Перес: Отново трябва да се докажа, новите правила не обезценяват шампионатаСерхио Перес си намери място във Форс Индия и ще продължи да се състезава във Формула 1. Мексиканският пилот не загуби вяра в себе си, въпреки че бе освободен от Макларън след по-малко от 12 месеца в Уокинг и гледа оптимистично към бъдещето с новия си тим.
- Заяви, че се надяваш след година да обърнеш поглед назад и да заявиш, че това е най-добрият ход в кариерата ти?
- Човек никога не знае какво го очаква в бъдеще, особено във Формула 1. Всичко, на което се надявам, е след няколко години наистина да смятам, че това е било най-доброто за кариерата ми. Дано идването ми във Форс Индия да е добро за кариерата ми в F1. Ясно е, че имам високи цели в спорта, големи мечти и искам те да се сбъднат.
- Това ли е идеалният момент да отидеш в нов отбор – заради огромните промени в правилата?
- Не знаем какво ще стане догодина, така че трябва да се постараем да сме в максимално силна позиция, да вършим възможно най-добра работа и да гледаме напред към бъдещето. Според мен сме в състояние да го сторим.
- Колко близо бе да останеш извън спорта за следващия сезон?
- Много – заради решението (на Макларън), което бе взето твърде късно, а не исках да отивам в твърде малък екип. Имам огромно желание за успех, искам да се докажа във Формула 1 и вероятно заради това смятах, че ако не получа кокпит във Форс Индия, ще е трудно да остана в F1. За щастие успяхме да го постигнем и гледам оптимистично към бъдещето.
- След като бе освободен от Макларън сподели, че Форс Индия е първият ти избор. Какво те привлече към тях?
- Демонстрираното от тях постоянство. Според мен те показаха страхотни неща през последната година. Смяната на гумите им повлия наистина сериозно, иначе с Макларън нямаше да ги победим. Така че отборът върши чудесна работа и надеждите ми за следващата година са големи. Екипът иска да успее, решителен е и желае да свърши колкото се може по-добра работа.
- Виждаш ли отбора като място, където би могъл да се установиш за две-три години?
- Определено. Целта ми бе да дойда тук и кой знае какво ще е бъдещето във Формула 1.
- Каза, че си научил много в Макларън, въпреки че сезонът не се получи според очакванията ти. В какви специфични области се чувстваш по-добър пилот 12 месеца, след като напусна Заубер?
- В цялостното разбиране на спорта, разбирането на техническата страна, на целия пакет. Формула 1 е комплексна дисциплина и един пилот не допринася единствено със скоростта си. Аз винаги съм бил бърз, но в други аспекти – от техническа гледна точка, относно подхода към спорта – постигнах напредък и хората ще се изненадат какво мога да направя през 2014-та.
- Смяташ ли, че пак трябва да се доказваш? През януари току-що бе пристигнал в Макларън и бе смятан за изгряваща звезда, но последвалите събития може би накараха мнозина да те отпишат...
- Да, да, разбира се. Трябва отново да се докажа пред топотборите. Направих го миналата година и не виждам причина да не го сторя отново. Вярвам в таланта си и знам какво мога да направя.
- Обявените от ФИА промени за 2014-та – двойни точки (за последния старт), награда за брой полпозишъни – смяташ ли, че F1 има нужда от тези неща, за да стане шоуто по-добро след четиригодишната доминация на [Себастиан] Фетел?
- Шоуто беше страхотно през последните четири години. Аз съм в спорта през три от тях и особено миналия сезон всичко бе страхотно чак до финалната надпревара. Но такива промени в правилата ще запазят интереса до края на сезона, така че според мен са добри. Да видим как ще се получат състезанията – винаги можем да се върнем към предишния вариант. Но според мен са интересни правила. Може или да стане наистина много интересно, или да се обърка напълно.
- Ако правилото за удвоените точки съществуваше през 2012-та, то Фернандо Алонсо щеше да спечели титлата вместо Фетел. Това не означава ли опасност спортът да се обезцени?
- Не, изобщо. Шампионът е шампион, независимо от обстоятелствата. Според мен правилата не обезценяват първенството – най-добрият ще е на върха при всички случаи.
clubs1.bg