5 см. Областта на сърцето трябва да остане свободна, а главата задължително трябва да е на сянка. След процедурата се взима душ (37-38 градуса) и се почива в продължение на 30 минути. Процедурите е добре да се правят през 1-2 дни подред с прекъсване на третия. Важно е пясъкът, върху който се ляга, също да е достатъчно топъл, за да не създава дискомфорт.

Настоящите препоръки могат да важат само в случаи, когато се цели профилактика на заболяването и по никакъв начин не премахват необходимостта от консултация с лекар-специалист в съответната област.
Активен