Фойерверки в МонакоКвалификацията за Гран при на Монако често е наричана най-важната сесия за разпределение местата на стартова решетка през сезона във Формула 1. Последното й издание бе извор на достойна за подобно определение драма – Нико Розберг спечели полпопозишъна пред съотборника си в Мерцедес Люис Хамилтън, като в края на Q3 излетя от трасето и това доведе до показване на жълти знамена. Всички пилоти на пистата намалиха, включително Хамилтън.
Стюардите на надпреварата разследваха случая и не откриха доказателства за умишлено нарушение от страна на Розберг. Немският пилот запази първата си позиция, но отприщи порой реакции и препратки към историята, като основният въпрос е ще продължат ли фойерверките и по време на днешното състезание.
Хамилтън се въздържа от преки обвинения срещу Нико, но след пресконференцията пак бе попитан дали смята, че случилото се на трасето е умишлено от страна на Розберг. Отговорът му пред ВВС бе:
- Възможно е.
Той допълни освен това, че е трябвало да е наясно, че „това ще се случи”.
- Това ли е казал? – попита изпълнителният директор (бизнес) на Мерцедес F1 Тото Волф, разбирайки за репликата на англичанина. – Не мисля, че някой изобщо върши подобни неща (да катастрофира нарочно – б.р.) в модерната Формула 1. Той (Нико – б.р.) изпусна точката на спиране и излезе от трасето. Няма какво повече да се добави. Знам, че търсите пикантна, противоречива история, но всичко това са глупости.
Волф опита да обясни и очевидно лошото настроение на Хамилтън, заявявайки, че няма причина да си щастлив, когато си втори, а съотборникът ти е първи. По-рано през сезона австриецът спомена, че битката между състезателите на Мерцедес неминуемо ще се изостри, но бе убеден че тимът ще се справи с управлението на двубоя:
- Пилотите трябва да са наясно каква е ситуацията в отбора, да не рискуват имиджа на марката. При рестарта (в Бахрейн – б.р.) обсъждахме дали можем да им имаме доверие и те доказаха, че можем. Ще продължим така, докато загубим някое и друго предно крило, след което отново ще седнем и ще дискутираме стратегията. В крайна сметка е страхотно да гледаш двама пилоти на това ниво да се състезават честно и почтено, да не рискуват колата на съперника и да правят мегашоу. В момента не би могла да се получи по-добра реклама за F1, когато толкова хора критикуват спорта.
И Волф, и Ники Лауда заявиха впоследствие, че Розберг е в състояние да се справи с напрежението и да се бори с Хамилтън, който спечели четири поредни победи срещу един успех на Нико в самото начало на състезателната година.
- Би ни се искало да имаме двама щастливи състезатели. Но когато те са толкова конкурентоспособни, колкото са нашите, то тогава задължително единият ще е щастлив, а другият не. Няма да е проблем да се справим с тях – каза отново вчера Волф.
Мерцедес пробваха да вземат мерки по-рано този сезон – скоро стана ясно, че са наели спортен психолог, който трябвало да помогне за подобрение работата на екипа. Доктор Сири Еванс не работел пряко с пилотите, а само като консултант, даващ препоръки. Тимът от Бракли обаче се обърна и към човек с пряк опит в подобни сблъсъци – четирикратния световен шампион във Формула 1 Ален Прост. Французинът отказа да сравнява Розберг и Хамилтън със себе си и Аертон Сена, но все пак призна, че Мерцедес са го търсили за съвет.
- Трудно е да останат приятели. През 1988 г. с Аертон имахме доста прилични взаимоотношения. Така че е възможно. Изминаха 20 години от тогава, а още толкова хора обсъждат нещата. Интересуват се какво бих им препоръчал, какво бих направил на тяхно място в подобна ситуация. Не искам да казвам какво отговарям – заяви Прост.
На въпрос дали съперничеството му с Розберг вече е като това между Сена и Прост, Хамилтън заяви:
- По същество. Не знам дали Сена и Прост са говорили за това, но доста ми допада начинът, по който Сена се е справил със ситуацията и ще го имам предвид.
По-рано през седмицата в Монте Карло англичанинът обясни, че желанието за успех у него е по-голямо, отколкото у Нико заради разликата в произхода им.
- Аз идвам от Стивънидж, живял съм на дивана в апартамента на баща ми. А Нико е израснал в Монако, сред джетовете, хотелите и всички останали подобни неща. Така че желанието е различно. Аз желая успеха най-много от всички 22 пилоти... Ако дойда с мисълта, че Нико го иска повече от мен, то тогава по-добре да си ходя вкъщи. Това е нужно, за да спечелиш световния шампионат – заяви той в интервю за formula1.com.
След всичко това не е чудно, че напрежението се качи до критични стойности. Засега страстите са нажежени, от време на време избухват фойерверки. Дали ще се стигне до взрив още днес, ще разберем само след няколко часа.
clubs1.bg